BVIS021c Institucionální stravování - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2026
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Bc. Olga Illková (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Garance
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVTP011c Technologie příp. pokrmů -cv. && BVTP011p Technologie příp. pokrmů - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je seznámit studenty se základními pojmy z oblasti dietologie a objasnit historický vývoj dietního systému až po současnost. Seznámit studenty s rozdělením diet podle technologických základů a podle základních charakteristik s důrazem na získání znalostí a dovedností naplánovat a normovat jídelníček pro základní, speciální šetřící diety, popsat technologické postupy pokrmů pro jednotlivé diety, připravit dietní pokrmy pro skupinu šetřících, diabetických, racionálních a speciálních diet. Naučit studenty dodržovat výběr vhodných a nevhodných potravin nebo technologických úprav podle typu připravované diety.
Výstupy z učení
Po ukončení kurzu budou studenti schopni prakticky využít kulinární postupy při plánování a přípravě léčebné výživy.
Osnova
Studenti se seznámí se s technologií přípravy polévek, příloh, mas, bezmasých pokrmů, moučníků a dezertů, výrobků studené kuchyně i s ohledem výběru potravin pro dietní stravování včetně využití modulárních dietetik.
Literatura
    povinná literatura
  • KAPOUNOVÁ, Zlata; Anna PACKOVÁ; Jana PETROVÁ; Jana SPÁČILOVÁ; Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
    doporučená literatura
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie : víte si rady s bezlepkovou dietou? 1. přeprac. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 129 s. ISBN 9788087250099. info
  • ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
    neurčeno
  • BALÍKOVÁ, Marieta. Receptury dětských pokrmů pro kojence, batolata, předškolní a školní děti. 1. vydání. Praha: Společnost pro výživu, z. s., 2018, 255, [4]. ISBN 9788090665910. info
  • KOHOUT, Pavel; Petr KESSLER a Lucie RŮŽIČKOVÁ. Dieta při antikoagulační léčbě. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 59 s. ISBN 9788090382015. info
  • LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004, 87 s. ISBN 807254473X. info
  • WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003, 135 s. ISBN 807254408X. info
  • HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003, 71 s. ISBN 8070216328. info
  • MAREČKOVÁ, Olga; Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003, 75 stran. ISBN 8072544128. info
  • KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002, 67 s. ISBN 8072542958. info
  • VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
kolokvium
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2026/BVIS021c