BVPC0222c Potravinářská chemie II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2026
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVPC0121p Potravinářská chemie I - p && BVPC0121c Potravinářská chemie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin
Osnova
- Metody rozkladu potravin pro analýzu - Stanovení Fe a Na ve vzorku potraviny - Stanovení dusičnanů ve vodě - Stanovení siřičitanů ve víně
Literatura
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
  • Moderní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996, 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
plná účast, schválené protokoly
Navazující předměty

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2026/BVPC0222c