Bi7031cen Microbiology – Practical Course

Přírodovědecká fakulta
jaro 2025
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. Ivan Kushkevych, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ivan Kushkevych, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Jiřina Kučerová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Předpoklady
(! Bi5710c Mikrobiologie - cv. ) && (! Bi4090c Obecná mikrobiologie - cv. ) && (! Bi2060c Základy mikrobiologie - cv. ) && !NOWANY( Bi5710c Mikrobiologie - cv. , Bi4090c Obecná mikrobiologie - cv. , Bi2060c Základy mikrobiologie - cv. )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 12 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/12, pouze zareg.: 0/12, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/12
Jiné omezení: Minimalní počet studentů - 5
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
The goal of practical exercises in general microbiology is to teach students basic methods of work in microbiological laboratory (methods of sterile work, isolation, seeding and cultivation of microorganisms, preparation of microscopic preparations and work with microscope, determination of number of bacterial cells in different types of samples, yeasts and microscopic fungi).
Výstupy z učení
Learning outcomes of the course unit will be practical knowledge and ability of students to use microbiological methods in the practice.
Osnova
  • Introduction, organization of exercises, safety of work in microbiological laboratory. Preparation of nutrient media and their sterilization. Isolation, seeding and cultivation of microorganisms. Microscopic observation of bacterial cells (native and fixed slides, Gram staining, work with microscope and image analysis). Determination of the total number of viable of bacterial cells by a plate method. Bacteria in water: basic microbiological analysis of the water. Determination of concentration of antibiotics by microbiological methods. Determination of bacterial sensitivity to antibiotics. Basic identification of bacteria, biochemical and physiological tests. Yeast, native slide, vital test, slide culture, cell size measurement. Detection and isolation of some soil microorganisms (cellulolytic activity, Azotobacter, Clostridium), microscopic fiber fungi. Assessment of the presence of microorganisms in the soil. Negative staining. Staining of Azotobacter sp. Observation of bacterial spore. Microscopic fibrous fungi: Credit final test.
Literatura
    doporučená literatura
  • Teacher’ presentations
  • Kerr, J. (2004). Manual of clinical microbiology.
  • Arora, B., & Arora, D. R. (2007). Practical microbiology. CBS Publishers & Distributors.
  • Roberts, D., & Greenwood, M. (2008). Practical food microbiology. John Wiley & Sons.
  • Goldman, E., & Green, L. H. (2015). Practical handbook of microbiology. CRC press.
Výukové metody
At the beginning of each practical class, the students are acquainted with the content of the class in the form of explanation and demonstrations, then perform the assigned practical task. They draw up a protocol from each class.
Metody hodnocení
Active participation in practical classes, protocols, slide preparation and written test.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2019, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.