MNVG101c Výživa v gastroenterologii - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2018
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc. (cvičící)
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 15:00–17:00 C15/308
Předpoklady
MNCH0821p Chirurgie II && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční potřebu u pacientů gastroenterálního traktu a některé specializované postupy nutriční péče.
Osnova
  • 1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí 2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu 3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střev Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě. 4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. 5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů.
Literatura
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics. iv, 427. ISBN 9780880914673. 2013. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227. ISBN 9781437722338. 2012. info
  • DÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. 1. vyd. Praha: Galén. 262 s. ISBN 9788072627042. 2011. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi. 184. ISBN 9788087250082. 2010. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada. 381 s. ISBN 9788024722566. 2008. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi. 109 s. ISBN 9788090382077. 2008. info
  • SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi. 68 s. ISBN 9788090382060. 2007. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. 1. vyd. Praha: Forsapi. 80 s. ISBN 8090382002. 2006. info
  • LUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada. 288 s. ISBN 8024712830. 2005. info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf. 174 s. ISBN 8073450232. 2004. info
  • LUKÁŠ, Karel a Tomislav ŠVESTKA. Refluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena : diagnostika a léčba v každodenní praxi. 1. vyd. Praha: Triton. 207 s. ISBN 8072543091. 2002. info
Výukové metody
cvičení-kazuistiky
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.