HALÁMEK, Petr. Analýza nákladů a výnosů jako součást projektového návrhu pro SF. In Aktivovanie zdrojov trvalo udržatelného rozvoja národného hospodárstva v SK a v krajinách EU. Nitra: Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja SAPV, 2005, s. 79-84, 5 s. ISBN 80-89162-10-x.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza nákladů a výnosů jako součást projektového návrhu pro SF
Název česky Analýza nákladů a výnosů jako součást projektového návrhu pro SF
Název anglicky Cost-Benefit Analysis as the part of the project proposal for the SF
Autoři HALÁMEK, Petr (203 Česká republika, garant).
Vydání Nitra, Aktivovanie zdrojov trvalo udržatelného rozvoja národného hospodárstva v SK a v krajinách EU, od s. 79-84, 5 s. 2005.
Nakladatel Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja SAPV
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/05:00013571
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-89162-10-x
Klíčová slova anglicky structural funds; implementation; CBA; evaluation
Štítky CBA, evaluation, implementation, structural funds
Změnil Změnil: Ing. Petr Halámek, Ph.D., učo 16891. Změněno: 19. 1. 2006 11:55.
Anotace
Příspěvek se zabývá vypovídací schopností analýzy nákladů a výnosů (CBA) jako standardní součásti projektových návrhů předkládaných k podpoře ze strukturálních fondů. V úvodu jsou definovány základní cíle, které jsou přípravou CBA sledovány. Zejména se jedná o posouzení finanční návratnosti projektu (posouzení projektu z pohledu jeho nositele) a ekonomická analýza projektu (celospolečenské vlivy realizace projektu). Stručně je zmíněna metodika Evropské komise pro přípravu CBA, v oblasti finanční analýzy je jako základní bod výrazně omezující její vypovídací schopnost identifikováno nezahrnutí hotovostních toků spojených s financováním projektu do hodnocení, v oblasti ekonomické analýzy je to především absence jednotné metodiky pro ohodnocení jednotlivých ekonomických nákladů a výnosů projektu.
Anotace anglicky
Papers analyze the information validity of the Cost-Benefit Analysis (CBA), prepared as the standard part of the project proposal for the structural funds. In the opening parts are defined the basic priorities of the CBA, such as the evaluation of financial return of investments (evaluation of the project from point of view of the holder) and the economical analysis (social and economical impacts of the project realization). The European methodology for the CBA is briefly described. As the main controversial point during the financial analysis is identified the calculation without considering the cash-flow connected with the project financing. In the economical analysis it is the absence of the coherent methodology for the evaluation of the economical costs and benefits of the project.
Návaznosti
MSM 145600001, záměrNázev: Faktory efektivnosti rozvoje regionů České republiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Faktory efektivnosti rozvoje regionů České republiky
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 03:35