BVCP0121p Potravinářská chemie I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
2/0/0. 30. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 14. 9. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 21. 9. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 5. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 12. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 19. 10. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 26. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 2. 11. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 9. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 16. 11. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 23. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 30. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 7. 12. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 14. 12. 12:00–14:30 A21/209, ...
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po ukončení předmětu je student schopen:
- popsat složení potravin a změny probíhající při jejich zpracování.
Osnova
  • Energetická hodnota potravin a její stanovení, aminokyseliny v potravinách - jejich chuťové a výživové vlastnosti, peptidy a bílkoviny v potravinách, tuky v potravinách, vybrané metody analýzy potravin.
Literatura
    doporučená literatura
  • VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, xxii, 580. ISBN 9788086659176. info
  • VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 2. Rozš. a přeprac. vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, xx, 623. ISBN 9788086659176. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
průběžné online testy, 60 %
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.