změněno 27. 10. 2008 13:19 nové
Ostatní týkající se příjímacího řízení
28. 4. 2019 21:58nové
Výsledky prijímacích skúšok

Dobrý den,

percentil TSP bude do Vaší e-přihlášky nahrán do 7 dnů od konání TSP. Rozhodnutí o přijetí/nepřijetí se dozvíte až po zasedání přijímací komise na příslušné fakultě (termín se na každé fakultě liší). Zveřejnění rozhodnutí o přijetí/nepřijetí pro programy na Filozofické fakultě proběhne v týdnu od 20.5.2019 (viz "Harmonogram přijímacího řízení pro bakalářské studium (2019/2020)" na https://www.phil.muni.cz/pro-uchazece/bakalarske-studium/materialy-pro-uchazece).
Tereza Šindýlková
28. 4. 2019 20:05nové
podmínečné přijetí

Dobrý den,
hlásím se na mgr. obor FF z jiné univerzity a je dost možné, že kvůli nesplnění jednoho předmětu budu muset prodloužit studium. Je u vás možné úspěšně splnit přijímací řízení nyní a na studium nastoupit až v letním semestru?
popř. nevíte, zda se bude otevírat přijímací řízení mgr. na obor Management v kultuře pro letní semestr?

děkuji za odpověď.
změněno 28. 4. 2019 21:54 nové

Dobrý den,

ne, to bohužel možné není. U zápisu do NMgr. studia je nutné doložit doklad o ukončeném bakalářském vzdělání. Pokud nedoložíte, do studia nemůžete být zapsán. Odložit zápis do studia na následující semestr nelze. Nabídka NMgr. programů pro nástup ke studiu od jarního semestru 2020 bude v e-přihlášce uveřejněna k 1.9.2019.
Dominika Babejová
3. 5. 2019 14:07nové
Výsledky príjmacích skúšok
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že keď budem mať na hlavný odbor dostatočný percentil, ale na vedľajší nie, tak či budem prijatá aspoň na hlavný odbor.
Ďakujem za odpoveď.
3. 5. 2019 17:45nové

Dobrý den,

můžete býr přijata pouze do takového studijního plánu, do kterého jste se přihlásila. Pokud se hlásíte pouze do sdruženého studia a hlavní obor zároveň nemáte jako další preferovaný studijní plán (jednooborové studium), pak do jednooborového studia nemůžete být přijata.
4. 5. 2019 22:07nové
Poplatky

Dobry den,
pred nekolika lety jsme se dvakrat pokousela o studium, jednou na FSS, podruhena FF. V obou pripadech slo o kombinovanou formu studia. Protoze jsme byla neuspesna vzdala jsem se jakyhkoliv planu ohledne studia. Nicmene kvuli zmene zamestnani a tak jsme se loni prihlasila na CZV - Vychovatelstvi na Ped.f. A po letech sjem tak navsitivla IS, bylo to nejak tesne pred zemnou ISu, a v estarem sjem si nasla ze mam vycerpane 4 semestry, ze zbyva 8 semestru. Podivila jsem se, ale rekla jsme si ze treba tim ze prvni studium bylo v letech 2000/2002 tak ze treba nebylo zapocitane, ze se treba nejak menili podminky. A protoze se mi na CZV celkem darilo (v dubnu sjem jej uspesne ukoncila) tak jsem si rekal, ze zkusim VS do tretice a podala si prihlasku. Opetne na kombinovane studium.
V patek jsem se radovala z pomerne slusneho percentilu, ktery by mi mohl zarucit prijeti/je vyrazne vyssi nez meli loni posledni prijmuti), jenze ted si tak prochazim ruzne veci na netu a v ISu. A ted jsem tam nasla to co ve starem ISu ne... celkova doba, a v informacich o poplatich jsem se dozvedela, ze jde o poplatky za dobu, nikoliv za semestry... A ja tam mam:

Výpočet ke dni: 04. 05. 2019
Úseky celkové doby studia: 1. 9. 2000 -- 15. 11. 2002, 20. 7. 2004 -- 18. 4. 2006
Dnů celkové doby studia: 1442 (tj. 3 r., 11 měs., 12 d.)

Semestry studia
SZR omezuje maximální dobu trvání jednoho studia.

Již vyčerpaná délka přerušení studia: 0 z 6 semestrů
Již vyčerpaná délka celého studia: 4 z 12 semestrů

Takze kdybych byla opravdu ted prijata tak vlastne nemohu nastoupit protoze bych okamzite musela hradit ty silene vysoke poplatky? Neni na kombinovane studium nejaka vyjimka? Asi ne co. Kdyz neni nikde zminovana :(
4. 5. 2019 23:21nové
Ano, našla jsi to správně. Forma studia není podstatná. Poplatek Ti bude vyměřován již od počátku studia (přesněji první vznikne tři týdny po zápisu). Za chyby se prostě platí, byť tedy MU není ohledně výše poplatků zrovna vstřícná univerzita (ale obecná pravidla jsou na VVŠ stejná)... Takže pokud nedokážeš zvládnout Bc studium nějak významně rychleji (třeba díky započtení CŽV), asi by bylo levnější poohlédnout se jinde.
4. 5. 2019 23:40nové

Takze je to tedy v háji. 180 000 proste dat nemuzu. CZV jsem delala Vychovatelstvi, ted jsme se hlasila na Specialni pedagogiku, coz si mylsim, ze neni moc co uznavat :(.
Ohlizet se jinde asi proste nema stejne cenu.

Inu skoda no. Nenadelam nic, jen nechapu proc jsou poplatky pro prezencni studium a kombinovane stejne. Oficialne jsem nidky vlastne nemela status studenta, nikdy zadne slevy, zdravotni a socialni jsem si platila atd. Ale to je jen takove fnukani :( Skoda, ze jsme si to neprohledal poradne pred podanim prihlasky. Jojo, za chyby se plati. Zbytecne vyhozenych 1200...
5. 5. 2019 12:29nové
Žádný status studenta taky oficiálně neexistuje, mnohé slevy a finanční zvýhodnění ale lze čerpat i v kombinovaném studiu (pravda, některé ne), byť si to mnoho lidí neuvědomuje. Ale to je stejná písnička, kdo si nezjistí pravidla předem, zpětně zapláče. Nejsi zdaleka jediná. Pokud jde o poplatky, chápej to jako pokutu za marné studium, ne jako kompenzaci za nějaké čerpání výhod.
5. 5. 2019 13:06nové

Ja to jako pokutu beru. Jen mne proste mrzi ze je tak strasne vysoka, ze je proste demotivujici na tolik, ze to mnoho lidi proste vzda. Urcite nejsme jedina a urcite nejsem jedina kdo se studia kvuli tomu vzda.

A jiste je to moje vina, to vubec nerozporuju. Proste mne zvyklalo to v starem IS, ze byli vycerpane jen 4 semestry ci co, kdybych se tim nenechala zvyklat usetrila bych. Hlavne nervy.
Skoda ze tam neni kalkulacka pri podavani prihlasky, aby si clovek vypocital kolik by ho pripadny uspech vlastne stal.
5. 5. 2019 13:26nové

Ano, IMHO to demotivující je, ale je to vůle akademického senátu (a pohříchu velké části studentských zástupců), že se rozhodli na repetentech zahojit ve snaze udržet příjmy do stipendijních fondů.

Ty 4 semestry se vztahují k délce studia, nikoliv k termínu vzniku poplatku (nebo délce "bezplatného" studia).
Jako držitelka UČO ses mohla do ISu podívat (nějaká externí kalkulačka by byla náchylná ke špatnému vyplnění), alternativně by bývalo možné vznést dotaz na studijní. (to nepíšu proto, abych zdůraznil, žes udělala něco blbě, ale aby se případně další studenti mohli poučit)
5. 5. 2019 17:52nové

Vzdyt pisu, ze jsme se do ISu dívala, v srpnu 2017, pred podanim prihlasky na CZV... a proste bud tam ta doba uz probehleho studia nebyla nebo jsme ji prehledla.. Ted v novem ISu se to hleda, dost blbe. Apson mne,m a na tyhle udaje jsem se dostala az pres nejaky prolink z poradny ci co.

Jo, s tou externi kalkulackou to je asi fakt, mno holt smula, ze v hlave nenosim jak presne dlouho jsem se pokousela studovat nebo ne...

jojo, dotaz jsem vznes mohla, vidis, to by mozna nebylo do veci, kdyby tam pri podavani prihlasky bylo nejak zvyraznene, ze pokud uz clovek studoval, ze se ma na studijnim optat.

ALe co cert vem tech 1200. Ted muzu do unora zas premyslet, jestli mi zato stoji to zkusit v Hradci Kralove ci ne....

Uprmne poplatky, pokuty beru, chapu ze nejake byt musi, ale z tohohle se mi fakt protocily panenky :(
14. 5. 2019 07:38nové
Hm. Já si myslela (bez ohledu na to, že přijmy z poplatků jdou do stipendijního fondu), že poplatek za dělší studium je dán tím, že škola už na tyto studenty nedostává příspěvek od státu a tedy si to takto kompenzuje - nebo se pletu?
14. 5. 2019 08:48nové

no, pokud je poplatek několikanásobkem onoho příspěvku, už nebude motivací jeho pouhá kompenzace...

výše poplatku není předem dána, tu si nastavuje škola sama (prostřednictvím AS), takže do toho vstupují další faktory
14. 5. 2019 21:14nové

No, několikanásobek ... cca 2 x - a to jenom pokud počítám základní normativ (cca 33 tis teď?) - pokud je KEN programu vyšší, může to být tak akorát nebo dokonce méně... - ale vyšší KEN než 2 asi má tak medicína, zubaři, umělci - nějaké technické obory... co já vím..
Ale možná když se to zprůměruje...

Nicméně souhlasím s tím, že některá škola je vstřícnější a některé méně. Zase, na druhou stranu, proč by měl někdo donekonečna studovat zadarmo?
14. 5. 2019 21:54nové
Však nikdo myslím nerozporuje poplatky jako takové. Mne jen mrzí, že za kombinované mám platit stejně jak za prezenční studium. A že t poplatky už jsou v takové výši, že mnoho lidí prostě chybu z mládí nemá šanci napravit... Že prostě škola záměrně nechá běžet študium, i když nejsou splněné podmínky pro postup do dalšího semestru atd. A tak naskáče delší studium než bylo atd... To jediné mi vadí
14. 5. 2019 22:09nové
škola nic nenechává "běžet záměrně", to je dáno právy studenta (že si mnozí nejsou vědomi důsledků je jejich chyba - aka "neznalost zákona neomlouvá")
14. 5. 2019 22:34nové
Nemyslím si, že škola nechá běžet studium v případě, kdy nejsou splněny podmínky pro postup do dalšího semestru - jen musí konat v daných lhůtách a termínech. A některé fakulty třeba nemají stanovené podmínky pro postup do 2. semestru - mají třeba až do 2. ročníku. Jenže to je opravdu věc studenta, aby si aspoň přečetl studijní řád atd. - asi není v silách školy, aby na to studenty pořád upozorňovala, fakt jsou to dospělí lidi - i když mladí.
změněno 14. 5. 2019 22:22 nové

aha, koukám, že za poslední dva roky normativ skutečně raketově narostl, ale i tak jde o příspěvek roční, tedy je ho třeba rozložit na dva poplatky

tlak na navýšení ovšem přišel z FI a FSS (tedy z fakult s koeficienty 1,0-1,1) nikoliv z LF a PřF, které nemají s plněním stipendijního fondu problém

EDIT: (a toho slaměného panáka na konci jakože nevidím, jo?)
14. 5. 2019 22:30nové

No, každá škola a fakulta se s tím pere, jak umí :-).

Fakt ovšem je, že se určitě ten poplatek nebude snižovat, dobrá zpráva by byla, kdyby se nezvyšoval.
14. 5. 2019 22:41nové
Slaměného panáka?
14. 5. 2019 22:46nové
(straw man fallacy o nekonečném studiu zadarmo)
14. 5. 2019 22:52nové
(A jo. ;-) No tak dobře. Smázla bych to, ale nemám ráda, když vstoupím do diskuze, která z ničeho nic přestane navazovat - a tak aby na tom nebyli ostatní stejně...)
14. 5. 2019 11:38nové

Treba v Hradci bych na poplatcich zaplatila cca 90 000, za cele studium, tedy zhruba polovinu toho co na MU. V Olomouci se plati trebas 20 000 za kazdy semestr, nedochazi k tomu navyssovani co na MU. Takze cca 120 000, porad uspora. Poplatky na MU jsou proste drazsi nez soukroma vysoka skola, treba UJAK...
Poplatky jako takove beru, chapu ze jsou nutne... jen proste to fakt neni o kompenzaci statniho prispevku.

Ja ted cekam na zitrek, respektive pozitrek. Percventil mam dobrej, ale proste dokud nesviti na monitoru prijat/a tak neni co resit. Az to svitit bude zacnou ty prave nervy :D Mesic a pul na rozhodnuti zda jo ci ne...
změněno 14. 5. 2019 22:34 nové
Jen bych chtěla podotknout, že poplatky si každá škola stanovuje téměř každý rok znovu, takže co platí pro tento (nebo příští) akademický rok, nemusí platit třeba až budeš ve druháku - a to i na dnes vstřícnější škole, záleží na tom, jak na tom ta škola bude a jak se rozhodne, že posílí stipendijní fond ( z nejrůznějších důvodů).
To neber jako škarohlídství, ale jen jako upozornění, že i to se může měnit.
14. 5. 2019 21:59nové
Ano, toho jsem si vědoma a je to obrovské minus na mém seznamu pro a proti. Protože ta nejsitota že dám třeba 42 tisíc. A pak toho budu muset z finančních důvodů nechat...
14. 5. 2019 22:27nové

No jo, to je život. To píšu s plným vědomím člověka o problematice informovaného, který si ovšem bezplatné studium taky už vyplýtval ;-) .
(Ale fakt je, že já jsem systém znala. Zase na druhou stranu třeba vím, že u nás děvčata na studijním oddělení tento systém studentům objasňují už u zápisu a stejně je to každému fuk - to si neber osobně - a pak když se na školu vykašlou a neřeší to, tak jsou hrozně překvapení - a to jsou dospělí lidi.)

Jinak vždycky se člověk může proti vyměření poplatku odvolat a požádat o snížení (a relevantně to zdůvodnit), ale je to samozřejmě nenároková žádost, takže to, jestli škola vyhoví, je hodně individuální.
14. 5. 2019 23:24nové

popravdě nevím už co nám před skoro dvaceti lety u zápisu říkali či ne.
chápu že je to moje vina, to zas jo. Jen prostě to není věc co můžu hodit za hlavu.
o snížení vím, ale důvody doložitelné ke snížení prostě nemám. A těžko budu dokládat co rozpitvávat situaci před skoro dvaceti lety...

Nižší nebude to je jasné a o moc později než teď už oficiální studium mít cenu nebude (pro mne pochopitelně), ale to riziko ty příšerný částky, že ještě poroste mne prostě děsí. Navíc chci zkusit obor kde nikdy nebudou velké peníze takže to ani nemohu brát jako investici, která buď vyjde nebo nevyjde .. zároveň pro práci co chci je absolvování tohohle oboru nezbytné.

no uvidíme zítra, zda tam bude přijata... a pak ještě měsíc a půl na skutečné rozhodnutí.
Pavel Remecký
6. 5. 2019 11:41nové
Dobrý den.
Mám stejný problém. Teď už myslím studium opravdu vážně a s poměrně vysokým percentilem věřím v přijetí.
Potřeboval bych ale zjistit, kolik mám vyčerpaných semestrů.
Jelikož neznám svoje bývalé UČO, dá se na někoho obrátit, kdo by mi počet vyčerpaných semestrů zjistil?
Děkuji Remecký
6. 5. 2019 15:45nové
Nejde právě o počet semestrů jak jsem si myslela, ale o dobu. Coz treba mi proste naskocilo par mesicu uplne zbytecne, potoze jsme proste studium neukoncila sama, ale "nechala" jsem to na studijnim... Zasadni chyba.
Asi pak na studijni at vam zkusi stare UCO najit a v studenske matrice zjisti jak moc mate od cerpano. Ty poplatky jsou brutus :(
Pavel Remecký
6. 5. 2019 15:56nové
Jasně, tak uvidím.
Načnul jsem jednou ekonomku a jednou fildu.
Z nedostatku času jsem tam tam v prvním semestru přestal chodit, ale kdy mi to ukončili, to je otázka. Tuším, že dva roky "zdarma" budou pryč..
6. 5. 2019 16:18nové
Drzim pesti, at je to jen treba rok nebo max rok a pul!
6. 5. 2019 20:49nové
Délka studia se počítá na dny, takže stačí zjistit datum zápisu a datum oficiálního ukončení studia (pozor studium nezačíná prvním dnem výuky a nekončí prostou absencí u zkoušek = "načnul jsem jeden semestr" může klidně skončit vyčerpáním 300 dní).
V případě překrývajících se studií se souběžné dny započítávají pouze jednou.
Pavel Remecký
7. 5. 2019 12:35nové
Děkuji za informaci. Počkám, co se pak objeví v ISu. Jsem připraven to i zaplatit.