Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku

6.2.3 Zpracování videa

Zpracování videa je proces sestávající se ze tří hlavních kroků: akvizice, postprodukce a exportu výsledného videa. Pro jednotlivé úkony existuje různé nástroje, zde si představíme některé z nich.

Nejprve je nutné stáhnout stáhnout video z kamery do počítače. V případě kamer se záznamem na magnetickou pásku k tomu slouží buď software dodaný výrobcem kamery, nebo obecný grabber (jako například Linuxový dvgrab). V případě kamer pořizujících záznam na obecné médium (např SD kartu) je situace jednodušší a lze data rovnou překopírovat. Nejčastěji bude hrubé video ve formátu MPEG-2, se kterým umí pracovat většina postprodukčního software.

Jako postprodukci označujeme střih videa a přidávání audiovizuálních efektů a titulků. Pro tyto úkony existuje celá řada software, jako například Adobe Premiere (Win, Mac), Avidemux (Win, Linux, Mac), Sony Vegas (Win), Microsoft Movie Maker (Win), Kino (Linux), Final Cut (Mac) a další. Důležité je vyhnout se zbytnému překódování videa a pracovat co nejdelší dobu s videem v původním formátu, aby nedocházelo ke ztrátě kvality výsledného záznamu.

Výsledné video je třeba překódovat a zkomprimovat pro snadnou distribuci a přehrávání, jak bylo popsáno ve stručnosti v předchozím oddílu. Zde je důležité zachovat finální nezkomprimované video jako zálohu pro případ dalšího zpracování nebo komprese do jiných formátů.

OPVK logolink