Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29  ... 104 »
13. 12.
2013

Nová verze agendy Rozpisy témat

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Agenda Rozpisy témat v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) slouží k rozdělení úkolů, referátů, projektů či seminárních skupin v rámci předmětů (předmětové rozpisy) nebo témat závěrečných prací (nepředmětové rozpisy). V rámci jednoho rozpisu jsou vytvářena témata, ke kterým se studenti přihlašují, případně navrhují témata vlastní. Nyní přichází Vývojový tým IS MU s novou verzí celé agendy. Změny se týkají především těchto oblastí:

  • nové aplikace a funkce – nastavení harmonogramu činností, aplikace Moje témata, hromadné zakládání témat, statistika rozpisů, historie změn v rozpisech a tématech, archivování rozpisů, kopírování a přesun témat, navázání na odevzdávárny a poznámkové bloky,
  • vzhled a práce s agendou – filtrování témat, panel s aplikacemi, zjednodušení formulářů, nabídka operací přímo u rozpisu/tématu.

U předmětových i nepředmětových rozpisů přibyla řada orientačních a navigačních prvků. Jedná se například o panel s nabídkou operací nebo přehled operací pod tabulkou s tématy. Pokud chce uživatel pracovat s konkrétním tématem, najde dostupné operace přímo u tématu (nabídka operací je dána právy uživatele).

Obr. 1: Nabídka operací s rozpisy/tématy.

Předmětové i nepředmětové rozpisy nyní obsahují také řadu zcela nových funkcí. Lze si například zobrazit parametrizovanou statistiku, která sčítá studenty či témata v rozpisu dle různých kritérií, nebo zkontrolovat historii editace tématu/rozpisu v případě podezření na neoprávněnou manipulaci. Mnoho operací lze nově provádět i hromadně, např. zakládat a editovat témata, převádět témata mezi neaktuální nebo obeslat studenty/vedoucí e-mailem.

Přidáno bylo také několik funkcí specifických pro určitý typ rozpisu. U nepředmětových rozpisů se jedná například o harmonogram činností pro práci s tématy, jenž se nastavuje při založení rozpisu a určuje posloupnost akcí, které jsou na fakultě standardně požadovány, např. vkládání či editace tématu studentem/vedoucím, přihlašování k tématům apod. Nově lze také v nepředmětových rozpisech najít přímý odkaz na tisk zadání závěrečné práce.

Obr. 2: Zobrazení harmonogramu činností u rozpisu.

Učitelé u svých předmětových rozpisů jistě ocení možnost propojení rozpisu s odevzdávárnou či poznámkovým blokem nebo možnost sdílení rozpisu s jiným předmětem, ve kterém jsou uvedeni jako učitelé nebo cvičící.

Pokud je uživatel k nějakému tématu z předmětových i nepředmětových rozpisů již přihlášen nebo uveden jako vedoucí, najde tato témata přehledně v aplikaci Moje témata. Nemusí tak procházet jednotlivé rozpisy, ale může pracovat rovnou s tématy, která se ho týkají.

Obr. 3: Aplikace Moje témata.

Více se o nové verzi Rozpisů můžete dočíst v Průvodci.

13. prosince 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
13. 12.
2013

Nejčastěji zapisované předměty

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) vytvořil novou aplikaci, která zobrazuje nejčastěji zapisované předměty v určitém oboru. Studenti při registraci či zápisu předmětů často váhají nad vhodným rozvržením předmětů v průběhu studia, nová aplikace může tento výběr usnadnit.

Obr. 1: Zobrazení nejčastěji zapisovaných předmětů.

Aplikace počítá údaje za poslední čtyři semestry. Procento u jednotlivých předmětů vyjadřuje poměr mezi počtem studií, která mají obor v daném semestru aktivní, a počtem stejných studií, která mají předmět zapsaný. Aplikace zobrazuje pouze předměty, které má zapsáno více než 10 % studií. Podrobnější informace o způsobu výpočtu jsou dostupné přímo v aplikaci.

Aplikaci je dostupná přes: Studium -> Přehledy a statistiky studia -> Studenti nejčastěji zapisují.
Studenti ji naleznou přímo na titulní stránce Studenta: Student -> Začátek semestru .. Registrace a zápis předmětu -> Studenti nejčastěji zapisují.

O aplikacích, které mohou studentům usnadnit výběr předmětů, jsme vás informovali v novinkách Nový design a změny v registrační aplikaci a Označování předmětů pomocí hvězdičky.

13. prosince 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 11.
2013

Burza zkušebních termínů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Na základě úspěchu již zavedené aplikace pro výměnu seminárních skupin (informovali jsme vás v novince Burza seminárních skupin) vytvořil Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) obdobnou aplikaci pro výměnu zkušebních termínů.

Na konci semestru se studenti přihlašují ke zkušebním termínům, které pro ně vypsali učitelé studovaných předmětů. U některých předmětů jsou ale zkušební termíny rychle rozebrány a na studenty tak nemusí zbýt vhodný termín. Nyní si mohou zkušební termíny snadno vyměnit na burze. V ní student vidí přehled inzerátů, které poptávají jeho termín, a může na ně reagovat.

Obr. 1: Výměna zkušebního termínu.

Student si také může snadno založit inzerát vlastní, který zveřejní všem studentům předmětu, nebo jej ponechá nezveřejněný pro výměnu s konkrétním spolužákem.

Obr. 2: Založení nového inzerátu.

Uživatelé tuto aplikaci naleznou v Osobní administrativa → Student → Konec semestru .. Burza zkušebních termínů.

Podrobnější návod k aplikaci naleznete v Nápovědě.

20. listopadu 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 11.
2013

Evidence mezinárodních studijních programů v Úřadovně

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Jednou z dlouhodobých priorit Masarykovy univerzity je tzv. internacionalizace studia. Nejedná se pouze o výměnné pobyty (jako například všeobecně známý program Erasmus), ale také o užší typy spolupráce, kdy studium probíhá na více institucích současně.

Spolupráce se zahraničními partnery představuje často komplikovaný proces vyžadující součinnost mnoha pracovníků a organizačních jednotek a bývá s ním spojena řada administrativně technických detailů. V rámci Informačního systému MU (IS MU) proto byly nastaveny aplikace tak, aby umožňovaly tyto spolupráce evidovat.

Pro evidenci mezinárodních spoluprací byla využita obecná agenda Úřadovna, jejímž prostřednictvím je možné ukládat všechny důležité informace. V Úřadovně vznikly pro každou fakultu tři agendy, které pokrývají nejrůznější typy spoluprací. Jedná se o společné studijní programy a společně akreditované studijní programy, kdy dvě a více institucí zajišťují dohromady studium pro všechny studenty daného programu. Dalším typem spolupráce jsou pak tzv. individuální kontrakty, kdy se dohody o kooperaci domlouvají na úrovni konkrétního studenta.

Obr. 1: Zavedení spisu do Úřadovny.

Údaje, příp. dokumentace, jsou do spisu ukládány strukturovaně a jsou prezentovány v dalších aplikacích, jako je Evidence studia, tisk diplomu nebo tisk Diploma Supplementu. Úředníci tak mohou snadno a rychle zjistit, zda daný student v některém z těchto režimů studuje a jedním klikem si mohou zobrazit spis, kde naleznou veškeré podrobnosti, včetně plného textu uzavřené smlouvy. Po absolvování studia se pak relevantní informace přímo vypíší na míru konkrétnímu studentovi na diplomu a dodatku bez potřeby jakýchkoliv dalších ručních úprav.

Obr. 2: Odkaz na spis v Evidenci studia.

O nasazení Úřadovny v dalších oblastech jsme vás informovali v novinkách Proces uznávání zahraničního vzdělání zjednodušuje IS MU, Elektronické uznání předmětů ze zahraničních pobytů nebo Zpracování žádostí a rozhodnutí prostřednictvím Úřadovny.

20. listopadu 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29  ... 104 »