LF:BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. - Informace o předmětu
BVMI0221c Mikrobiologie I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- BVMI0221c/01: Po 21. 2. až St 27. 4. Út 14:20–16:50 A21/211
BVMI0221c/02: Po 21. 2. až St 27. 4. St 12:00–14:30 A21/211
BVMI0221c/03: Čt 14:00–16:30 A21/211 - Předpoklady
- BKBI011 Biologie && ZC011 Zacházení s chemickými látkami
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Osnova
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce. Bakteriologické půdy, rozdělení a příprava. Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny. Mikrobiální kultivace, kultivace aerobní a anaerobní. Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody, technika vyšetřování a hodnocení. Mikrobiologie syrového masa. Mikrobiologie konzerv a polokonzerv. Mikrobiologie masných výrobků. Patogenní a indikátorové mikroorganismy v potravinách. Stanovení vybraných patogenních a indikátorových organismů (včetně spór a termorezistentních mikroorganismů) v různých typech potravin a jejich monitoring v prostředí včetně potravinářských provozů. Základy identifikace. Zpracování a kultivace vybraných potravinářských výrobků. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Literatura
- Demnerová, K. et al. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVMI0221c