Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  ... 117 »
29. 7.
2013

Generování jednorázového hesla k testu v přijímacím řízení

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Fakulty Masarykovy univerzity musí pravidelně každý rok (některé obory i každý semestr) řešit přijímací řízení do navazujících magisterských studijních programů a stále častěji k tomu využívají e-learningových nástrojů Informačního systému MU (IS MU), respektive skenovatelných odpovědních archů či odpovědníků. Počet oborů, ve kterých se tyto nástroje pravidelně používají, rok od roku stoupá. V aktuálním období (přijímací řízení pro akademický rok 2013/2014) byly naskenovány archy přibližně pro 7600 uchazečů na 7 fakultách MU.

Pro podporu realizace přijímacího řízení, při kterém uchazeči skládají odpovědník přímo v ISu, spustil Vývojový tým IS MU v pilotním provozu náhradní autentizaci do e-přihlášky. Uchazečům, kteří ještě nemají přístup do autentizované části ISu a nepamatují si heslo ke své e-přihlášce, je možné na místě vygenerovat jednorázový PIN pro přihlášení a následný přístup k testu. Výsledky testu se ukládají do vybrané rubriky e-přihlášky bez dalších složitých operací. Využitím tohoto způsobu jsou všechny informace uloženy v prostředí IS MU a není nutné uchovávat papírové podoby testů. Tato možnost byla testována na Fakultě sociálních studií pro přijímací zkoušky cizinců.

Obr. 1: Aplikace pro vygenerování jednorázového hesla.

Více o zkoušení se skenovatelnými odpovědními listy v přijímacím řízení se dozvíte ve starší novince Výsledky přijímacího řízení na Právnické fakultě do hodiny.

29. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 7.
2013

Informace o předmětech studenta na jednom místě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přidal do agendy Studijní evidence novou aplikaci poskytující souhrn informací o předmětech studenta ve vybraném období. Pokud pracovníci studijních oddělení potřebují např. zjistit, jakou dostal student známku, nebo na který zkušební termín je přihlášen, nemusí již postupovat přes více aplikací, ale všechny informace naleznou přehledně na jednom místě.

Po výběru konkrétního studenta se zobrazí informace o:

  • zapsaných či zaregistrovaných předmětech,
  • ukončení,
  • seminárních skupinách,
  • rozvrhu,
  • zkušebních termínech,
  • hodnocení.

Obr. 1: Přehled informací o studentovi.

Sortiment zobrazovaných informací se může měnit.

Aplikace je dostupná přes Osobní administrativa -> Studijní .. Předměty -> Informace o studentovi v období.

29. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 7.
2013

Ověření pravosti diplomu elektronicky na Pravydiplom.cz

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky – plagiáty

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) představuje další nástroj, kterým pomáhá bojovat proti podvodníkům. Služba na ověření čísla diplomu, která je v rámci Masarykovy univerzity používána od roku 2011, je nyní nabízena k využití i ostatním vysokým školám v ČR na adrese Pravydiplom.cz. Cílem je zjednodušit ověřování pravosti diplomů a zamezit pokusům o jejich padělání, kterých MU každoročně eviduje nemalé množství.

Pravydiplom.cz tak navazuje na podobně zaměřené meziuniverzitní projekty, jakými jsou projekty na odhalování plagiátů mezi závěrečnými a školními pracemi nebo akademickými díly (Theses.cz, Odevzdej.cz, Repozitar.cz) s více než čtyřiceti zapojenými vysokými školami, vyššími odbornými školami, středními školami a dalšími institucemi, včetně zahraničí.

Více o službě Pravydiplom.cz naleznete v tiskové zprávě.

Obr. 1: Údaje k vyhledanému diplomu.

O původní službě jsme informovali v novince Ověření absolventa dle čísla diplomu.

15. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 7.
2013

Počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech

Nepřevažující hodnocení | 0 | 1
Novinky – e-learning

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) nyní umožňuje počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech. Tato funkcionalita byla dostupná již dříve, nikoli však přímo v ISu, ale prostřednictvím Čítače (pro počítání znaků), jednoho z externích nástrojů podporujícího zavádění pokročilých i multimediálních prvků do e-learningových agend v ISu. (Všechny externí nástroje jsou dostupné na Elportálu).

Počítání slov a znaků se dosud využívalo např. v dotaznících k bakalářské práci, kde omezení znaků pomáhá studentům stručně a jasně se vyjadřovat nebo ve státnicových odpovědnících, kam studenti vepisují volné odpovědi a vyučující si tak mohou stanovit jejich ideální rozsah. Dříve si studenti museli limit hlídat ručně.

V odpovědnících lze u otázek s volnou odpovědí (známé jako otázky typu "a") nově nastavit počítání vepsaného počtu znaků či slov. Učitel tak může kontrolovat, kolik slov nebo znaků student ve své odpovědi napsal, a zavedením limitu korigovat délku odpovědi. V případě počítání znaků je možné limit i omezit, tzn. že student po vepsání stanoveného počtu znaků již nemůže dále psát.

Zda byl limit studentem dodržen, učitel kontroluje přímo při prohlídce odpovědí. Informace o limitu se nachází i v aplikaci Obtížnost. Z obou aplikací je možné přímo hodnotit odpovědi do poznámkových bloků.

Studentovi se v odpovědníku zobrazuje, kolik slov nebo znaků již vepsal a kolik zbývá do limitu. Pokud je povolené limit překročit, vypíše se o kolik. V případě, že je limit pevně stanoven a student ho nesmí překročit, formulář nedovolí vepsat už žádný znak.

U tematických diskusních fór je možné nastavit zobrazování vepsaného počtu znaků a slov u jednotlivých příspěvků. Učitel tak může zadávat úkoly i prostřednictvím diskusního fóra a jednoduše kontrolovat splnění délky odpovědi.

O možnostech Odpovědníků jsme vás informovali již v novinkách Novinky v aplikaci Odpovědníky a Odpovědníky obohacené o další funkce pro učitele.

15. července 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  ... 117 »