CVT FI

RSS

Novinky, zajímavosti a změny v provozu počítačů, počítačové sítě, prezentační a další techniky na FI MU. Další informace jsou dostupné v Technických informacích na webu fakulty.

Pro hlášení problémů prosím kontaktujte příslušnou sekci CVT FI.

Informace o aktuálních problémech naleznete na stránce o výpadcích.

Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
20. 3.
2019

Upgrade fakultního PHP na Aise

  • RSS
Zajímavé | 2 | 2
Mgr. Jiří Novosad (CVT FI MU), učo 99288
web
Na Aise chystáme přechod na nejnovější verzi PHP. Pokud na svých osobních stránkách nebo na vámi spravovaných stránkách laboratoří používáte PHP, věnujte tomuto článku zvláštní pozornost.

PHP verze 5.6, která je na Aise implicitní, již nebude získávat bezpečnostní aktualizace. Je proto nutné přejít na novou verzi 7.3. Viz také přehled podporovaných verzí, kde je vidět i plánovaná doba podpory.

Jak testovat

Pokud si chcete dopředu vyzkoušet, jaké bude mít tato změna důsledky, nastavte si místo staré verze /packages/run/php/bin/php ve svých skriptech verzi novou úpravou prvního řádku:

#!/packages/run/php/bin/php-next
// zbytek skriptu

Případná chybová hlášení PHP se zapisují do logů webového serveru. Pro uživatelské skripty jsou uloženy v adresáři /var/log/httpd-user na Aise, viz Uživatelské HTML stránky.

Je možné, že již teď vás vaše skripty varují ohledně zastaralých konstrukcí, které nebudou po přechodu na novější PHP fungovat. K jejich zobrazení můžete použít například příkaz:

grep 'PHP Deprecated' /var/log/httpd-user/xlogin.log

kde xlogin je váš fakultní login. Logy můžete průběžně sledovat příkazem:

tail -f /var/log/httpd-user/xlogin.log

Pokud jste odpovědní za stránky laboratoře, napište prosím na unix@fi.muni.cz, abychom vám mohli přístup k logům přidělit.

Doporučujeme vám projít si stránky projektu PHP, na kterých jsou zdokumentovány zpětně nekompatibilní změny mezi jednotlivými verzemi:

Na novou verzi přepneme i implicitní PHP, dojde k tomu v pátek 12.4.2019. Do té doby změňte prosím používanou verzi zpět na implicitní, tedy /packages/run/php/bin/php-next na /packages/run/php/bin/php. Je to proto, aby se vám neočekávaně nezměnila verze PHP, když budeme připravovat přechod na novější verzi příště. Viz také Návod k použití PHP na FI.

V případě dotazů nebo problémů nás neváhejte kontaktovat na e-mailové adrese unix@fi.muni.cz, nebo využijte komentářů pod tímto příspěvkem.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Stratus.FI v nové konfiguraci (6. 3. 2019 22:09) | Pípajúci orchester Fakulty informatiky » (8. 4. 2019 18:49)

Zatím žádné komentáře.