Přechod na hlavní menu, Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Podbřišák

Jedná se velmi používaný chvat v různých variantách. Je to chvat parterový dá se však provádět i v lehu. Technicky jde o jednoruční podbřišní záběr s doplňujícím úchopem paže.

Popis

Obránce zaujme polohu v parteru. Útočník si klekne za obránce tak, že pravé koleno umístí mezi jeho lýtka a levou nohu unoží pokrčmo tak, že chodidlo je zapřeno o žíněnku vně levého lýtka obránce a ruce položí obránci na lopatky, výchozí pozice nácviku chvatu. Pravou rukou ho zabere pevně v podbřišní části tak, že se „snaží z něj vytlačit vzduch“ a dlaní záběr fixuje na levé hraně kosti pánevní. Následně si kleká na levé koleno, které podsouvá pod obránce, vyvíjí tak tlak na obránce v předolevém směru tak, že celá jeho váha je přenášena do levého ramena obránce, současně podtrhává svoji levou loketní jamkou levou ruku obránce v oblasti lokte, stahuje ji pod jeho tělo, kde ji fixuje spojením svých rukou v oblasti břišní a přetáčí ho na záda. Chvat je dokončen, když útočník spočívá na levém boku, pomocí nohou stabilizuje polohu a kontroluje obránce, který spočívá buď přímo na lopatkách nebo levém boku a je v nebezpečné pozici (za což je bodový zisk pro útočníka). Útočník musí být kdykoli schopen sebe a obránce vrátit do výchozí polohy v parteru, v lehu.

Podbřišák

Podbřišák

Záběr podbřišku

Důležité u podbřišáku je záběr obránce v oblasti podbříšku, když docílíme pevného záběru, je velká pravděpodobnost úspěšnosti tohoto chvatu. U přibírání, nebo spíše podtrhávání protilehlé ruky musíme při nácviku dávat pozor, abychom obránci neublížili (loketní kloub). Záběr nacvičujeme vždy z pozice, kdy má útočník dlaně na lopatkách obránce. Záběr nacvičujeme do fáze podtrhnutí ruky.

Záběr podbřišku

Záběr podbřišku

Dokončení chvatu

Lze úspěšně dokončit jen ze správně provedeného záběru. Nutné u této fáze dbát na podsunutí kolene pod obránce a stále pevného záběru v oblasti podbřišku. Útočníkova záda by neměla s žíněnkou svírat úhel menší než 90 °.

Dokončení chvatu

Dokončení chvatu

Chyby

Chyba 1 – Podtržení ruky obránce

Útočníkovy se nepodaří dostatečně podtrhnout ruku obránce, a přesto se snaží chvat dokončit. Většinou neúspěšně.

Podtržení ruky obránce

Podtržení ruky obránce

Chyba 2 – Nedostatečná pevnost záběru

Při dokončení útočník pustí záběr,obránce přejde do protiútoku…

Nedostatečná pevnost záběru

Nedostatečná pevnost záběru

Chyba 3 – Špatné dokončení chvatu

Nastane, když si útočník obránce hodí na sebe. Přetočí se na svá záda a skončí v nebezpečné poloze.

Špatné dokončení chvatu

Špatné dokončení chvatu

PhDr. Michal Vít, PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D.kolektiv |
OUpol KGÚ, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2010

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.