FACP1_15 Food Chemistry and Principles of Dietology

Farmaceutická fakulta
podzim 2022
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno online.
Vyučující
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
PharmDr. Marek Lžičař (cvičící)
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (cvičící)
Garance
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Rozvrh
Po 16:30–18:10 45-224
Předpoklady
FAKULTA ( FaF ) || OBOR ( MUSFaF )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Disciplína je koncipována tak, aby rozšířila znalosti absolventa farmacie, který se významnou měrou podílí na obnově a podpoře zdraví člověka. Role výživy v kontextu zdraví člověka je objasňována z pohledu chemického složení potravin a charakteru chemických procesů, probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy. Problematika potravin (současně však i potravních doplňků) je doplněna související legislativou
Výstupy z učení
After completing the course the student will be able:
- to characterize chemical composition and ingredients of basic food categories;
- to apply basic nutritional recommendations for health promotion in the practice of pharmacist;
- to identify problems related to nutrition and malnutrition.
Osnova
  • Úvod do chemie potravin a dietetiky
    Návaznost a začlenění disciplíny v rámci výuky farmacie
    Obsahová stránka chemie potravin a dietetiky, doporučená literatura

    Základní pojmy v dietetice
    Současný stav výživy u naší populace
    Výživová doporučení
    Biologická a nutriční hodnota potravin
    Bezpečnost potravin, zdravotní nezávadnost a jakost potravin, legislativa, kontrola
    Dietetické aspekty u vybraných skupin obyvatelstva
    Jednotlivé nutrienty a esenciální složky výživy, antinutriční látky v potravinách

    Maso
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Masné výrobky
    Chemické složení
    Nutriční význam
    Vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu (masný výrobek)

    Mléko
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Mléčné výrobky
    Chemické složení
    Nutriční význam
    Vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu

    Vejce
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Ryby a "produkty moře"
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Med
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Obiloviny a výrobky z nich
    Chemické složení
    Nutriční význam

    Luštěniny, okopaniny
    Chemické složení a nutriční význam

    Zelenina, ovoce
    Chemické složení a nutriční význam

    SPECIÁLNÍ KAPITOLY:
    Cholesterol
    Chemie
    Obsah v potravinách a hygienické aspekty, možnosti snižování obsahu cholesterolu v potravinách
    Vliv výživy na hladinu cholesterolu v krvi

    Vláknina
    Chemie
    Nutriční hledisko
    Obsah v potravinách

    Cizorodé látky v potravinách
    Potravní řetězce
    Exogenní cizorodé látky
    Endogenní cizorodé látky
    Význam v dietetice, příslušná legislativa
Literatura
    doporučená literatura
  • WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
  • VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
  • BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
  • JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
Výukové metody
Lectures
Metody hodnocení
Written exam
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Úspěsné vykonání zkoušky.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2023, podzim 2024.