FACP1_15 Food Chemistry and Principles of Dietology

Farmaceutická fakulta
podzim 2024
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno online.
Vyučující
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
Garance
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %)
Předpoklady
FAKULTA ( FaF ) || OBOR ( MUSFaF )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
The aim of the course is to broaden the knowledge of the pharmacy graduate about the composition of our food down to the individual basic components. The course aims to clarify the influence of sugars, fats, proteins, vitamins, minerals, exogenous components, etc. on body processes with the possibility of improving the quality of life and health of the population. The role of nutrition and the resulting composition of food, which will be viewed as potential medicine in the course, will also be explained in the processes involved in their production, storage and culinary preparation.
Výstupy z učení
After completing the course the student will be able:
- to characterize chemical composition and ingredients of basic food categories;
- to apply basic nutritional recommendations for health promotion in the practice of pharmacist;
- to identify problems related to nutrition and malnutrition.
Osnova
  • 1. Introduction to food chemistry and basic dietetics
  • 2. Sugars. Chemical composition; nutritional significance; sugars as drugs
  • 3. Fats. Chemical composition; nutritional significance; fats as medicine
  • 4. Proteins. Chemical composition; nutritional significance; proteins as medicine
  • 5. Vitamins, minerals. Chemical composition; nutritional significance, importance as a drug
  • 6. Exogenous substances - dyes, sweeteners, emulsifiers. Chemical composition; Nutritional significance; effect on health
  • 7. Interaction of foods, drugs, food supplements, teas
  • 8. Cereals and the effect of selected food technologies on the final food; health effects
  • 9. Milk and the effect of selected food technologies on the resulting food, health effects
  • 10. Meat and the effect of selected food technologies on the resulting food, health effects
  • 11. "Superfoods" vs. "white poisons", i.e. food myths, impact on health
  • 12. Fermentation. Fermentation processes, Food preservation. Microbiome, probiotics, prebiotics, health effects
  • 13. Honey, royal jelly, propolis, effect on health
Literatura
    doporučená literatura
  • WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
  • VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
  • BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
  • JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
Výukové metody
lectures
Metody hodnocení
written test
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2022, podzim 2023.