LF:BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. - Informace o předmětu
BVMI0221c Mikrobiologie I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Kristýna Brodíková (cvičící)
Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Jana Chaloupková (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- BVMI0221c/Sk_1: Út 20. 2. 15:30–18:00 A21/211, Út 27. 2. 15:30–18:00 A21/211, Út 5. 3. 15:30–18:00 A21/211, Út 12. 3. 15:30–18:00 A21/211, Út 19. 3. 15:30–18:00 A21/211, Út 26. 3. 15:30–18:00 A21/211, Út 2. 4. 15:30–18:00 A21/211, Út 9. 4. 15:30–18:00 A21/211, Út 16. 4. 15:30–18:00 A21/211, Út 23. 4. 15:30–18:00 A21/211
BVMI0221c/Sk_2: St 21. 2. 15:00–17:30 A21/211, St 28. 2. 15:00–17:30 A21/211, St 6. 3. 15:00–17:30 A21/211, St 13. 3. 15:00–17:30 A21/211, St 20. 3. 15:00–17:30 A21/211, St 27. 3. 15:00–17:30 A21/211, St 3. 4. 15:00–17:30 A21/211, St 10. 4. 15:00–17:30 A21/211, St 17. 4. 15:00–17:30 A21/211, St 24. 4. 15:00–17:30 A21/211
BVMI0221c/Sk_3: Čt 22. 2. 14:30–17:00 A21/211, Čt 29. 2. 14:30–17:00 A21/211, Čt 7. 3. 14:30–17:00 A21/211, Čt 14. 3. 14:30–17:00 A21/211, Čt 21. 3. 14:30–17:00 A21/211, Čt 28. 3. 14:30–17:00 A21/211, Čt 4. 4. 14:30–17:00 A21/211, Čt 11. 4. 14:30–17:00 A21/211, Čt 18. 4. 14:30–17:00 A21/211, Čt 25. 4. 14:30–17:00 A21/211 - Předpoklady
- BKBI011 Biologie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři,bezpečnost práce, laboratorní sklo, dekontaminace, sterilizace, desinfekce. Bakteriologické půdy, rozdělení a příprava. Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny. Mikrobiální kultivace, kultivace aerobní a anaerobní. Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody, technika vyšetřování a hodnocení. Mikrobiologie syrového mléka. Mikrobiologie konzerv. Mikrobiologie masných výrobků. Patogenní a indikátorové mikroorganismy v potravinách. Demonstrace vybraných patogenních a indikátorových organismů.Spóry a termorezistentní mikroorganismy v různých typech potravin a jejich monitoring v prostředí včetně potravinářských provozů. Základy identifikace. Zpracování a kultivace vybraných potravinářských výrobků. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Literatura
- doporučená literatura
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- BURSOVÁ, Šárka, Marta DUŠKOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ a Petra MYŠKOVÁ. Mikrobiologické laboratorní metody. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014, 80 s. ISBN 978-80-7305-676-6. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001, 247 s. ISBN 8090289622. info
- neurčeno
- Demnerová, K. et al. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha VŠCHT, 2001
- Cupáková,Š et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičeníI I,Brno VFU,2008
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BVMI0221c