BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
0/2. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Bc. Olga Illková (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 14:30–17:30 N02113a
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta
Osnova
  • Předběžná příprava potravin - opracování, údržnost potravin, skladování Tepelné úpravy pokrmů a nápojů Technologie přípravy polévek, příloh, masa, bezmasých pokrmů, dezertů a moučníků, výrobky studené kuchyně, diety a výběr potravin, gastronomická pravidla, normování a sestavování jídelních lístků dle požadovaných zásad Sledování výrobního střediska při dodržování HACCP Kulinární příprava pokrmů při exkurzi v provozech
Literatura
  • VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
  • ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
Metody hodnocení
praktická cvičení, exkurze, zápočet
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.