Recenze - Masová produkce absolventů na Masárně - Diskuse
Ahoj, vítejte u tohoto fóra. Jeho téma je poněkud citlivé, takže bych všechny přispívající požádal, aby si přečetli FAQ v záhlaví fóra.
Prosím všechny návštěvníky, aby u tohoto příspěvku zaklikli "informačně přínosné" a dali mi tak zpětnou vazbu, že četli pravidla.
Díky
je to super easy, nechápem načo sa morduje na FSS, keď si mohol zvoliť cestu
menšieho odporu (gymnastiky, plávania, volejbalu, basketbalu, florbalu, futbalu,
krasoblusneni atd) a nevyplakávať tu pred celou univerzitou jak on strašne drie.
Kde přesně uvádím (pláču), že na FSS strašně dřu? Studium na FSS je velice
nízkoúdržbové, pokud napíšete solidní závěrečnou práci, tak je skoro nemožné se
nechat vyhodit. Problém je, že u FSpS není ani tahle podmínka.
fyzickych poziadavkoch, limity su velmi tvrde a zaber siroky. Je to nieco trochu
ine ako FSS, kde je alfou aj omegou praca s textom.
No, zase bych byl nerad, aby se ztratilo ze zřetele to, že se stále bavíme o
studiu na vysoké škole a to jsem vždy chápal jako samostatnou činnost s využitím
kritického rozumu. K tomu patří i zvládnutí práce s textem, ostatně proto se i
píší závěrečné práce.
se univerzita měla proměnit v nějaké učiliště, kde by se dávaly diplomy za
dovednosti jiné než intelektuální. Třeba upéct třípatrový dort a jiné cukrářské
laskominy je určitě velmi těžké se naučit, ale nebudeme za to přece dávat
magistra.
požadavků se dávají medaile na mistrovstvích a/nebo diplom v plaveckém kurzu.
Dobrý den,
Vítejte u dalšího dílu Pekla v taláru, tedy chci říci recenzí hrůzadiplomek. Dnešní recenze je volným pokračováním posledního dílu, neboť budeme opět rozebírat diplomky vzniklé na Fakultě kotrmelců, a stejně jako u té minulé se jedná o součásti projektu za europrachy (16 mega) Diagnostika pohybové aktivity a zdatnosti populace ČR. To uvádím jenom proto, abychom si uvědomili, jak se dají europrachy prohujdat a nemusí to být jen v Ústí nad Labem.
Proč píšu diplomky? Protože se na ISu nacházejí minimálně tři diplomky, které se věnují stejnému tématu, a sice pohybové aktivitě a zdatnosti Čechů ve vybraném kraji. Nepřekvapí nás tedy, že mají stejného vedoucího. A taky, že jsou všechny hrozně ale hrozně špatné. Rozeberu tedy všechny tři naráz. První z prací porovnává pohybové aktivity (PA) dozorců a odsouzených ve znojemské věznici. Druhá srovnává PA mezi policisty v JM a MS kraji. Třetí srovnává PA mezi obyvateli Prahy a Sebranic (tato DP má mimochodem naprosto skvělý název souboru: „DP_uz_tam_mas_ty_stranky__1_d.pdf“).
Nejlepší na pracích z FSpS je vždycky úvod. Tak pěkná patetická vyznání jen tak někde nenajdete:
„Pohyb, je jedna z nejdůležitějších věcí pro vše živé. Od narození je pohyb a posléze sport velmi blízkým přítelem. V průběhu let mi sport dal nejprve spoustu přátel a kamarádů, ale po čase jsem si začal uvědomovat, že pohyb dává daleko víc.“
„Už od počátku zrození člověka se pohyb stal součástí jeho života, neboť bez něho by nepřežil ani chvíli.“
Poté nastupuje teoretická část. Opět se setkáváme s vrstvením vykopírovaných odstavců, což je asi považováno za práci s odbornou literaturou. Navíc je zde množství nerelevantního balastu, jako např. dlouhé pasáže o tom, co je zdraví a jak je definováno, co je volný čas, co je sport, co je zdravý životní styl. Jeden z autorů (Znojmo) dokonce cituje tím způsobem, že na konec bloku vykopírovaného textu flákne hyperlink, tak jak leží a běží. Aspoň že není aktivní. První DP má celkem 43 zdrojů, druhá má 18 zdrojů (mezi nimi i cs.wikipedia), třetí práce má 29 zdrojů. Podotýkám, že všechno jsou to diplomové práce, nikoliv bakalářské. Ale u FSpS musíme ocenit vůbec výskyt citací, takže ok. Nejhorší část přichází totiž v samotné „výzkumné“ části každé práce. Tady se vlastně nejedná o žádný výzkum jako takový – přesnější slovo by byl průzkum. Všichni tři autoři si totiž vymysleli dotazník s otázkami typu
„Jak se dopravujete do zaměstnání? A)pěšky B)na kole C)autobus, vlak, MHD D) autem E)do zaměstnání se nedopravuji“
nebo „Kolik času jste věnoval středně zatěžující pohybové aktivitě v posledním týdnu? A)neprovádím B)do 1 hodiny C)1-3 hodiny D)3-6 hodin E) více než 6 hodin“ (Mimochodem, všimli jste si, jak je ta otázka špatně vytvořená? Nemůžeme přece mít stejnou hodnotu v několika odpovědích…).
Tenhle dotazník pak rozdají svým zkoumaným osobám a pak jej nabouchají do programu Statistica, kde provedou statistickou analýzu. Při statistické analýze se použijí funkce jako četnost, průměr, nebo podíl. Myslím, že si všichni pamatujeme z druháku na střední. Výsledky z každé otázky budeme uvádět zvláště. Pro porovnání obou skupin vytvoříme zvláště tabulku a pro porovnání mezi pohlavími (v případě Sebranic) rovněž. Poté rozepíšeme do textu to, co vidíme v tabulce („Odpověď A zvolilo 15 respondentů, což je 40% z celkového souboru“). A aby to bylo hodně pěkné, tak ještě vytvoříme ke každé (!) otázce graf – histogram. Je asi bláhové očekávat od studentů FSpS povědomí o tom, co je to normální rozložení. Víte, to je taková ta červená vlnovka v tom grafu, který jste celý překopírovali ze statistického programu. A ne, opravdu nemůžeme uvádět normální rozložení u otázek s nominálními hodnotami („Místo trvalého bydliště“).
Potom k práci ještě přilepit nějaký závěr. Můžeme ho doplnit citacemi hodnými Cpt. Obviouse:
„Při analýze výsledků jsme zjistili, že dozorci stráví intenzivní pohybovou činností daleko více času než odsouzení.“
„Bylo by dobré provést výzkum běžné populace ve stejném dotazníkovém šetření a výsledky porovnat.“
Dále politujeme nízké míry pohybové aktivity ve vzorku a závěrem doporučíme lidem, aby se hýbali více.
Tak takhle se dá usmolit diplomka. Že bych si udělal dalšího magistra? Přece jen mám tady v republice pocit méněcennosti, když se moje tituly i se jménem vlezou na běžný rozsah zvonku od bytu. Tady je jeden nápad:
Stravovací návyky české populace ve vybraném kraji
Teorie: co je to jídlo, co je to stravování, co je zdravé stravování, co je to obezita
Zkoumané osoby: 60 studentů MU
Metoda: dotazník s otázkami „Jak často se stravujete v menze?“ „Jak byste hodnotil kvalitu polévky (1-5)?“ „Jak byste hodnotil kvalitu salátu (1-5)?“ atp.
Výsledky: četnost, průměr. Připojit histogramy a koláčové grafy (vylepšení!)
Závěr: Studenti se nejčastěji stravují v menze. Většina z nich nejí polévku. Výsledky by bylo potřeba porovnat i s populací nestudentů, abychom měli lepší srovnání. Studenti by měli jíst více salátu, protože je zdravý.
Že vám to přijde jako blbost? Ano, ale právě jsem vám v kostce popsal, jak vypadají ony tři diplomky.
A konečná hodnocení? A, B, B.
Doktor Cacek, vedoucí, u všech tří posudků uvádí, že student pravidelně konzultoval. U jedné z prací mu však „chybí subjektivní názor diplomanta při popisování jednotlivých výsledků“. Poradí mi někdo, co by mohlo být tím subjektivním názorem? „Se mi zdá, že ty výsledky nějak neštymujou či co.“
Mimochodem, všechny tři práce mají stejného oponenta, kdyby náhodou...
P.S. K úrovni angličtiny v abstraktu (a abstraktech obecně) se nebudu vyjadřovat, protože to bych musel založit speciální fórum.
patrně tvým studiem na FSS:
- kvalita práce se podle počtu použitých zdrojů fakt nedá hodnotit;
- hloubková vědecká metodologie není u diplomové práce nutná, to, že Vás to na
FSS drillují je fajn, ale taky bych za to dotyčného nevinil, spíš je pak
problém, že místo hezké kritické kompilace se dotyčný na podnět vedoucího o tu
vědeckost
snaží.
To by mohlo být zajímavé mezifakultní (mezioborové?) porovnání.
U nás (PřF, případně biologie) se AFAIK očekává, že bakalářka bude teoretická
(rešerše literatury) a je-li v ní nějaká praxe, je to něco navíc nad rámec
standardních požadavků. Výstupem má být, že se bakalář naučí pracovat s
literaturou a citovat zdroje. U magisterské diplomky se navíc vyžaduje, aby
vedle kvalitní literární rešerše obsahovala i praktickou část. Diplomant má
prokázat, že umí získat data, zpracovat je, interpretovat a konfrontovat s
publikovanými výsledky. Nemám přehled o reáliích jiných oborů, ale toto
rozdělení mi obecně dává smysl.
méně než dvacet a pět z toho je česká wikipedie, asi těžko to bude zdrojem
kvalitní diplomky.
není. Na esf je praktická část, čo jsem viděl, požadovaná i u bc., jen rozsah a
hloubka jsou menší.
absolventů spíše nepředpokládá než předpokládá pokračování v nějakém
magisterském studiu (u většiny oborů ani přímo navazující magisterské není) a
tudíž se to bere jako vzdělání pro praxi.
analyticky. Třeba terénní výzkum může být klidně hlavní náplní, záleží na
zadání)
No musim rict, ze takhle po >10 letech bych na sve diplomce zmenil leccos, ale
ze by mi tam mezi temi mymi deseti pouzitymi zdroji neco chybelo, to pocit
nemam. Jestli byly zdrojem kvalitni diplomky, to tezko soudit, no ale v
mezinarodnim peer-review to jako clanek obstalo, u Springra vyslo, RIVove body
si to taky nejake vyslouzilo, tak snad to uplny skvar nebyl. A jako jo, u
obhajoby ten pocet kdosi komentoval, tehdy jsem, zobak, krcil rameny, ted bych
chtel, at mi teda rekne, co konkretne a proc presne tam chybi, aby se videlo,
jestli ma takova namitka nejaky serioznejsi zaklad nez pouhe tupe spocitani
pouzitych zdroju. (Na druhou stranu, namitka, ze X resi neco podobneho a proc se
teda neporovnavam, by samozrejme byla velmi zavazna, to si holt clovek musi byt
dostatecne jisty, ze takove prace neexistuji.)
Stejne tak priznavam, ze mi nikdy nebyla blizka predstava resersi pro reserse.
Bud pri reseni problemu na neco navazuju/srovnavam se s necim/..., a pak to
popisu, nebo na neco nenavazuju/..., no a pak proc tim rozmelnovat text jen
kvuli tomu, ze je to ze stejne oblasti nebo ja nevim kvuli cemu. No a u toho, na
co navazuju/..., je optimalni najit zdroj, ktery to popisuje detailne, zasazuje
do kontextu atd. atp., abych na nej jen mohl odkazat a sam to popsat jen do te
miry, aby ctenar pochopil zbytek textu a byl schopen zhodnotit muj prinos.
Jinymi slovy, chci praci ukazat, ze jsem uspel pri reseni nejakeho problemu,
takze musim ctenari srozumitelne popsat problem a sve reseni (pricemz nezacinam
na zelene louce, ale navazuji na jine) a toto konfrontovat s jiz existujicimi
resenimi, aby bylo zjevne, ze jsem lepsi. Ze by to nejak vynucovalo model
literarni reserse + prakticka cast, to mi nikdy moc neprislo, spis i naopak
(protoze to, s cim se srovnavam, by tam pak vlastne bylo v obou castech, misto
na jednom miste).
teda taky nijak zvlast nevzrusuje nizky pocet zdroju sam o sobe. :-)
Jakube, promiň, přehlédnul jsem tvůj příspěvek.
Co se týče počtu použitých zdrojů, tak máš pravdu, že kvalita se podle nich nedá hodnotit, nicméně pokud je zdrojů málo (jak píše Romana Z.), tak to asi s tou diplomkou moc dobré nebude.
Nevím, co máš na mysli hloubkovou vědeckou metodologií. Já to po lidech z FSpS nechci, ale když se někdo rozhodne dělat výzkum (např. obezity), tak by bylo fajn, aby to vypadalo jako výzkum a ne jako průzkum. A nemusí to být složité statistické operace, pro začátek by stačilo nedělat graf normálního rozložení u místa bydliště...
Nic se neděje.:)
K tomu třetímu odstavci, myslíme asi na stejnou věc, když si prostě studentvybere, že bude pracovat se statistikou, dělat výzkumy, průzkumy, kvantitativní,
kvalitativní techtle mechtle, tak tam má být vedoucí, který mu řekne:
a) Hele, Pepo, na tohle nemáš, radši udělej hezkou kompilaci; nebo
b) Hele, Tome, máš to blbě, trochu na tom popracuj, načti si tohle a tohle, a
bude to gut.
Místo toho se ale uplatňuje princip: "Dej tam nějaká cizí slova, pár grafů a
tabulek, hodně to přemíchej a bude."
(A pak třeba na ESF obhájí diplomku slečna, která si zaměňuje pojmy výnos a
příjem.)
práce až tak moc nevytýkala. Sama vím, jak těžké je rozvést zdůvodnění, proč
jsme si vybrali určité téma, na alespoň pět nebo šest vět, když přitom skutečné
zdůvodnění zní: "Protože jsem si nedokázal vybrat téma sám a tohle vypadalo
celkem přijatelně" nebo "Protože mě to zajímá."
téma"?
úvodu spíš píše to, proč je to téma důležité a proč stojí za to je zkoumat. Ne
nějaké osobní výplody, proč zrovna já jsem si tohle téma vybral.
Dostal po zasluze otravne, protoze vzal vazne vtip a ironii, ne? :-)
(Nebo snad ... ze by opravdu nekdo nepostrehl, ze uz neni na ZS, a chtel psatnejake osobni zblepty tohoto druhu do odborneho textu? To uz se prestal na ZS/SS
ucit sloh? Asi si lze predstavit pripady, kdy muze byt vhodne pro objektivitu
uvest, ze autor ma k tematu nejaky osobni vztah, ale chtit na silu vymyslet pet
sest vet, pokud nema ... ne, to je natolik absurdni, ze to musel byt vtip! :-)
"chtel psat nejake osobni zblepty tohoto druhu do odborneho textu"
Četl sis ty práce z PedF, ve stylu Inde - klíčová slova: kráva?! Tam tohoodborného textu moc není.
jak už pět let touží psát práci o podobném tématu. Mínila jsem to, že skutečné
zdůvodnění, proč jsme si vybrali určitou práci, často jsou mnou zmíněné dvě
věty, takže vymyslet do úvodu něco přijatelnějšího může být problém. Proto si
myslím, že napsat úvod tak, aby nevzniklo patetické klišé, nemusí být zrovna
jednoduché.
Nevim, co na to rict. Nechapu, proc by melo byt v diplomove praci povinne nejake
zduvodneni tohoto druhu, a je pro me obtizne predstavitelne, ze by to nekdo na
VS mohl snad dokonce i vyzadovat. No a realitou, zda se, je, ze to proste nikdo
nepise, staci si rozklikat zaverecne prace treba lidi prispivajicich na toto
vlakno --- co jsem zkousel, drtiva vetsina nic takoveho neobsahovala, pak uz me
to prestalo bavit. Ani se nezda, ze byste meli nejake lokalni obskurni zvyklosti
na pravech: https://is.muni.cz/auth/th/169943/pravf_m/diplomova_praca_backa.pdf,
kdyz vezmu jedineho pravnika zde, taky nic takoveho neobsahuje (a predstava
takoveho zduvodneni v tom neosobnim stylu, kdy o sobe JB pise jako o autorovi,
je docela komicka :-)
resi nejake problemy a problemy se resi, protoze tu jsou. To neni potreba nejak
specialne zduvodnovat. Jak uz bylo receno, uvod ma vysvetlit, proc je potreba
zkoumat dany problem, neni duvod vymyslet, proc jsem se toho ujal zrovna ja.
Já bych PrF za bernou minci nebral, na PrF není (aspoň za mě nebyl), žádný
předmět akademického psaní, žádný teoretický diplomový seminář, kde by ti řekli,
jak vlastně taková diplomová práce vypadá (obzvlášť, když nikdo nepsal
bakalářku). Takže tam se bude obsah těch diplomek dost lišit podle vedoucího a
autora, čímž se ale potvrzuje to tvé, že to odůvodnění tam vyžadováno není
(nebylo).
obsahuje:
http://is.muni.cz/th/169939/pravf_m/VYVOJ_NOTARSTVI.pdf?zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dv%C3%BDvoj%20not%C3%A1%C5%99stv%C3%AD%20agenda:th%26start%3D1
Na PrF preto zaviedli "Akademické psaní" (garant doc. Machalová), a to hneď v
prvom ročníku.
Podľa výstupov z nižších ročníkov je to presne na dve veci (naučili sa zatiaľ,
že nesmú nechať spolužiakov odpisovať ani domáce úlohy, pretože by dostali
rovnaký trest ako prípadný dostihnutý plagiátor, a dávať si v citáciách pozor na
umiestnenie bodky a dvojbodky).
forma dôvodenia a štipky patetizmu vyžadovaná.
nevidi sama? To je jak predem meho dopisu. :-)
by na PrF rádi bojovali.
Domnívám se, že tebou uvedená diplomka je exemplárním příkladem promarněné
šance. Předem podotknu, že nejsem právník a ani se za něj nepovažuji, proto
možná budou některé mé poznámky působit divně, neohrabaně.
Pominu-li naprosto zbytečné první věty, je pro mě alarmující následující
sdělení: „Cílem práce je podrobný popis…“ Diplomatka se hned v úvodu přiznává,
že v podstatě jen provede soupis nějakých nařízení uspořádaných chronologicky.
Tečka. S takovými pracemi jsem se setkal jako hodnotitel SOČ. Přitom se svým
tématem mohla naložit daleko lépe.
Je to asi obecný neduh všech prací, které se snaží zpracovat téma zasahující do
historie. Nejsnazší je totiž jednoduše vše kupit chronologicky na sebe až do
roku, který si stanovíme. V závěru se pak v podstatě jen shrne stručně
prezentovaný vývoj. Konec. Nic víc. Ono to totiž svádí to takto pojmout, avšak
výsledek je v podstatě, tak nějak, polovičatý.
Přitom v závěru je náznak toho, jak mohla práce vypadat. Pokouší se tam velice
neurčitě o srovnání s nynější úpravou. Dovedu si proto představit, že by své
téma neuspořádala chronologicky, ale vytyčila by si určité body:
a) přístup k profesi – kdo, s jakou kvalifikací atd.
b) úkony – katalog (včetně náplně jednotlivých úkonů)
c) procesy spojené s uvedenými úkony – procesní stránka věci
Následovala by komparace jednotlivých úprav, přičemž výchozím bodem by byla
legislativa z dob monarchie. Ideální by bylo zkoumat nejen vývoj v Čechách, ale
i na Slovensku, v Rakousku či Maďarsku.
Taková práce by skutečně něco řekla o vývoji notářství v Čechách. Autorka by v
ní dokázala, že nad tématem dokáže přemýšlet, že zvládá práci s cizí
literaturou, že se orientuje v dané oblasti i mimo Českou republiku a že je
schopna zpracovat komparativní studii, které, z mého pohledu, mají největší
vypovídající hodnotu.
vypracovaná na právnické fakultě bez dozoru historiků. Pak to vypadá tak, jak to
vypadá.
No, já si nemyslím, že úvod diplomové práce má obsahovat slohovku "proč jsem si vybral toto téma" (popis). V úvodu by měl být nastíněn problém DP a jeho relevance a možná, v čem bude přínos DP k poznání.
Jinak haters gonna hate, to je jasné :-)
Tak a po delší době zase další recenze. Dneska to bude trochu oddychové, neboť Fakulta kotrmelců nabízí tolik zábavy, že z toho budu těžit ještě nějakou dobu. Ale nabádám Vás, milé čtenáře, pokud víte o nějaké špatné závěrečné práci, napište mi email a já se na ni podívám. Ať to nevypadá, že se braky píší jen na FSpS.
Tématem práce je analýza a sledování (sic!) hry hlavou Jana Kollera. Pamatujete si na něj? Ano, byl to historicky nejlepší střelec české reprezentace. Měřil 202 cm a navíc to byl pořádný pořízek, takže pro něj hlavičkování bylo životní náplní (ale nejen to).
Není tedy divu (?), že se tento fotbalový fenomén dostal i do akademického světa. Respektive do bakalářské práce.
Začneme obligátně Úvodem.
„Fotbal je nejpopulárnější a nejrozšířenější kolektivní hra na světě. Fotbal hrají lidé na celém světě, ať už jsou to malí kluci hrající bosí na pláži v Brazílii, nebo hráči připravující se pod trenérským dohledem na víkendový zápas
…
Není divu, že fotbal si za své téma vzala dlouhá celá řada autorů. Ve svých životopisech vyprávějí o svých osudech slavní hráči a trenéři minulosti i současnosti. Jiné knihy zachycují dokumentační formou významné světové soutěže, jiné zase hovoří o těžkých začátcích fotbalu, který se však po celou dobu bouřlivě rozvíjel. O fotbalu vychází velké množství publikací. Tato práce je zaměřena na využití hry hlavou ve fotbale, především pak na pozorování hry hlavou Jana Kollera, který je díky svým fyzickým dispozicím jedním z nejlepších hlavičkářů na světě“
Chápete ten přechod? Já ne. Když se zde vedla diskuze o obsahu úvodů, psal jsem, že jsem proti slohovým cvičením „Téma práce a já.“ Je fakt, že po nějakých 8 letech českého jazyka na základní a střední škole, kde jsou nebohé děti nuceny definovat rozdíl mezi popisem a líčením, psát osnovu ke slohu, jehož téma se právě dozvěděly, nebo vytvářet fejeton (ačkoliv nejsou žurnalisté a jedná se o totálně menšinový žánr) si pak mnozí z nás při psaní závěrečné práce vybaví ostrou češtinářku a začnou psát takto. Želbohu, ne každý z nás se narodil s talentem pro psaní, takže místo líčení (nebo popisu?) zeširoka by možná bylo záhodnější děti učit psát k věci, což je záležitost v české humanitní a sociální vědosféře bohužel málo vídaná. Například místo keců o brazilských klucích mohl autor napsat, proč si vybral Jana Kollera a k čemu má daná práce přispět.
Jedeme dále.
Teoretická část. Charakteristika fotbalu, pravidla fotbalu, historie fotbalu a turnajů a historie českého fotbalu, teorie hry hlavou. Co kapitola, to jeden zdroj. Doslova. FSpS styl – proč bychom používali více zdrojů, když je tady knížka o historii fotbalu, která to shrnuje pěkně? Tak prostě vykopírujeme odstavce a je to. Jo a ještě perlička. Autor v teoretické části vykradl svou vlastní seminárku na téma Historie mistrovství světa v kopané. 13% textu své bakalářské práce je tak copypasta, což je samozřejmě akademický prohřešek jako prase, za což by mělo být automaticky F(ail).
A teď Praktická část. Práce si dokonce stanovuje hypotézy:
Hypotéza č. 1 – Ve hře hlavou u Jana Kollera převažuje počet útočných vzdušných soubojů nad obrannými vzdušnými souboji.
Hypotéza č. 2 – Převažuje počet vyhraných vzdušných soubojů nad prohranými vzdušnými souboji.
Hypotéza č. 3 – Hráč ve hře využije víc vzdušné souboje, než hru nohama.
Vzhledem k tomu, že Jan Koller byl hrotový útočník, je hypotéza č. 1 vskutku odvážnou a jsme určitě všichni napjatí, zda se potvrdí.
A jakým způsobem bude vlastně probíhat analýza dat? No, sedne se k telce, pustí se pět zápasů české reprezentace (není specifikováno, proč byly vybrány ty, které byly vybrány) a děláme čárky. Honza dal hlavičku, Honza se dotknul míče nohou, Honza vyhrál vzdušný souboj. Kdyby si ještě za každou Honzovu hlavičku dal autor panáka, tak by to bylo naprosto skvěle strávené nedělní odpoledne. Ale věřím, že si to užil i tak.
A tak jdeme na analýzu.
Například v souboji ČR-Nizozemsko (EURO 2000, 0:1) :
„Jan Koller absolvoval celkem 39 vzdušných soubojů, 38 v útočné fázi a 1 v obranné fázi, který před vlastní brankou vyhrál. Celkově 27 soubojů vyhrál, 12 prohrál, což činí 69,2 % (tab. 1, graf 1, graf 2)“
Ano. Tato věta byla málo informačně výtěžná, proto je potřeba ji zopakovat v tabulce, ve sloupcovém grafu a v prostorovém sloupcovém grafu s procenty. Čím více proužků, tím více adidas a čím více grafů, tím je analýza asi bohatší/hlubší/komplexnější?
Komu však připadá, že se dozvěděl o hře Jana Kollera hlavou v daném zápase málo, najde níže také tabulky vedoucí zvláště první a druhý poločas, esteticky obohacené o kombinaci pozadí ve fosforově růžové, zelené a žluté.
A tak to pokračuje i u dalších 4 zápasů. Jo, ještě je u toho nějaké povídání popisující Kollerovu roli v zápase, využívající zhusta sportovních klišé („učebnicová ukázka“, „kontaktní branka“ atp.).
Pak přichází Diskuze.
„Nejdříve bychom chtěli zhodnotit dostupnost literatury a dalších zdrojů informací. Co se týká metodiky nácviku hry hlavou, byla dostupnost velmi dobrá, při sledování hry hlavou Jana Kollera rovněž nebyl problém, autor vlastní množství videozáznamů zápasů, ve kterých sledovaný hráč nastoupil.“
Tak to jsem rád, že byla literatura dostupná, chvíli jsem měl strach, že nebude o čem psát a práce tím utrpí. Taky gratuluji autorovi k množství videozáznamů, třeba by příště jich mohl analyzovat více než pět.
Pokud vás zajímá, jestli se potvrdily hypotézy, tak vězte, že hypotézy 1 a 2 ano, ale hypotéza 3 pouze „částečně“, nicméně „zajímavé a potěšitelné zároveň je to, že velmi dobře si útočník vedl ve hře nohama, přesné přihrávky převažovaly nad ztracenými míči.“ Taky vás to těší?
„Sledovaná utkání jsou jen zlomkem zápasů, ve kterých Jan Koller v reprezentačním dresu nastoupil. V těchto pěti zápasech však útočník prokázal, jak je pro národní mužstvo důležitý, vstřelil dvě branky hlavou, jednu branku vstřelil 50 nohou, to znamená, to znamená 66% z dosažených gólů. Tři branky svou finální přihrávkou připravil, z toho 2x po vyhraném vzdušném souboji, to znamená rovněž 66% podíl na asistencích na branku.“
Ano. A vzorek utkání byl vybrán náhodně…
A máme tu Závěr.
„Můžeme konstatovat, že hra hlavou má velký význam, protože vyhrané hlavičkové souboje zásadně ovlivňují výsledky celého družstva. Proto by se měla jejich rozvoji v tréninkovém procesu věnovat dostatečná pozornost už od žákovských kategorií.“
Pro všechny, kdo jste ještě pochybovali – vyhrané hlavičkové souboje ovlivňují výsledky celého mužstva! A vy jste si mysleli, že je tomu naopak!
15 zdrojů, celkem asi 45 stran. Řek’ bych že solidní standard.
A pro fajnšmekry ještě anglická anotace:
„The header play in football is described in this bachelor thesis. It is specialized in actions of the players in the training and matches. It is engaged in the header play of the Czech forward Jan Koller. It was selected some representation matches, in which Jan Koller played. The result of the observation was the final deduction: Jan Koller used to doing the header play. In addition it was the most essential part of his playing.The training of the header play is necessary in progress of each player. This is the conclusion my bachelor theses.“
Vedoucím práce byl Karel Večeřa. Ano, ten Večeřa, bývalý několikanásobný trenér Zbrojovky a jiných týmů (Drnovice, Jihlava, Baník). Ten se s posudkem příliš nedělal. Doslova. Pouze propiskou udělal křížky u jednotlivých dílčích hodnocení a tento papír pak naskenoval. Je to tvrďák. Navrhuje B.
Oponent navrhuje C a má tyto výtky:
„Největším nedostatkem práce jsou vytčené cíle a formulace hypotéz. Práce je tím pádem přínosná pouze pro autora, který se pokusil o analýzu určitých prvků hry jednoho hráče. Jinak je práce zpracována poctivě a nenalezneme v ní mnoho chyb.“ Přesně nechápu, jak je ta práce přínosná pro (kohokoliv) autora a ne pro ostatní. Nebo jinak: jak by se dala daná práce změnit, aby byla přínosná „pro všechny?“
Celkově tedy práce obhájena za C. Olalá.
to je jasné, jak je přínosná pro autora - písmenkama před jménem :)
A ty statistiky ze tří položek nemají chybu, to už jsme měli větší vzorek přiškolním dotazníkovém průzkumu pro třídní časopis na gymplu udělaném za jednu
přestávku :) Nehledě teda na to, že zaokrouhleno na celá procenta nejsou dvě
třetiny 66, ale 67 %, že.
- Re: Recenze
"Teoretická část. Charakteristika fotbalu, pravidla fotbalu, historie fotbalu a turnajů a historie českého fotbalu, teorie hry hlavou. Co kapitola, to jeden zdroj. Doslova. FSpS styl – proč bychom používali více zdrojů, když je tady knížka o historii fotbalu, která to shrnuje pěkně? Tak prostě vykopírujeme odstavce a je to. Jo a ještě perlička. Autor v teoretické části vykradl svou vlastní seminárku na téma Historie mistrovství světa v kopané. 13% textu své bakalářské práce je tak copypasta, což je samozřejmě akademický prohřešek jako prase, za což by mělo být automaticky F(ail)." To není jen FSpS styl, v mém ročníku si takhle vycopypastoval kolega 20 % Bc. práce z FSS do diplomky na PrF. Po mém upozornění mi bylo sděleno, že je to v pohodě.
29. 4. 2013 22:20.16, Mgr. Jakub Backa (stud ESF MU), učo 169943- Re: Recenze
No ja nevim, proste to z te knizky jednou ocopypastoval, chci rict ocitoval, do seminarky, podruhe to ocopypastoval do diplomky. Cim jsou zrovna tyhle odstavce nejak akademicky vice hrisne nez ostatni odstavce opsane, totiz ocitovane, z jinych zdroju, to mi unika. Prijde mi, ze mnohem vetsi problem, nez ze tentyz zdroj uz jednou pouzil pro nejakou bezvyznamnou seminarecku, je to, ze tech 6 stran strucnych popisku dosavadnich MS v kopane tam nema zadnou jinou funkci nez naproste vaty --- kdyby aspon napsal, kolik procent golu na tech 18 sampionatech padlo po strele ci prihravce hlavou nebo tak neco. Kdyby mu tech 6 stran pri vazbe omylem vypadlo, nikdo by si toho nevsiml, neni tam zadna vazba na zbytek textu, ktera by se tim pretrhla. Coz mi prijde az nebezpecne typicke pro tenhle model teoreticka+prakticka cast, tak jsem z toho vzdycky krapet rozpacity. Musim se ale jeste trochu ztrapnit: proc v techhle oborech clovek nemuze na ferovku rict "z toho a toho duvodu mi prijde zajimava a zkoumanihodna otazka, jestli X, nebo neX, treba jestli Koler vic golovych strel a asistenci dava hlavou, nebo nohama, proto se ji pokusim nasledujicim zpusobem zodpovedet a prozkoumat pripadne mozne souvislosti", ale musim to formulovat jako "hypotezu" X (nebo neX, predpokladam podle toho, co mi vyslo), kterou nasledne potvrdim, jinak si se mnou v socialnevednich kruzich nebudou hrat?
29. 4. 2013 23:13.24, RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D. (CVT FI MU), učo 3880- Re: Recenze
ad odstavec 1 Ano, ve zmiňovaném případě to není ten největší prohřešek. Ale obecně mi přijde jako podvádění využít jednu práci dvakrát bez uvedení citace (sám bych byl za to, aby to mohlo být s citací použito doslovně ale nezapočítavalo se to do rozsahu požadovaného "původního textu"). Ale i v téhle oblasti se dělají větší průšvihy, třeba pověstné 2 tituly na FSS za cenu 1,5 studia. ad odstavec 2 Taky nechápu, proč se na tom takhle lpí, asi to bude upřednostnění formy před obsahem nebo nějaká hra na vědu.
29. 4. 2013 23:25.08, Mgr. Jakub Backa (stud ESF MU), učo 169943
prijde uplne jedno, kdyz jde o uz i prve prevzaty text :-), ale trvale mi unika,
proc by se to nemelo pocitat. To prece neni prace vedecka, ale "kvalifikacni",
autor ma prokazat schopnost naplnit nejake pozadavky. Predstava, ze by to nesmel
prokazat tim, co uz jednou nejak publikoval (opet obecne, ne tady :-), mi
pripada uplne protismyslna. Nastesti pokud vim, alespon u nas to funguje rozumne
a souborem drive uverejnenych praci je mozne se habilitovat, oddisertovat, rigo
ziskat (na diplomku to asi nikdo nezkousel, ze toho tolik nemel, ale pocitam, ze
by to taky proslo) a nikdo nenamita, ze by se to nemelo "pocitat", ze to neni
"puvodni text". :-) Stejne tak nevidim prusvihovost 2 titulu za 1.5 studia: za
mych mladych let nebylo nijak neobvykle treba studovat matiku a FI, taky za 1.5
studia dva tituly --- no super, komu se chtelo, at je ma, mne se treba nechtelo.
A pokud pravidla explicitne nezakazuji pouzit v takovem pripade tutez praci
dvakrat, osobne mi unika nejaka obecna neeticnost neceho takoveho (kterou zrejme
predpokladas), mozna proto, ze titul chapu jako osvedceni prokazanych
schopnosti, ne odvedeneho mnozstvi prace.
podle Internetu je vytěžování vlastních prací "increasingly controversial act of
scholarly misconduct", takže to asi bude nějaká etická novinka.
vydaný článek je majetkem vydavatele, nikoli autora. Vydavatel musel vynaložit
energii na to, aby ověřil, že ten článek je opravdu relevantní vědecké dílo,
navíc, bez toho, aby byl článek vydán, nikdo ho nebude brát vážně. Tedy je jen
spravedlivé, že práva k němu přecházeji na vydavatelství. Pokud by z něj ten
vědec pak používal nějaké pasáže ve své další práci, narušoval by duševní
vlastnictví toho vydavatelství.
- Re: Recenze
Ale diplomka má být "původní". O to zde jde. Pokud si změníme pravidla, že diplomka původní být nemá, prosím, klidně. (Já bych osobně zrušil diplomky jako takové, zejména na humanitních oborech.) Ale za stávajících pravidel to prostě dobré není, a nelíbí se mi, když někdo pravidla poctivě dodržuje a další těží z jejich nevynucování.
30. 4. 2013 14:40.58, Mgr. Jakub Backa (stud ESF MU), učo 169943- Re: Recenze
A nejaky zdroj, ktery by vyjasnil, co to "puvodni" znamena? Mozna mu spatne rozumim (to jako bez ironie, tenhle problem jsem nikdy neresil, tak me to nijak netrapilo). Nahodne jsem ale zkusil SaZR a tam, v jinem kontextu ovsem, ctu "Disertační práce musí obsahovat původní a uveřejněné výsledky nebo výsledky přijaté k uveřejnění", kde to slovo zjevne nema vyznam "dosud nezverejnene" nebo tak neco. Kde ma takovy vyznam?
30. 4. 2013 16:25.31, RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D. (CVT FI MU), učo 3880- Re: Recenze
Třeba na UK podepisuješ prohlášení, že "práce nebyla využita v rámci jiného vysokoškolského studia či k získání jiného nebo stejného titulu." Je pravda, že v předpisech MU to nějak nedokážu najít, ale ono se to každou chvilku mění a fakt se mi to nechce řešit (hledat), kdyby aspoň dotyčný uvedl, že vykrádá sám sebe, to považuji za minimum. Ano u disertačky je tohle výslovně uvedeno, stejně je u riga na právech napsáno, že můžeš použít i teze disertačky jako rigo. U Mgr. a Bc. práce nic takového nikde není.
30. 4. 2013 17:10.57, Mgr. Jakub Backa (stud ESF MU), učo 169943