Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34  ... 104 »
4. 6.
2013

Podání žádosti o skrytí části závěrečné práce

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) poskytuje studentům novou aplikaci Žádost o skrytí příloh závěrečné práce. Umožňuje tak studentovi podat elektronickou žádost o skrytí některých souborů závěrečné práce stejným způsobem, jakým si v agendě Úřadovna studenti mohou již několik měsíců požádat o uznání předmětů v rámci MU.

Postup je sjednocen pro žádosti o skrývání částí závěrečných prací pro celou MU. Student tak již nemusí svoji žádost podávat v papírové formě či tápat, který pracovník je za skrytí části práce odpovědný. Nyní stačí v době před odevzdáním závěrečné práce do archivu vytvořit v IS MU elektronickou žádost a odeslat ji.

Obr. 1: Formulář žádosti o skrytí části závěrečné práce.

O adekvátnosti požadavku rozhodnou odpovědné osoby (vedoucí práce, proděkan), kterým je žádost předána. Studijní oddělení je následně snadnou a rychlou cestou přímo v IS MU informováno, které části práce je třeba zveřejnit světu a které skrýt.

Obr. 2: Odkaz na skrytí části závěrečné práce.

Aplikace je dostupná přes rozcestník Student → Úřadovna → Podání nové žádosti → Podání nové žádosti za moji osobu.

Studijní referenti postupují přes Studijní evidence → Závěrečná práce.

Více o postupu podání žádosti lze nalézt také v Nápovědě.

O agendě Úřadovna jsme vás již informovali v novince Revoluce v uznávání předmětů.

4. června 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 6.
2013

Zkopírování zprávy na Vývěsce přináší užitek pro čtenáře

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Cílem aplikace Vývěska v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) je podpora komunikace v rámci akademické obce školy. Nově byla aplikace Vývojovým týmem IS MU doplněna o možnost vytvořit kopii zprávy jiného uživatele do další sekce.

Vývěska umožňuje uživatelům IS MU vkládat zprávy pro univerzitní veřejnost do mnoha různých sekcí. Uživatelé pak mohou dle svých preferencí některé sekce sledovat nebo zprávy z nich odebírat e-mailem.

Aby čtenáři nemuseli číst opakovaně shodnou zprávu ve více sekcích, je zakázáno násobné vkládání zpráv. Pro umístění zprávy do více sekcí současně slouží tzv. crossposting. Crosspostovaná zpráva se uživateli po prvním shlédnutí označí za přečtenou na všech místech, kam byla vložena. Crossposting však smí uživatel použít pouze pro sekce, kam má právo vkládat.

V praxi nastávají situace, kdy z důvodu omezených práv na vkládání nelze crossposting použít. Například v situaci, kdy rektorátní pracoviště vloží zprávu do vlastní sekce a tuto zprávu chce zveřejnit rovněž úředník na fakultě. Nově je k dispozici možnost zkopírování zprávy. Uživatel jednoduše zkopíruje zajímavou zprávu na vlastní vývěsku. Zprávy pak čtenáře nezahlcují, neboť po přečtení jedné z kopií se poznačí přečtenost u obou. V případě, že je u jedné ze zpráv změněn název nebo obsah, stane se z kopie zprávy originál a přečtenost se pak váže pouze k originálu.

Obr. 1: Odkaz na zkopírování zprávy.

O dalších vlastnostech Vývěsky jsme informovali již dříve ve zprávách Omezení zpráv na Vývěsce pomocí štítků a Nová vývěska 3denní inzerce.

4. června 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 6.
2013

Změny a výhody pro studující rodiče v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) provedl změny v agendě pro správu poplatků tak, aby byly výměry počítány v souladu s novelou zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, účinné od 1. dubna 2013. Ta osvobozuje studentky či studenty, kteří se během svého studia stanou rodiči, od povinnosti platit poplatky za prodlouženou dobu studia. Studentovi stačí doložit doklady o rodičovství studijnímu oddělení, které mu v evidenci studia zaznamená přerušení z důvodu mateřské/rodičovské dovolené, vše ostatní zajistí IS MU.

Aby měli o studiích na mateřské dovolené přehled i vyučující, byly upraveny i aplikace v Záznamníku učitele. Informaci o studiích v uznané době mateřské dovolené naleznou učitelé nově v Individuálních informacích o studentovi, v seznamu studentů nebo v aplikaci pro hodnocení (sloupec Poznámka).

Obr. 1: Informace o mateřství v Individuálních informacích o studentovi.

Přibyla také možnost výběru studentů při vstupu do Záznamníku učitele.

Obr. 2: Nové omezení výběru v Záznamníku učitele.

Více k poplatkům za studium naleznete v Nápovědě.

4. června 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2013

Tisíce studentů kontrolují práce v systému na odhalení plagiátů

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích Odevzdej.cz, vytvořený a provozovaný vývojovým týmem Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) z Fakulty informatiky MU, využívají kromě zapojených institucí i stovky uživatelů z veřejnosti, zejména studentů, denně pro kontrolu prací na podobnosti. V letošní "sezóně" odevzdávání závěrečných prací bylo zcela nedávno, v pondělí 15. dubna 2013, zkontrolováno systémem Odevzdej.cz rekordních 964 souborů. Je to nejvyšší denní počet zkontrolovaných souborů od zavedení systému v roce 2009. V průběhu března 2013 bylo zkontrolováno celkem 16 343 souborů, což je v porovnání s únorem 2013 téměř dvojnásobek. Do tohoto množství jsou započítány pouze individuální kontroly uživatelů, kteří si nechají zasílat výsledky podobností na svoji adresu e-mailem. Nejde o systémové kontroly prováděné samotnými školami využívající systém ke kontrole seminárních prací sbíraných elektronicky od svých studentů.

Obr. 1: Přehled počtu zkontrolovaných souborů z řad veřejnosti po měsících.

Obr. 2: Titulní stránka Odevzdej.cz

Nárůst používání systému indikuje zvýšený zájem veřejnosti o problematiku plagiátorství a podle ohlasů zapojených škol přispívá také k většímu zájmu o správné citování a ke kvalitě prací.

Studenti a učitelé MU mohou jakoukoliv práci zkontrolovat ve správci souborů IS MU použitím známé funkce ilustrované ikonou dvou vajíček - "Vejce vejci". IS MU je plně propojen se systémy Theses.cz pro závěrečné práce, Odevzdej.cz pro seminární aj. práce, Repozitar.cz pro zaměstnanecká díla a všechny systémy rovněž využívají algoritmus vyhledávání podobností vůči zdrojům z Internetu.

O spuštění systému Odevzdej.cz jsme Vás v roce 2009 informovali v tiskové zprávě.

Více o systémech na odhalování plagiátů najdete v článcích a novinkách.

29. dubna 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34  ... 104 »