Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36  ... 104 »
27. 2.
2013

Karta absolventa nově v Obchodním centru MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Již od roku 2008 funguje jako součást Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) prostor pro setkávání absolventů, tzv. Absolventská síť. Absolventi mohou po registraci do sítě využívat řadu užitečných aplikací, aktualizovat údaje o své osobě, najít své spolužáky a komunikovat s nimi nebo používat prostor pro ukládání vlastních dat. Od spuštění se do sítě registrovalo již téměř 6 000 absolventů, přičemž noví zájemci o registraci se hlásí téměř každý den.

Jako novinku začala od letošního roku Masarykova univerzita svým absolventům nabízet Kartu absolventa. Karta je nabízena prostřednictvím Obchodního centra MU, kde si zájemci mohou zároveň zvolit, jaký druh odběru preferují. Podmínkou pro nákup karty je absolvované studium na MU a přístup do IS MU. Tento přístup automaticky zůstává zachován všem uživatelům. Absolventi, kteří na MU studovali před vznikem IS MU, pak mohou přístup získat právě pomocí registrace do Absolventské sítě.

Karta absolventa umožňuje využívat vybrané univerzitní služby jako kupříkladu možnost absenčních výpůjček v knihovnách MU, nebo absolventům přináší slevy na nákup celoživotního vzdělání a navíc i řadu komerčních benefitů vně univerzity.

Zájemci (pouze z řad absolventů MU) si mohou kartu zakoupit na zvláštní stránce.

O Absolventské síti jsme vás již informovali v novince Aplikace pro absolventy MU.

27. února 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 2.
2013

Elektronické uznání předmětů ze zahraničních pobytů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Na konci minulého roku jsme vás informovali o spuštění uznávání předmětů v rámci studií na Masarykově univerzitě. Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) nyní rozšířil tuto agendu o možnost uznávání předmětů ze zahraničních pobytů. Studenti MU mohou v rámci svého studia vycestovat do zahraničí na studijní pobyt na některou z partnerských univerzit. Na těchto univerzitách studují předměty, které si po návratu nechávají uznat do svého studia na MU. Dosavadní praxí bylo, že si student buď zapsal předmět pojmenovaný typicky Zahraniční pobyt s příslušným počtem kreditů, které na hostitelské univerzitě odstudoval, nebo Studijní oddělení ručně zavedlo do IS MU odstudované předměty a zapsalo je studentům. Ani jeden z těchto postupů nebyl ideální, proto byla vytvořena aplikace pro uznávání předmětů ze zahraničních pobytů.

Studenti mohou nově po návratu z pobytu prostřednictvím agendy Stáže a pobyty podat žádost o uznání předmětů (Obr. 1), ve které jednoduše vyplní absolvované předměty, vloží dokumenty dokládající absolvování předmětů a předají žádost pověřenému administrátorovi pobytu. Ten může po kontrole správnosti na jedno kliknutí předměty zapsat do studijní evidence, případně předmět označit jako povinně volitelný.

Obr. 1: Absolvované předměty na zahraničním pobytu.

Nová aplikace celý proces uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů zjednodušuje a sjednocuje napříč celou univerzitou. Přináší nejen výhody studentům, ale šetří práci i Studijnímu oddělení.

Studenti si mohou podat žádost o uznání předmětů ze zahraničního studijního pobytu skrze rozcestník Student → Stáže a pobyty.

O novém způsobu uznávání předmětů v rámci studií na MU jsme vás informovali v novince Revoluce v uznávání předmětů.

11. února 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 2.
2013

Třídění poznámkových bloků

Zajímavé | 2 | 2
Novinky – e-learning

Poznámkové bloky v Záznamníku učitele slouží učitelům jako záznamové archy na vložení bodů, známek či poznámek v podobě textového řetězce studentům. Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) nyní zavedl třídění bloků podle jejich účelu do několika kategorií a usnadnil tak orientaci v blocích.

Kategorie poznámkových bloků se liší podle toho, k jakému účelu, resp. v jaké aplikaci, byl blok vytvořen. Pokud se poznámkový blok vytvoří přes konkrétní aplikaci, dostane specifickou zkratku a podle ní se zařadí do kategorie. Kategorie poznámkových bloků jsou dle nového třídění následující:

  • Učitelem definované bloky – vytvořené učitelem přímo v aplikaci Poznámkové bloky.
  • Autosuma – všechny autosumarizační bloky.
  • Odpovědníkové bloky – obsahující bodové hodnocení z odpovědníků.
  • Odevzdávárnové bloky – vzniklé po založení Odevzdávárny v aplikaci na správu Odevzdáváren.
  • Bloky diskusních fór – pro hodnocení přes tematická diskusní fóra.
  • Docházkové bloky – sloužící na evidenci docházky vytvořené v aplikaci na evidenci docházky.

Třídění bloků nemá jenom estetickou funkci, umožňuje také provádění operací na vybrané skupině bloků.

Obr. 1: Třídění poznámkových bloků.

Informace o třídění poznámkových bloků naleznete i v Nápovědě.

11. února 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
22. 1.
2013

Služby Google Apps a Microsoft Office 365 v IS MU

Zajímavé | 2 | 2
Novinky

Koncem loňského roku byla v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) spuštěna podpora služeb externích systémů, které uživatelům nabízejí nové možnosti komunikace a spolupráce. Nyní jsou všem uživatelům IS MU k dispozici služby Google Apps a Microsoft Office 365. Vyučující i studenti často již některých služeb využívali přes své soukromé účty, univerzitní účty jsou však pevně svázány s Informačním systémem MU, což znamená konec anonymních přístupů a nesmyslných či nevhodných přezdívek. Skrze univerzitní účet každý přistupuje pod svým vlastním jménem.

Externí služby přináší nové možnosti v těchto oblastech:

Komunikace
Každý uživatel se může rozhodnout přijímat poštu doručovanou na učo@mail.muni.cz do externích služeb, čehož využijí zejména ti, kteří jsou zvyklí na Gmail, či Microsoft Outlook. Nově lze pomocí Google Talk, resp. Microsoft Lync, komunikovat v reálném čase, tzv. chatovat. U druhého jmenovaného lze dokonce pořádat videokonference včetně zobrazení virtuální tabule či sdílení plochy. Samozřejmostí je kalendář s možností sdílení s ostatními uživateli.

Obr. 1: Microsoft Lync.

Spolupráce
Google disk a Microsoft SharePoint (plánovaná dostupnost v druhé polovině roku 2013) nabízejí možnost spolupráce na dokumentech, tabulkách i prezentacích, a to vše online. Uživatel si tak snadno určí, kdo smí dokument číst a kdo editovat. Google disk pro tyto účely nabízí každému uživateli 5 GB prostoru.

Obr. 2: Google Disk.

Mobilní přístup
Google účet, resp. Microsoft Exchange účet si lze přidat do chytrého mobilního telefonu a snadno tak číst poštu, spravovat kalendář, synchronizovat kontakty, případně díky dodatečným aplikacím i pracovat na dokumentech uložených na Google disku.

Plánovaná rozšíření

Jedním z plánovaných rozšíření je synchronizace kalendářů externích služeb s kalendářem v IS MU, bude tak možné v kalendářích vidět například termíny zkoušek. Dále je plánováno přidání podpory skupin, díky čemuž půjde snadno omezovat přístupy k dokumentům či kalendářům například jen na studenty daného předmětu. V budoucnu lze očekávat spouštění dalších služeb.

Přístup ke službám a jejich nastavení je k dispozici na stránce Externích služeb IS MU, která je dostupná z Osobní administrativy.

Obr. 3: Rozcestník na externí služby.

Rozcestník na externí služby naleznete i přes Osobní administrativa -> Externí služby.

Více informací o externích službách se dozvíte v Nápovědě.

Pro diskusi k problematice externích služeb byla zřízena i tematická diskusní fóra (autentizovaná):

22. ledna 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36  ... 104 »