ŠVANDA, Libor. Master Claretus’ Early Didactic Writings on Medicine. In Language Centres in Higher Education : Sharing Innovations, Research, Methodology and Best Practices. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Master Claretus’ Early Didactic Writings on Medicine
Název česky Rané didaktické spisy Mistra Klareta s lékařskou tématikou
Autoři ŠVANDA, Libor.
Vydání Language Centres in Higher Education : Sharing Innovations, Research, Methodology and Best Practices, 2015.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Centrum jazykového vzdělávání
Klíčová slova česky Středověká literatura; Latinská literatura; Didaktická báseň; Klaret; Středověké lékařství
Klíčová slova anglicky Medieval Literature; Latin Literature; Didactic Poem; Claretus; Medieval Medicine
Štítky Claretus, Latin literature, medieval literature, Middle Ages, regimen sanitatis
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: PaedDr. Marta Holasová, Ph.D., učo 38218. Změněno: 23. 3. 2016 10:48.
Anotace
Claretus (Bartholomaeus de Solentia) is known as the author of the oldest Latin-Czech dictionaries. The greatness of his dictionary work and its importance for the Czech (and generally Slavic) lexicography overshadows Claretus as the author of other literary writings, including two Latin didactic poems related to medicine: Medicaminarius, which describes the health care, dietary regimen and also some remedies and medication; and Complexionarius, which deals with complexions (temperaments). The aim of this paper is to introduce both Claretus’ medical writings as two examples of medieval schooltexts and to point out some of their interesting features. Although quite a number of similar schooltexts were created during the Middle Ages, not many of them originated in the Czech lands. They provide an insight into the medical theory as it was taught in the middle of the 14th century in Bohemia.
Anotace česky
Bartoloměj z Chlumce, zvaný Klaret, je známý jako autor nejstarších latinsko-českých slovníků. Velikost jeho slovníkového díla a jeho význam pro českou a obecně slovanskou lexikografii zastiňuje Klareta jako autora dalších spisů, mimo jiné i dvou latinských didaktických básní s lékařskou tématikou: Medicaminaria, jehož tématem je zdravý způsob života, péče o zdraví, léky a léčba, a Complexionaria, který pojednává o čtyřech lidských complexiones (temperamentech). V příspěvku jsou představeny oba Klaretovy texty s lékařskou tématikou jako příklad středověkých učebních textů a je poukázáno na některé jejich formální a obsahové aspekty. Byť podobných veršovaných učebních textů, jako jsou Medicaminarus a Complexionarius, vznikla ve stejném období v Evropě řada, v českém prostředí se jich mnoho nedochovalo a obě Klaretova díla tak poskytují cenný vhled do některých oblastí medicíny v Čechách poloviny 14. století.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0233, interní kód MUNázev: Inovace, metodika a kvalita jazykového vzdělávání a odborného vzdělávání v cizích jazycích v terciární sféře v ČR (Akronym: IMPACT)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Inovace, metodika a kvalita jazykového vzdělávání a odborného vzdělávání v cizích jazycích v terciární sféře v ČR, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 01:34