Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní materiály
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 24. 10. 2023 do 30. 10. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
2
Studijní materiály
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 3. 10. 2023 do 9. 10. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
Studijní materiály
1
Studijní text
4
Web
Učitel doporučuje studovat od 9. 10. 2023 do 15. 10. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 7. 11. 2023 do 13. 11. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
Studijní materiály
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 23. 10. 2023 do 29. 10. 2023.
Kapitola obsahuje:
4
PDF
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 14. 11. 2023 do 20. 11. 2023.
Kapitola obsahuje:
3
PDF
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 16. 10. 2023 do 22. 10. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
Studijní materiály
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 18. 12. 2023 do 24. 12. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní materiály
1
Studijní text
3
Web
Učitel doporučuje studovat od 20. 11. 2023 do 26. 11. 2023.
Kapitola obsahuje:
9
PDF
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 13. 11. 2023 do 19. 11. 2023.
Kapitola obsahuje:
2
PDF
1
Studijní materiály
1
Studijní text
1
Web
Učitel doporučuje studovat od 27. 11. 2023 do 3. 12. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
Učitel doporučuje studovat od 4. 12. 2023 do 10. 12. 2023.
Kapitola obsahuje:
2
PDF
Učitel doporučuje studovat od 11. 12. 2023 do 17. 12. 2023.

Hodnocení výživové spotřeby


Co si z přednášky odnést:

1. Výživová spotřeba - definice
2. Cíle honocení výživové spotřeby
3. Globální spotřeba
4. Individuální spotřeba - prospektivní vs. retrospektivní metody
5. Chyby při stanovení výživové spotřeby

Přednáška:

Další materiály:

Hodnocení výživového stavu

Vyučující: Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.

jancekova@med.muni.cz

Výuková prezentace:

Růstové grafy:

Nutriční epidemiologie

Na co se zaměřit:

Terminologie nutriční epidemiologie – prevalence, incidence, úmrtnost, smrtnost, spolehlivost a validita studie

Chyby v epidemiologických studiích

Typy epidemiologických studií

- intervenční, deskriptivní a analytické studie - popsat princip, uvést příklad

Přednáška:

Další možnosti pro studium:

e-learningový kurz pro pracovníky KHS, některé věci jsou tam pěkně popsané, může se hodit pro studium tématu:

NEPŘEHLÉDNĚTE, perfektní video o typech epidemiologických studií:

Rozdíl mezi incidencí a prevalencí

Rozdíl mezí case control a cohort studies:

malnutrice v ČR

Mgr. Nikola Prokešová

Malnutrice cr final 2021
PDF ke stažení

Výživové chování

Výživové chování
Osnova přednášky o výživovém chování může sloužit k připomenutí raného tématu - nenahrazuje samozřejmě přednášku samotnou.

Vyučující: prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. 


Výživová politika

Přednášející: Mgr. Veronika Zelenková

Následující materiály nebyly zmíněny během přednášky. Přesto doporučuji si je projít vzhledem k jejich aktuálnosti a relevantnosti pro naši profesi. 

Glykemický index a glykemická nálož

Co si z přednášky odnést:


Co je glykemický index, definice, jak se stanovuje, GI pokrmu

Co je glykemická nálož

Rozdělení potravin na potraviny s nízkým, středním a vysokým GI (příklady)

Faktory ovlivňující GI, pojem inzulinemický index

Význam konceptu GI a GI v prevenci a léčbě některých onemocnění

Přednáška:

Doplňující studijní materiály:

Nutri-score

Bc. Tereza Hockeová, Mgr. Kamila Jančeková

Plýtvání potravinami

Vyučující: Mgr. Lucie Štrublová

Kontakt pro vaše případné dotazy: luciestrubl@gmail.com

na co se zaměřit:

- pochopení základní terminologie v oblasti plýtvání (rozdíl mezi pojmy potravinové ztráty a potravinový odpad) 

- rozlišovat pojmy datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti 

- iniciativy pro snížení plýtvání potravinami

Přednáška:

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/med/podzim2023/BVVP0321p/117701937/Global_food_losses_and_food_waste.pdf

Užitečná videa:

V tomto videu jsou shrnuty postupy a metodiky jak zamezit vzniku potravinových ztrát a potravinového odpadu, které se uplatnily v rámci EU:

Doporučený web:

Označování potravin, doplňky stravy, zdravotní a výživová tvrzení

Vyučující: Ing. Bellofatová, Ing. Kršková a Ing. Singrová, SZPI

LF MU Singrova Final
PDF ke stažení
Doplnky stravy LF 2023 Krskova
PDF ke stažení

Doplňující materiály:

Plus doporučuji prezentaci o označování v interaktivní osnově cvičení

Jód ve výživě

Vyučující: Mgr. Kamila Jančeková

Co si z přednášky odnést:

- Funkce jódu

- potřeba jódu

- zdroje jódu

- skupiny populace v riziku nedostatku jódu

- rizika nedostatku a nadbytku jódu

- ukazatele nutričního stavu jódu a jejich použití

- činnost mezirezortní komise pro řešení jódového deficitu


Prezentace:

Jod ve vyzive
PDF ke stažení

Doplňující studijní materiál:

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/med/podzim2023/BVVP0321p/117701937/Jod_a_stitna_zlaza.pdf

Leták SZÚ jód:

Doplňky stravy

Nutrition software 2022 Student
PDF ke stažení

Výživa a reklama

Social Media 2022 MU
PDF ke stažení
Reklama 2022 MU
PDF ke stažení