Přechod na hlavní menu, Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Pulnelson

Jedná se o základní útočnou techniku v lehu, kdy pomocí podramení páky a záběru šíje přetočíme obránce na záda.

Popis

Obránce zaujme obranou polohu v lehu, útočník provede zatížení soupeře var. 1, ruce spočívají na lopatkách, výchozí pozice nácviku chvatu. Útočník předloktím levé ruky zatlačí obránce do týla tak, že jeho hlava se dotkne čelem žíněnky. Současně pravou ruku provleče pod pravým podpažím obránce a dlaní ho uchopí za šíji. Nyní pohybem nohou kolem obráncovy hlavy (obíháním) a současným tlakem pravé ruky na šíji a zvedáním obráncovy pravé ruky od žíněnky vlevo dolů otáčí obránce na záda. Při obíhání útočník nesmí příliš zvednout pánev od žíněnky. Dokončení chvatu je, když obránce spočívá oběma lopatkama na žíněnce a hrudníky útočníka i obránce jsou v přímém kontaktu, přitom má pořád podramení záběr a dlaň na šíji obránce.

Pulnelson

Pulnelson

Nácvik záběru pulnelsona

Pro automatizaci záběru je vhodné pro útočníka na obránci opakovaně zkoušet techniku záběru bez jeho dokončení. Útočník správně zatíží obránce, provede záběr, pustí a znova provede. Začíná v pomalém tempu a postupně se snaží provedení zrychlit. Je dobré střídat provedení jak na pravou tak levou ruku.

Nácvik záběru

Nácvik záběru

Nácvik provedení a dokončení pulnelsona

Nejvíce obtíží bývá u tohoto chvatu s jeho dokončením. Je tedy nutné si tuto činnost zautomatizovat. Útočník zabere obránce a pomocí obíhání kolem jeho hlavy, s využitím podramení páky, ho otáčí na obě lopatky. Skončí v kontaktu hrudník na hrudník se stále zabraným chvatem, ve stabilní (pro útočníka) poloze. Dokončení lze nacvičovat i s aktivní obranou zápasníka, na kterém je chvat prováděn.

Nácvik provedení a dokončení

Nácvik provedení a dokončení

Chyby

Chyba 1 – Špatné zatížení soupeře

Špatné zatížení soupeře je častá chyba, která se projevuje u učebně-tréninkového boje. Útočník nezatíží dobře obránce a snaží se provést chvat. Obránce se buď dostane do bezpečnější obranné pozice, nebo přejde do protiútoku.

Špatné zatížení soupeře

Špatné zatížení soupeře

Chyba 2 – Nedostatečné zatlačení hlavy na žíněnku

Nastává tehdy, když útočník podcení důležitost kontaktu obráncova čela s žíněnkou a snaží se provést záběr. Záběr se buď nezdaří, nebo se rozpojí při dokončování chvatu.

Nedostatečné zatlačení hlavy na žíněnku

Nedostatečné zatlačení hlavy na žíněnku

Chyba 3 – Špatné dokončení

Jedná se o to, že útočník po provedení záběru neobíhá okolo hlavy, nýbrž se snaží o přetočení tlakem z boku a nasouvá se tak do obránce. Tento pohyb doprovází zpravidla zvednutí pánve útočníka od žíněnky. Chvat se tak nepovede a obránce protiútokem dostane útočníka do nebezpečné polohy.

Špatné dokončení

Špatné dokončení

PhDr. Michal Vít, PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D.kolektiv |
OUpol KGÚ, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2010

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.