Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
17. 6.
2010

Nová verze konvertoru dokumentů do textu

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

V případě, že uživatel Informačního systému MU (IS MU) vkládal do systému práce psané v cizích jazycích jako je francouzština, čínština, japonština nebo arabština (nebo jen češtinu doplnil o nevšední tvary uvozovek a jiných interpunkčních znamének), mohl narazit na problém při vytváření textové verze tohoto dokumentu v kterémkoliv z úložišť ISu (tj. Dokumentový server, Můj web, Úschovna, Studijní materiály apod.). Vývojový tým IS MU však přichází s novinkou, která tento drobný nedostatek pomáhá řešit.

Zpracování dokumentů vložených do ISu bylo doplněno o novou verzi konvertoru souborů formátu PDF do tzv. holého (plain) textu (přípona txt). Tato verze konvertoru zpracovává i znaky z kódování Unicode, zatímco dosud používaná verze podporovala pouze znaky normy ISO 8859-2, tj. středoevropské jazyky. Uživatelé tedy mohou již bez jakýchkoliv možných pozdějších komplikací vkládat do ISu práce psané, mimo jazyků výše uvedených, například také v arménštině, hebrejštině nebo pomocí fonetických symbolů.

Více informací ke kódování Unicode na adrese http://www.unicode.org/charts/.

Tato úprava nejenže zpřesní textové verze takových dokumentů, ale zlepší také funkčnost těm složkám systému, které textovou verzi dokumentu využívají, tj. vyhodnocování podobnosti dokumentů (kontrola na plagiáty pomocí ikonky „Jako vejce vejci“) nebo full-textové vyhledávání, na jehož brzkém nasazení do ostrého provozu Vývojový tým IS MU aktuálně pracuje.

Podrobnosti o cizích abecedách a kódování v IS v Nápovědě Nápověda → Vývoj .. Znaky v ISu a cizí abecedy.

17. června 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Vytváření hromadných adres pro skupiny osob (26. 5. 2010 05:42) | Nové možnosti agendy Školitele » (17. 6. 2010 05:00)

Zatím žádné komentáře.