Přechod na hlavní menu, Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Školák

Jedná se o jeden ze základních chvatů v parteru. Technicky je to přetočení podtržením za vnější paži.

Popis

Obránce zaujme polohu v parteru. Útočník klekne na levé koleno souběžně s pravým bokem obránce, mírně dozadu. Pravou nohu unoží pokrčmo tak, že chodidlo je zapřeno o žíněnku a ruce položí obránci na lopatky, výchozí pozice nácviku chvatu. Pod tělem obránce uchopí svojí levou rukou jeho levou paži pod ramenem a současně svojí pravou rukou provádí záběr nad zápěstím levé ruky obránce. Po tomto záběru rychlým pohybem přitáhne obráncovu levou ruku k sobě a současně tlačí levým ramenem do jeho podpaží směrem vpřed vlevo dolů, lopatkami k žíněnce, aniž by svým hrudníkem přešel přes jeho záda. Chvat útočník dokončí tak, že obránce leží na zádech a útočník má stále záběr, hrudníky obou zápasníků jsou na sobě.

Školák

Školák

Záběr školáka

Záběr školáka je nutné opakovaně provádět pro automatizaci chvatu. Nacvičovat začínáme v parteru, kdy má útočník dlaně na obráncových lopatkách. Vždy jen obránce zabere, ale chvat nedokončuje, po záběru vrátí dlaně na lopatky a postup opakuje. Začíná pomalu, postupně záběr zrychluje. Útočník se soustředí na pevnost záběru a jeho správnost.

Záběr školáka

Záběr školáka

Dokončení školáka

Právě při dokončení chvatu se projeví nejčastěji chyby v záběru chvatu. Tudíž při dokončování je nutné se soustředit na pevnost a správnost záběru. Také je důležité vhodně sladit pohyby těla tak aby útočník po celou dobu dokončování chvatu měl pocit stability a převahy nad obráncem. Důležité při dokončení je udržet nízko těžiště (pánev), aby nedošlo k protichvatu ze strany obránce.

Dokončení školáka

Dokončení školáka

Průpravná hra „Ovečky“

Jedná se o hru ve skupině, podobné hře „Rybičky, rybáři jedou“. Všichni zápasníci zaujmou polohu v parteru. Jeden zápasník je „vlk“, který loví ovečky tak, že snaží zbývající zápasníky přetáčet z parteru na záda, nejlépe pomocí podtrhu vnější paže, takto přetočený se k němu přidá a stává se také vlkem. Hraje se, dokud všichni nejsou přetočeni na záda. Hra probíhá jen na žíněnce a zápasníci se přemisťují pouze po čtyřech (v parteru).

Průpravná hra „Ovečky“

Průpravná hra „Ovečky“

Chyby

Chyba 1 – Přístup ke spodnímu zápasníkovy

Chyba se projevuje u učebně-tréninkového boje. Ne vždy útočník zaujme stabilní polohu s vyloženou nohou. Většinou si útočník klekne na obě kolena, což nezabezpečí dostatečnou oporu a obránce může přejít do protiútoku vychýlením útočníka.

Přístup ke spodnímu zápasníkovy

Přístup ke spodnímu zápasníkovy

Chyba 2 – Nedostatečná pevnost záběru

Pevnost záběru se projeví u učebně-tréninkového boje, kdy se spodní zápasník brání a útočník zjistí, že nedokáže ruku spodního zápasníka potrhnout, protože se mu rozpojí záběr.

Nedostatečná pevnost záběru

Nedostatečná pevnost záběru

Chyba 3 – Špatné provedení hodu

Při snaze rychle chvat provést, se stává, že útočník se dostane hrudníkem na záda obránce a netlačí ho ramenem do podpaží, chvat se nezdaří.

Špatné provedení hodu

Špatné provedení hodu

Chyba 4 – Špatné dokončení

Při dokončení útočník má moc vysoko pánev a tím i těžiště a nastane protichvat obránce a role se prohodí.

Špatné dokončení

Špatné dokončení

PhDr. Michal Vít, PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D.kolektiv |
OUpol KGÚ, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2010

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.