Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 104 »
15. 7.
2013

Ověření pravosti diplomu elektronicky na Pravydiplom.cz

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky – plagiáty

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) představuje další nástroj, kterým pomáhá bojovat proti podvodníkům. Služba na ověření čísla diplomu, která je v rámci Masarykovy univerzity používána od roku 2011, je nyní nabízena k využití i ostatním vysokým školám v ČR na adrese Pravydiplom.cz. Cílem je zjednodušit ověřování pravosti diplomů a zamezit pokusům o jejich padělání, kterých MU každoročně eviduje nemalé množství.

Pravydiplom.cz tak navazuje na podobně zaměřené meziuniverzitní projekty, jakými jsou projekty na odhalování plagiátů mezi závěrečnými a školními pracemi nebo akademickými díly (Theses.cz, Odevzdej.cz, Repozitar.cz) s více než čtyřiceti zapojenými vysokými školami, vyššími odbornými školami, středními školami a dalšími institucemi, včetně zahraničí.

Více o službě Pravydiplom.cz naleznete v tiskové zprávě.

Obr. 1: Údaje k vyhledanému diplomu.

O původní službě jsme informovali v novince Ověření absolventa dle čísla diplomu.

15. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 7.
2013

Počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech

Nepřevažující hodnocení | 0 | 1
Novinky – e-learning

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) nyní umožňuje počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech. Tato funkcionalita byla dostupná již dříve, nikoli však přímo v ISu, ale prostřednictvím Čítače (pro počítání znaků), jednoho z externích nástrojů podporujícího zavádění pokročilých i multimediálních prvků do e-learningových agend v ISu. (Všechny externí nástroje jsou dostupné na Elportálu).

Počítání slov a znaků se dosud využívalo např. v dotaznících k bakalářské práci, kde omezení znaků pomáhá studentům stručně a jasně se vyjadřovat nebo ve státnicových odpovědnících, kam studenti vepisují volné odpovědi a vyučující si tak mohou stanovit jejich ideální rozsah. Dříve si studenti museli limit hlídat ručně.

V odpovědnících lze u otázek s volnou odpovědí (známé jako otázky typu "a") nově nastavit počítání vepsaného počtu znaků či slov. Učitel tak může kontrolovat, kolik slov nebo znaků student ve své odpovědi napsal, a zavedením limitu korigovat délku odpovědi. V případě počítání znaků je možné limit i omezit, tzn. že student po vepsání stanoveného počtu znaků již nemůže dále psát.

Zda byl limit studentem dodržen, učitel kontroluje přímo při prohlídce odpovědí. Informace o limitu se nachází i v aplikaci Obtížnost. Z obou aplikací je možné přímo hodnotit odpovědi do poznámkových bloků.

Studentovi se v odpovědníku zobrazuje, kolik slov nebo znaků již vepsal a kolik zbývá do limitu. Pokud je povolené limit překročit, vypíše se o kolik. V případě, že je limit pevně stanoven a student ho nesmí překročit, formulář nedovolí vepsat už žádný znak.

U tematických diskusních fór je možné nastavit zobrazování vepsaného počtu znaků a slov u jednotlivých příspěvků. Učitel tak může zadávat úkoly i prostřednictvím diskusního fóra a jednoduše kontrolovat splnění délky odpovědi.

O možnostech Odpovědníků jsme vás informovali již v novinkách Novinky v aplikaci Odpovědníky a Odpovědníky obohacené o další funkce pro učitele.

15. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
24. 6.
2013

IS připomíná studentům studijní povinnosti

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Prostřednictvím Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) mohou studenti většinu studijních povinností vyřešit elektronicky, např. žádost o zápis do semestru nebo registraci předmětů. Může se ale stát, že studenti na tyto povinnosti zapomenou nebo zmeškají určené termíny, a studium si tak značně zkomplikují. Vývojový tým IS MU nově některé typy situací studentům připomíná a snaží se tak minimalizovat riziko nesplnění studijních povinností.

Rizikové situace jsou rozděleny podle závažnosti do tří úrovní (žlutá, oranžová, červená). Studenti jsou na situaci upozorněni pomocí informačního proužku na titulní stránce ISu a agendy Student. V některých případech je zasílán také e-mail (podle typu situace a míry rizika). Student si může situaci jednoduše vyřídit přes proklik z informačního proužku nebo z e-mailu.

Obr. 1: Upozornění na titulní stránce IS MU.

V současné době IS upozorňuje na tyto situace:

  • Registrace opakovaných předmětů
  • Registrace předmětů
  • Podání žádosti o zápis do semestru
  • Konec přerušení studia

Do budoucna je plánováno přidání upozornění na další typy situací.

Jednotlivá upozornění může student spravovat v aplikaci IS připomíná, kde nalezne jak aktuální, tak i starší upozornění, a může zde také vypnout připomínání určitého typu situace.

Obr. 2: Aplikace pro správu připomenutí.

Blíže o aplikaci a fungování jednotlivých typů upozornění naleznete v Nápovědě.

24. června 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
24. 6.
2013

Odpovědi z předmětové ankety v nové podobě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Pro zvýšení účinnosti předmětové ankety přidal Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) novou službu učiteli pro přístup k výsledkům ankety. Na konci každého semestru probíhá v IS MU anonymní sběr zpětné vazby ke kvalitě předmětů prostřednictvím elektronického dotazníku. V dotazníku student hodnotí na stupnici např. zajímavost předmětu, obtížnost obsahu, odbornost učitele apod. Pokud má student zájem vyjádřit se k jednotlivým bodům i slovně, může využít volné odpovědi. Studenti, kteří odpoví na dostatečný počet předmětů, mají přístup k výsledkům ankety po jejím ukončení (bez volných odpovědí). Učitelé naleznou odpovědi ke svým předmětům v aplikaci Učitel.

Od semestru jaro 2013 bude IS po uzavření sběru odpovědí posílat e-mailem každému učiteli zpracovaný souhrn odpovědí k jeho předmětům ve formátu PDF. Studenti tak nemusí mít obavy, že učitel jejich hodnocení výuky přehlédne. Podobný souhrn odpovědí bude zasílán i garantům, kteří tak budou mít k dispozici přehledné hodnocení všech garantovaných předmětů.

Obr. 1: Ukázka souhrnu odpovědí z ankety.

Více o anketě se dozvíte v těchto nápovědách:
Anketa (pro studenty)
Studentská předmětová anketa (pro učitele)
Anonymita ankety

O anketě jsme vás informovali již v novince Výjimka pro nehodnocení předmětu ve studentské anketě.

24. června 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 104 »