Ianua linguarum reserata

Představení studijního programu

Chcete se naučit portugalsky? Zajímáte se o portugalsky mluvící země? Na Masarykově univerzitě získáte všechny potřebné znalosti a praktické dovednosti, které vám otevřou bránu do pestrého, multikulturního lusofonního světa.

Porozumíte mluvené řeči i písemným textům v portugalštině, naučíte se portugalsky hovořit, psát, přemýšlet. Seznámíte se s kulturou, dějinami a literaturou Portugalska a Brazílie; na pomyslné cestě ve stopách slavných mořeplavců objevíte rovněž Angolu, Mosambik či Kapverdské ostrovy. Během studia se můžete zapojit do studentského týmu a vyzkoušet si organizaci kulturního festivalu Lusofest nebo v rámci projektu Erasmus+ vyjet na zahraniční studijní pobyt.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na tyto otázky:

  • Chcete se naučit portugalsky na úrovni C1?

  • Chcete poznat, jak portugalský jazyk funguje coby gramatický systém?

  • Zajímá vás kultura, dějiny, literatura a reálie portugalsky mluvících zemí?

  • Toužíte pochopit, co znamená portugalská „saudade“, kapverdská „morabeza“ či brazilské „sertão“?

Pokud ano, podejte si přihlášku!

Studijní plány

Studium

  • Cíle

    Studium portugalského jazyka a literatury je vstupní branou do multikulturního světa, v němž se hovoří portugalsky. Studentům se tak otevírá cesta k osvojení portugalského jazyka, poznání lusofonních kultur v Evropě, Latinské Americe a Africe a pochopení jejich kulturních souvislostí a vazeb. Kromě výuky praktického jazyka a odborných lingvistických disciplín, jako je fonetika, fonologie, morfologie a syntax, se studenti seznámí s dějinami, kulturou, reáliemi a literaturou Portugalska a Brazílie, volitelně též s kulturou a literaturou Angoly, Mosambiku a Kapverdských ostrovů.

    Studium kultivuje jednak jazykové znalosti a dovednosti, které jsou žádány v  oborech zaměřených na komunikaci a komunikační technologie, v překladatelství a tlumočnictví či ve státní správě, jednak rozvíjí analytické schopnosti, samostatnost a tvořivost. Systematickým výcvikem ve spojení praktického jazyka, odborné lingvistiky a literatury si rovněž studenti osvojí hlavní zásady kultivovaného písemného a ústního projevu v portugalštině a češtině.

  • Výstupy z učení

    Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

    • ústně i písemně komunikovat v portugalském jazyce
    • provádět jazykovědnou analýzu textu, a to z hlediska všech jazykových plánů a vybraných jazykovědných disciplín
    • analyzovat literární text
    • posuzovat literární dějiny v základních mezioborových souvislostech a v kulturních kontextech
  • Uplatnění absolventa

    Jako absolvent či absolventka budete ovládat portugalský jazyk, budete se dobře orientovat v dějinném a literárním vývoji portugalsky mluvících zemí. Dále také v metodách lingvistického či literárního výzkumu. Budete vyškoleni v jazykovědných disciplínách jako je fonetika nebo fonologie, morfologiesyntax. Studium vás tak připraví na práci v oborech, jež vyžadují dobré jazykové kompetence a vědomosti o kultuře portugalsky mluvících zemí. Zároveň se uplatníte v profesích, v nichž se požadují dobré vyjadřovací schopnosti a schopnost samostatného kritického myšlení. Budete moci pracovat v oblasti komunikace, kultury, publicistiky, státní správy, mezinárodních vztahů, služeb či cestovního ruchu.

  • Pravidla a podmínky pro vytváření studijních plánů

    Bakalářské a magisterské studium probíhá podle celouniverzitního kreditního systému, který je v souladu s pravidly European Credit Transfer System (ECTS). Povinně volitelné předměty jsou ve studijním plánu organizovány do jedné čí více skupin; student volí povinně volitelné předměty na základě stanoveného minimálního počtu kreditů v každé skupině.

    Na Masarykově univerzitě došlo k celouniverzitnímu konsensu na pravidlech pro tvorbu studijních programů, které zpřesňují pravidla vymezená v metodice Národního akreditačního úřadu Doporučené postupy pro přípravu studijních programů. Pravidla pro tvorbu studijních programů byla schválena ve stejnojmenné směrnici MU (Směrnice MU č. 11/2017: Pravidla pro tvorbu studijních programů) a vymezují šest typů studijních plánů a jejich použití a kombinace v jednotlivých typech studijních programů. Jedná se o 

    1. jednooborový studijní plán,
    2. studijní plán se specializací,
    3. hlavní studijní plán (maior),
    4. vedlejší studijní plán (minor),
    5. studium podle dvou hlavních studijních plánů,
    6. plán na dostudování (určen pouze studentům z obdobného studijního oboru, kterému zaniká akreditace).

    Premisou pravidel je, že studijní plány umožňují naplnění cílů studia a dosažení profilu absolventa studijního programu. Výjimkou je pouze vedlejší studijní plán, který slouží jako komplementární doplněk hlavního studijního plánu jiného studijního programu. Student nemůže studovat pouze podle vedlejšího studijního plánu.

  • Praxe

    Praxe není povinnou součástí studia.

  • Cíle kvalifikačních prací

    Standardní rozsah bakalářské práce je 72 000 až 90 000 znaků včetně poznámek pod časrou, titulního listu, obsahu a seznamu literatury. Studenti pracují s již publikovanými texty, musejí k nim ale přistupovat analyticky a kriticky, aby byli schopni formulovat vlastní komentáře, názory a závěry. Práce se píše v portugalském jazyce, dokládá schopnost studenta adekvátně pracovat s materiálem a vhodně, kultivovaně a bezchybně se vyjadřovat.

  • Návaznost na další studijní programy

    Po absolvování můžete zvolit navazující magisterské studium jiného humanitního studijního programu.

Základní údaje

Zkratka
B-PO_
Typ
bakalářský
Profil
akademický
Titul
Bc.
Doba studia
3 roky
Vyučovací jazyk
čeština čeština

62
počet aktivních studentů
13
počet závěrečných prací

Filozofická fakulta
Program zajišťuje