BVCP0222c Potravinářská chemie II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 16. 2. 13:00–16:20 A21/209, St 23. 2. 13:00–16:20 A21/209, St 2. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 9. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 16. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 23. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 30. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 6. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 13. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 20. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 27. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 4. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 11. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 18. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 25. 5. 13:00–16:20 A21/209
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
BVCP0222c/Skupina_1: Rozvrh nebyl do ISu vložen. O. Zvěřina
BVCP0222c/Skupina_2: Rozvrh nebyl do ISu vložen. O. Zvěřina
Předpoklady
BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinárních úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin včetně interpretace výsledků
Osnova
  • Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny. Izolace a hydrolýza blkovin ze vzorku potraviny. Detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu. Exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno. Exkurze do laboratoří SZÚ Praha – CHPŘ Brno.
Literatura
    doporučená literatura
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
    neurčeno
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
  • Moderní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996, 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info
Výukové metody
laboratorní cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.