1. Výživová spotřeba - definice
2. Cíle honocení výživové spotřeby
3. Globální spotřeba
4. Individuální spotřeba - prospektivní vs. retrospektivní metody
5. Chyby při stanovení výživové spotřeby
Máte zapnutý náhled celé osnovy, zpět na běžné zobrazení.
Načítání a prohlížení osnovy může být v závislosti na množství obsahu pomalejší.
Hodnocení výživové spotřeby
Přednáška:
Další materiály:
Hodnocení výživového stavu
Vyučující: Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
jancekova@med.muni.cz
Výuková prezentace:
Růstové grafy:
Nutriční epidemiologie
Terminologie nutriční epidemiologie – prevalence, incidence, úmrtnost, smrtnost, spolehlivost a validita studie
Chyby v epidemiologických studiích
Typy epidemiologických studií
- intervenční, deskriptivní a analytické studie - popsat princip, uvést příklad
Přednáška:
Další možnosti pro studium:
e-learningový kurz pro pracovníky KHS, některé věci jsou tam pěkně popsané, může se hodit pro studium tématu:
NEPŘEHLÉDNĚTE, perfektní video o typech epidemiologických studií:
Rozdíl mezi incidencí a prevalencí
Rozdíl mezí case control a cohort studies:
malnutrice v ČR
Mgr. Nikola Prokešová
Výživové chování
Vyučující: prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Výživová politika
Přednášející: Mgr. Veronika Zelenková
Následující materiály nebyly zmíněny během přednášky. Přesto doporučuji si je projít vzhledem k jejich aktuálnosti a relevantnosti pro naši profesi.
Glykemický index a glykemická nálož
Co je glykemický index, definice, jak se stanovuje, GI pokrmu
Co je glykemická nálož
Rozdělení potravin na potraviny s nízkým, středním a vysokým GI (příklady)
Faktory ovlivňující GI, pojem inzulinemický index
Význam konceptu GI a GI v prevenci a léčbě některých onemocnění
Přednáška:
Doplňující studijní materiály:
Nutri-score
Bc. Tereza Hockeová, Mgr. Kamila Jančeková
Plýtvání potravinami
Vyučující: Mgr. Lucie Štrublová
Kontakt pro vaše případné dotazy: luciestrubl@gmail.com
- pochopení základní terminologie v oblasti plýtvání (rozdíl mezi pojmy potravinové ztráty a potravinový odpad)
- rozlišovat pojmy datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti
- iniciativy pro snížení plýtvání potravinami
Přednáška:
Užitečná videa:
V tomto videu jsou shrnuty postupy a metodiky jak zamezit vzniku potravinových ztrát a potravinového odpadu, které se uplatnily v rámci EU:
Doporučený web:
Označování potravin, doplňky stravy, zdravotní a výživová tvrzení
Vyučující: Ing. Bellofatová, Ing. Kršková a Ing. Singrová, SZPI
Doplňující materiály:
Plus doporučuji prezentaci o označování v interaktivní osnově cvičení
Jód ve výživě
Vyučující: Mgr. Kamila Jančeková
- Funkce jódu
- potřeba jódu
- zdroje jódu
- skupiny populace v riziku nedostatku jódu
- rizika nedostatku a nadbytku jódu
- ukazatele nutričního stavu jódu a jejich použití
- činnost mezirezortní komise pro řešení jódového deficitu
Prezentace:
Doplňující studijní materiál:
Leták SZÚ jód: