ŽÍTEK, Vladimír. Innovation support in the Czech Republic and its regional context. In Proceedings of ICEIRD 2009. Thessaloniki: South-East European Research Center, 2009, 10 s. ISBN 978-960-89629-9-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Innovation support in the Czech Republic and its regional context
Název česky Podpora inovací v České republice a její regionální kontext
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant).
Vydání Thessaloniki, Proceedings of ICEIRD 2009, 10 s. 2009.
Nakladatel South-East European Research Center
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Řecko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00029287
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-960-89629-9-6
Klíčová slova anglicky Innovation policy; innovation support; competitiveness; evaluation; regional development
Štítky competitiveness, evaluation, innovation policy, innovation support, regional development
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Vladimír Žítek, Ph.D., učo 8819. Změněno: 18. 5. 2009 13:57.
Anotace
As soon as the Czech Republic entered the EU, it took part in the system of supporting innovation enterprise from the structural funds. In programming period 2004-2006 the Innovation programme and the Prosperity programme were launched within the Operational Programme Industry and Enterprise framework. These programmes continue in a modified form within the Operational Programme Industry and Enterprise framework also in the current programming period 2007-2013; moreover, there is a new programme: the Potential programme. The most significant of the mentioned programmes is the Innovation programme. Many innovation projects have been supported within its framework. This paper presents an analysis of the programme results, in the form of midterm and final assessment of the period of 2004-2006 and midterm assessment of the period of 2007-2013. Most attention is given to the regional distribution of the supported projects, both from the point of view of their number and also from the point of view of the total amount of the support granted. An inseparable part of the assessment carried out is the examination of the relationship between the Innovation programme results and the level of the region's development. The analyses have shown a relatively strong relationship between the regions successfulness in obtaining projects and the values of macroeconomic aggregates describing economic efficiency.
Anotace česky
Podpora inovačních firem je považována za významnou součást moderní hospodářské politiky. Jedná se o nejefektivnější způsob, kterým mohou veřejné rozpočty podporovat malé a střední podniky. Současně se jedná o klíčový nástroj, jehož implementací mohou jednotlivé státy přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti svých regionů, národních ekonomik, ale též ke zlepšování pozice Evropské unie ve smyslu naplnění cílů Lisabonské strategie. Česká republika se bezprostředně po svém vstupu do EU plně zapojila do systému podpory inovačního podnikání ze strukturálních fondů. Již v programovém období 2004-2006 byly vyhlášeny v rámci Operačního programu průmysl a podnikání programy Inovace a Prosperity, které pokračují v modifikované podobě i v současném programovém období 2007-2013 v rámci Operačního programu podnikání a inovace, kdy jsou navíc doplněny o program Potenciál. Nejvýznamnějším z uvedených programů je program Inovace. V jeho rámci byla podpořena řada inovačních projektů. Příspěvek předkládá analýzu výsledků programu, a to v podobě průběžného a finálního hodnocení pro období 2004-2006 a průběžného hodnocení pro období 2007-2013. Pozornost je věnována především regionálnímu rozložení podpořených projektů, a to jednak z hlediska jejich počtu a pak také z hlediska celkové výše získané podpory. Nedílnou součástí provedeného hodnocení je zkoumání vazby mezi výsledky programu Inovace a ekonomickou vyspělostí regionu, jehož cílem je potvrdit soulad se zásadami regionální politiky. Provedené analýzy prokázaly relativně silnou vazbu mezi úspěšností regionů při získávání projektů a hodnotami makroekonomických agregátů charakterizujících ekonomickou výkonnost.
Návaznosti
GA402/08/0071, projekt VaVNázev: Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací.
Investor: Grantová agentura ČR, Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:28