CH2BP_6P5L Laboratorní cvičení z biochemie

Pedagogická fakulta
jaro 2014
Rozsah
0/0/2. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Bc. Lucie Viková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
CH2BP_6P5L/01: Čt 11:10–12:50 laboratoř 89, P. Ptáček
CH2BP_6P5L/02: Rozvrh nebyl do ISu vložen.
Předpoklady
CH2BP_2P2L Lab. a přístroj. technika || CH2BP_3P3L Laboratorní technika
Teoretická znalost problematiky.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Hlavní cíle laboratorního kursu jsou:
prakticky ověřit základní vlastnosti sloučenin vystupujících v biochemických procesech a metodické přístupy ve studiu a analytickém využití enzymů
praktické provedení a ověření kvalitativních a kvantitativních reakcí sacharidů, lipidů, aminokyselin, bílkovin, nukleových kyselin a enzymů
praktická a odborná prezentace vlastní laboratorní práce a výsledků
Osnova
  • Rozbory vody z hlediska biochemicky významných iontů.
  • Extrakce vybraných iontů (aniontů, kationtů) z organického materiálu (materiál rostlinného / živočišného původu, potraviny).
  • Potenciometrie (použití iontově selektivních elektrod):
  • Stanovení vybraných aniontů: dusičnanových, chloridových, v povrchových a spodních vodách.
  • Stanovení koncentrace vybraných látek v biologickém materiálu (Stanovení koncentrace Cl- iontů v mase/masných výrobcích, Stanovení koncentrace NO3- iontů ve špenátu, Stanovení chlorofylů v listech zelených rostlin, Stanovení askorbové kyseliny v rostlinném materiálu a potravinových doplňcích).
  • Stanovení vybraných kationtů: amonných, lithných, měďnatých, olov-natých, vápenatých v povrchových a spodních vodách.
  • Rychlost katabolické činnosti mikroorganismů.
  • Kvalitativní reakce sacharidů.
  • Chromatografie sacharidů na tenké vrstvě.
  • Preparace a identifikace lipidů z vaječného žloutku.
  • Důkaz a chromatografické dělení listových barviv.
  • Charakteristické reakce aminokyselin a bílkovin.
  • Důkaz aminokyselin a peptidů.
  • Papírová chromatografie aminokyselin.
  • Izolace a důkaz bílkovin.
  • Izolace a vlastnosti nukleových kyselin.
  • Teplotní závislost enzymové reakce.
  • Substrátová specifita enzymu.
  • Stanovení aktivity enzymu.
  • Kinetika enzymové reakce.
Literatura
  • ŠIBOR, Jiří a Hana CÍDLOVÁ. Praktická cvičení z biochemie a bioorganické chemie. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005, 49 s. ISBN 80-210-3883-7. info
Výukové metody
Typ výuky: laboratorní cvičení
Metody hodnocení
Požadavky: absolvování cvičení
vypracování protokolů z absolvovaných cvičení
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.