Přechod na hlavní menu, Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Záruč klekaná

Jedná se o velmi používaný a účinný chvat, v různých obměnách. Tato varianta je jedna s nejednodušších pro naučení a koordinaci. Technicky jde o přehoz přes záda záběrem paže.

Popis

Pro nácvik si zápasníci stoupnou proti sobě v pravém vysokém střehu, přičemž obránce má nohy více rozkročeny než je v postoji obvyklé (správné). Útočník uchopí levou rukou obráncovo pravé záloktí, zatáhne dozadu dolů, tím dojde k vychýlení soupeře. Současně provede přenesení váhy na pravou nohu, levou nohu oddálí od žíněnky a sunem dozadu doprava se otáčí na špičce pravé nohy zády k soupeři asi o 180 °. Přitom přibírá pravým ohbím lokte obránce v podpaží pravé ruky. Levou nohou opět došlápne na žíněnku vedle pravé nohy, kleká si na kolena tak, aby byl oběma nohama mezi nohama obránce, trup vzpřímený. Tahem za zabranou ruku dolů před sebe, ho přehazuje přes záda. Obránce udělá kotoul do lehu na záda, útočník nesmí zabranou ruku pustit. Pro dokončení chvatu nalehne pravým bokem na obránce, pravým ramenem na jeho pravé rameno, to tlačí do žíněnky a zabranou ruku vytahuje kolmo vzhůru od žíněnky. Vhodnější dokončení na zemi je změnit záběr tak, že pravou rukou si přibere obráncovu hlavu. Pro úspěšné dokončení je nutné zaujmout stabilní polohu za pomoci nohou, hýždě má na žíněnce.

Záruč klekaná

Záruč klekaná

Nácvik záběru a nástupu (vytočení)

Využíváme záběrum, kdy útočník začíná záběr a vytočení s malou rychlostí i intenzitou a soustředí se na správnost provedení. Vždy skončí v kleku tak, aby nohy byli mezi nohama obránce, ale nepřehazuje ho přes záda. Pokud je možnost, obránce se může volnou rukou chytnout žebřin, aby nebyl přehozem přes záda. Následně je možné provádět opakované nástupy do chvatu, což je vhodné pro automatizaci a nácvik rychlosti provedení chvatu. Provádíme s pomocí žebřin.

Nácvik záběru a nástupu (vytočení)

Nácvik záběru a nástupu (vytočení)

Přehoz přes záda do měkké žíněnky

Pro odbourání strachu obránce z pádu chvat nejprve nacvičujeme do měkké žíněnky. Útočník si klekne mezi obráncovy nohy, ten se předkloní a nabídne ruku k záběru. Útočník zabere a provede přehoz přes záda. Je nutné přehoz provést normální rychlostí, nezpomalovat, aby se obránce nesnažil pád brzdit volnou rukou.Mohlo by dojít ke zranění.

Přehoz přes záda do měkké žíněnky

Přehoz přes záda do měkké žíněnky

Přehoz přes záda a dokončení

Když už nemá obránce strach z pádu, pokračujeme v nácviku hodu na normální žíněnce. Útočník si klekne mezi obráncovy nohy, ten se předkloní a nabídne ruku k záběru. Útočník zabere a provede přehoz přes záda. Je nutné přehoz provést normální rychlostí, nezpomalovat, aby se obránce nesnažil pád brzdit volnou rukou. Mohlo by dojít ke zranění. Chvat na zemi dokončí. Při dokončení na zemi musí útočník dbát na to, aby zaujal stabilní polohu a měl obránce pod kontrolou.

Přehoz přes záda a dokončení

Přehoz přes záda a dokončení

Chyby

Chyba 1 – Špatný záběr paže

V učebně technickém boji, když se soupeř brání, záběr při nástupu do chvatu sklouzne.

Špatný záběr paže

Špatný záběr paže

Chyba 2 – Záklon útočníka

Při obratu se útočník zakloní, zpravidla sám skončí v nebezpečné poloze.

Záklon útočníka

Záklon útočníka

Chyba 3 – Puštění záběru

Útočník po přehozu pustí záběr chvatu. Obránce může přejít do protiútoku.

Puštění záběru

Puštění záběru

Chyba 4 – Špatná pozice na zemi

Při dokončení na zemi zaujme útočník špatnou pozici, nemá zpravidla hýždě na žíněnce a nohy ve stabilizující poloze, obránce provede protichvat a přehodí útočníka na jeho záda.

Špatná pozice na zemi

Špatná pozice na zemi

PhDr. Michal Vít, PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D.kolektiv |
OUpol KGÚ, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2010

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.