1.9. Defekty krystalových struktur

V každém tělese krystalu najdeme obrovské množství stavebních částic spojených do stavebních jednotek. V 1 cm3 krystalu je to řádově 1023 atomů. Atomy obsazují pravidelné pozice, které jsou uspořádány podle 230 prostorových grup. Ekvivalentní pozice jsou obsazovány atomy stejného typu. Tato modelová situace je dosažena pouze v ideálním krystalu, který ale v reálném světě neexistuje (viz kapitola 1.2.1.).

Ve skutečnosti pracujeme s krystaly reálnými, v jejichž strukturách najdeme řadu poruch a nepravidelností nejrůznějšího typu. Všechny takové odchylky od ideálního stavu můžeme označit jako krystalové defekty. Přítomnosti těchto defektů vděčí krystaly za řada svých fyzikálních vlastností, např. luminiscence nebo odlučnost.

Defekty v krystalech můžeme obecně rozdělit na:

  • bodové
  • lineární
  • rovinné

1.9.1. Bodové defekty

Bodové defekty představují chyby, které vznikají na jednotlivých strukturních pozicích. Rozlišujeme tři základní typy bodových defektů:

  • Substituční defekt je způsoben tím, že v reálném krystalu se na některých strukturních pozicích objevují „cizí“ atomy, jejichž rozměr je odlišný od atomu původního. Kromě toho mohou substituující atomy vytvářet jiný typ vazby nebo být v jiné valenci. V některých případech se speciální typ „nečistot“ v krystalech přímo vyžaduje, např. v polovodičových materiálech. Substituční defekt má obrovský dosah v každé struktuře, stačí si jen uvědomit, že bude-li krystal o objemu 1 cm3 (1023 atomů) obsahovat 0,1 % „cizích“ atomů, bude těchto atomů řádově 1016.
  • Pevné roztoky vytváří bodové defekty na jednotlivých strukturních pozicích, protože distribuce atomů ve strukturách pevných roztoků je statistická. Příkladem může být slitina Ag a Au (obrázek19-1), v jejíž struktuře je jedna strukturní pozice a ta je obsazována jednotlivými atomy náhodně, pouze musí být zachován poměr atomů, aby odpovídal celkovému složení.
  • Schottkyho a Frenkelův defekt. Každý krystal obsahuje vakance, což jsou místa, kde chybí očekávaný atom. Pokud se chybějící atom pohybuje směrem k okraji krystalu, označujeme jev jako Schottkyho defekt (obrázek 19-2), pokud má tendenci se posunout do prostoru mezi atomy (intersticiální pozice), výsledek se označuje jako Frenkelův defekt (obrázek 19-2). Obě poruchy mohou významně ovlivnit řadu fyzikálních vlastností krystalu. Jedná se především o rychlost difuse, kdy při vyšších teplotách mohou některé iontové krystaly vykazovat elektrickou vodivost.

1.9.2. Lineární defekty

Tyto defekty se projevují v liniích, zpravidla podél osnovy určitých atomů nebo stavebních jednotek.

Hranová dislokace. Pokud je část krystalu posunuta o určitý vektor vzhledem ke zbylé části krystalu vznikne lineární dislokace (obrázek 19-3).

Šroubová dislokace. Vzniká ze systematického rozmístění původně lineární dislokace a je vzhledem k hranové dislokaci druhým limitním případem (obrázek 19-4). Důležitou roli hrají šroubové dislokace při růstu krystalů.

1.9.3. Rovinné defekty

Svírají-li dvě krystalové domény svými hraničními plochami velmi malý úhel, vzniká rovinná dislokace (obrázek 19-5). Jiný typ rovinných dislokací vzniká při kladu vrstev. Může docházet k různým nepravidelnostem a projevuje se to především u vrstevnatých struktur a struktur typu ccp a hcp.

Při růstu krystalu nebo při mechanickém tlaku může dojít ke vzniku dvojčatění, hranice mezi oběma krystaly je rovinným defektem (obrázek 19-6).

V reálných krystalech se velmi často setkáváme s tím, že celý krystal je složen z malých mozaikových bloků, které jsou vůči sobě pootočeny o velmi malý úhel (obrázek 19-7).