VLPL9X1 Preventivní lékařství - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
0/5/0. 30 hodin celkem. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (přednášející)
MUDr. Anna Klimová (přednášející)
prof. MUDr. Jaroslav Kotulán, CSc. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
MUDr. Kräuff Rainer Schwanhaeuser Wulff, MBA, Ph.D. et Ph.D., M.A. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
Zdeňka Jochová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 24. 9. až Čt 27. 9. každý pracovní den 12:50–16:00 B11/114
Předpoklady
VSPF0622p Patol. fyziologie II-předn. && VSPA0622p Patologie II. - přednáška && VSIP0622c Interní propedeutika II-cvič. && VLLM0522p Lékařská mikrobiologie II př. && VLIM051p Imunologie - přednáška && VLDM7X1p Diagn. zobr. metody - p && VSEI7X1 Epidemiologie infekč. nemocí
Prerekvizity dle studijního řádu
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po ukončení předmětu bude student rozumět vztahům člověka a prostředí, jeho faktorům fyzikálním, chemickým, biologickým a psychosociálním a jejich vzájemným interakcím. Bude schopen pochopit význam adaptace a jejího posilování pro podporu pozitivního rozvoje zdraví jednotlivců i populace. Bude schopen odvodit možnosti preventivních opatření v ochraně životního, pracovního a obytného prostředí, kvality ovzduší, vody, potravin. Bude schopen chápat a yvsvětlit různé druhy prevence, jejich cíle a metody jejich realizace;
Bude schopen interpretovat pozitivní a negativní faktory životního stylu a jejich vlivů na zdraví, včetně autoagresivního chování (výživa, tělesná aktivita, psychická zátěž a stres, kouření, konzum alkoholu a nelegálních drog);
Na základě získaných poznatků bude student schopen dedukovat význam a váhu životního prostředí a životního stylu v ochraně a podpoře zdraví a priority v oblasti primární prevence;
Bude schopen pracovat se získanými informacemi při rozhodování o konkrétních možnostech prevence u vybraných nepřenosných onemocnění hromadného výskytu: kardiovaskulárních, onkologických, metabolických, imunitních, respiračních.
Osnova
  • ČLOVĚK A PROSTŘEDÍ: fyzikální, chemické, biologické a sociální faktory v makro a mikroprostoru; jejich interakce. Způsoby adaptace a kompenzace k zachování homeostázy. "Zdraví" a "nemoc", jejich determinanty.
  • PREVENCE: primární a sekundární, úkoly a cíle. Nejvýznamnější světové a české programy primární prevence.
  • HLUK: zdroje, účinky na zdraví, možnosti preventivních opatření
  • SVĚTLO A OSVĚTLENÍ: fyziologie vidění, optimální pracovní podmínky osvětlení. Fyziologický význam barev.
  • ZÁŘENÍ: druhy, jejich zdroje, účinky na lidské zdraví. Možnosti preventivních opatření.
  • KOMPLEX MIKROKLIMATICKÝCH PODMÍNEK: externí a interní faktory. Způsoby termoregulace. Pracoviště s extrémními klimatickými podmínkami, principy pitného režimu. Douhodobě a krátkodobě únosná tepelná zátěž.
  • BIOLOGICKÉ RYTMY: cirkadiánní a ostatní, jejich vliv na výkonnost. Směnná práce jako rizikový faktor. Aktivní a pasivní odpočinek. Hygiena spánku.
  • OVZDUŠÍ A ZDRAVÍ: nejčastější kontaminanty zevního ovzduší, jejich zdroje a expozice populace. Smog. Zdravotní následky expozice znečistěnému ovzduší.
  • OBECNÁ TOXIKOLOGIE: způsoby expozice, cesty vstupu, vstřebávání; metabolismus xenobiotik; genetický polymorfismus indukce mikrosomalmích enzymů; vylučování. Poškození zdraví chemickou expozicí, karcinogeneze. Podobnosti a rozdíly dětí a dospělých v toxikologii.
  • BYDLENÍ A ZDRAVÍ: nejrozšířenější rizikové faktory v uzavřených prostorách, zdravotní následky expozice (nemoci spojené s bydlením, syndrom nemocné budovy, mnohočetní chemické přecitlivělost). Větrání: typy a význam.
  • VODA A ZDRAVÍ: hygienické ukazatele pro pitnou vodu, indikátory fekálního znečistění. Stopové prvky v pitné vodě. Nemoci z kontaminované vody. Zásady ochrany zdrojů pitné vody.
  • VÝŽIVA A ZDRAVÍ: nemoci spojené s malnutricí a kontaminovanou potravou. Úloha výživy v podpoře zdraví. Výživová doporučení. Způsoby zjišťování výživového chování.
  • ODPADY A ZDRAVÍ: druhy odpadů, jejich zdroje. Hygienické požadavky na bezpečnou likvidaci odpadů.
  • PŘÍRODNÍ A UMĚLÉ CHOEMICKÉ LÁTKY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ: druhy, bodové a plošné kontaminace. Životní prostředí v České republice. Principy monitorování kontaminantů životního prostředí. "Přírodní pesticidy".
  • KOUŘENÍ A ZDRAVÍ: kouření jako nejvýznamnější jednotlivý preventabilní faktor předčasné nemocnosti a úmrtnosti. Závislost na kouření jako psychiatrické onemocnění. Nedobrovolná expozice tabákovému kouři, její zdravotní následky.
  • PRÁCE A ZDRAVÍ: hlavní rizikové faktory v pracovním prostředí; nemoci z povolání a nemoci související s prací. Riziková pracoviště. Zásady ochrany zdraví pracovníků na rizikových pracovištích.
  • STRES A ZDRAVÍ: fyziologické reakce organismu na stresové situace. Nemoci s etiologickou účasti stresu. Principy zvládání stresu.
  • NEPŘENOSNÁ ONEMOCNĚNÍ HROMADNÉHO VÝSKYTU: epidemiologie, etiologie, prevence. Kardiovaskulární onemocnění. Zhoubné nádory. Respirační onemocnění. Alergie. Diabetes mellitus. Osteoporóza.
Literatura
  • Provazník K. aj.: Manuál prevence v lékařské praxi. 3. LF UK Praha, SZÚ Praha, 2003, 2004
  • Kotulán aj: Preventivní lékařství I, II. Lékařská fakulta MU, 1991, 1992
  • Brázdová Z.: Dietary guidelines. LF MU,
  • Burinch E. et al: Occupational Hygiene of Chemical and Biological Agents. Eslevier. New York, 1995
  • Lu FC: Basic Toxicology. Taylor, Francis, Washington, DC, 1996
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
Výukové metody
Přednášky, teoretické semináře, diskuse, prezentace domácího samostudia odborné literatury na individuální zadaná témata
Metody hodnocení
Ukončení státní závěrečnou zkouškou "Zdraví, prevence, zdravotnictví", která zahrnuje i epidemiologii infekčních nemocí a veřejné zdravotnictví.
Další komentáře
Studijní materiály
Poznámka k ukončení předmětu: kolokvium je nutna prerekvizita k SRZk pro studenty LF, pro ostatni studenty MU nikoliv
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
pro studenty MU mimo LF nutny souhlas garanta.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, podzim 2000, jaro 2001, podzim 2001, jaro 2002, podzim 2002, jaro 2003, podzim 2003, jaro 2004, podzim 2004, jaro 2005, podzim 2005, jaro 2006, podzim 2006, jaro 2007, podzim 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, podzim 2009, jaro 2010, podzim 2010, jaro 2011, podzim 2011, jaro 2012, jaro 2013, podzim 2013, jaro 2014, podzim 2014, jaro 2015, podzim 2015, jaro 2016, podzim 2016, jaro 2017, podzim 2017, jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019, podzim 2019.