Bi2060 Základy mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
jaro 2013
Rozsah
2/1. 3 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc (přednášející)
Mgr. Andrea Vávrová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kamila Bendíčková, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Mgr. Lenka Davidová Geržová, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Mgr. Marta Elsheimer Matulová, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Mgr. Kristýna Venclíková, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Garance
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Po 15:00–16:50 B11/306
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
Bi2060/01: Út 11:00–12:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Bi2060/02: Út 13:00–14:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Bi2060/03: Út 15:00–16:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Bi2060/04: St 16:00–17:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Bi2060/05: St 18:00–19:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Bi2060/06: Pá 8:00–9:50 Bpb,02012, A. Vávrová
Předpoklady
Zkouška z organické chemie a biochemie nebo základní kurz chemie, který obsahuje organickou chemii a biochemii.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Hlavním cílem kurzu je podat studentům základní znalosti o: základních skupinách mikroorganismů - viry, bakterie (včetně sinic), Archaea, houby; struktuře a funkci virionu; struktuře a funkci prokaryotické buňky; rozdílech ve stavbě buňky sinic a archeí; eukaryotických mikroorganismech; růstu a množení mikroorganismů; výživě mikroorganismů; energetickém metabolismu chemoorganotrofů a chemolitotrofů; fototrofních mikroorganismech; základech genetiky a molekulární biologie mikroorganismů; mikrobiálních společenstvech; významu mikroorganismů v životním prostředí; průmyslovém využití mikroorganismů; nejdůležitějších taxonomických skupinách bakterií, archeí a hub; mikroorganismech jako původcích infekčních onemocnění. Po skončení kurzu bude student schopen - porozumět a vysvětlit odlišnosti mezi prokaryotickými a eukaryotickými organizmy - pochopit vzájemné vztahy mezi organizmy navzájem - vysvětlit vztahy mezi mikroorganizmy a vnějším prostředím - dokladovat podíl mikroorganizmů na změnách vnějšího prostředí - uvést využití mikroorganizmů v biotechnologiích
Osnova
  • Charakteristika základních skupin mikroorganismů, jejich postavení ve fylogenetickém stromu organismů. Prokaryotická a eukaryotická buňka, stavba buňky bakterií (i sinic) a archeí, dělení prokaryotické buňky, diferenciace - sporulace. Prokaryotické mikroorganismy - bakterie a archaea, struktura a funkce buňky, nejdůležitější zástupci, jejich výskyt a význam. Sinice. Archaea. Eukaryotické mikroorganismy - houby (mikroskopické vláknité houby, kvasinky) - struktura a funkce buňky, výskyt a význam. Viry - stavba virových částic, životní cyklus virů, nejvýznamnější zástupci a jejich význam. Růst a množení mikroorganizmů - životní cyklus prokaryotické buňky, růstová křivka bakterií, kinetika bakteriálního růstu. Vliv faktorů vnějšího prostředí - teplota, tlak, pH, extrémní podmínky, přizpůsobení mikroorganismů, antimikrobní látky, antibiotika a chemoterapeutika, dezinfekce a sterilizace. Metabolismus mikroorganismů - obecné vlastnosti metabolických drah, metabolismus bakterií a archeí, výživa a energetický metabolismus, anabolismus. Fixace vzdušného dusíku, metanogeneze, produkce sekundárních metabolitů. Chemolitotrofie a fototrofie, bakteriální fotosyntéza. Dědičnost, proměnlivost a přenos znaků u prokaryotických mikroorganismů - základy genetiky bakterií, specifika molekulární biologie bakterií a archeí a jejich význam, přenos genetické informace u prokaryot (plazmidy, transformace, transdukce a konjugace), význam mikroorganismů v genovém inženýrství a biotechnologiích. Účelové chování bakteriální buňky - taxe a quorum sensing Výskyt a význam mikroorganismů v prostředí, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy navzájem a mezi mikroorganismy a vyššími organismy, mikroflóra lidského těla. Mikroorganismy jako původci onemocnění. Faktory virulence a mechanismy překonání ochrany hostitelské buňky. Onemocnění způsobená mikroorganismy. Mikroorganismy v zemědělství a průmyslu - potravinářství, chemický průmysl, odpadové hospodářství.
Literatura
  • KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Praha: Karolinum, 2000, 241 s. ISBN 8071848115. info
  • Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993, 233 s. ISBN 8021008172. info
  • JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 1996, 67 s. ISBN 80-210-1374-5. info
  • NESTER, Eugene W. Microbiology :a human perspective [Nester, 1998]. 2nd ed. Boston: McGraw-Hill, 1998, xxxi, 848. ISBN 0-697-28602-9. info
  • MCKANE, Larry a Judy KANDEL. Microbiology : essentials and applications. 2nd ed. New York: McGraw-Hill, 1995, 843 s. ISBN 0070451540. info
Výukové metody
Výuka je prováděna formou Powerpoint prezentace.
Metody hodnocení
Účast na přednáškách, písemná zkouška.
Navazující předměty
Informace učitele
Výuka v tomto rozsahu je určena pro studenty oborů biochemie a chemie konzervování a dalším zájemcům z jiných oborů. Náplní předmětu je přehled základních poznatků z obecné a aplikované mikrobiologie, se zaměřením na růst, výživu, metabolismus a kontrolu mikroorganismů a praktický význam a využití mikroorganismů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011 - akreditace, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2012 - akreditace, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.