Ukázky a návrhy možných tras pro jednodenní
i vícedenní akce


Trasa 1

Příklad jednoduché celodenní túry na sněžnicích v oblasti Žďárských vrchů se startem a zakončením na vlakovém nádraží v Novém Městě na Moravě. Trasa je dlouhá 20 km, což pro průměrně zdatného turistu znamená asi 5 hodin čisté chůze. Celkové převýšení je zhruba 300 m. Možnosti občerstvení jsou na Kuklíku – Penzion Kukla, Kadov – U Janečků, Medlov – Hotel Medlov, Tři Studně – Penzion Pegas. Pokud budete mít čas do odjezdu vlaku, jsou u nádraží dvě restaurace.

Mapa

Trasa 2

Další příklad jednoduché celodenní túry na sněžnicích v oblasti Žďárských vrchů se startem a zakončením na vlakové zastávce v Novém Městě na Moravě. Trasa je dlouhá zhruba 20 km, což pro průměrně zdatného turistu znamená asi 5 hodin čisté chůze. Celkové převýšení je asi 250 m. Možnosti občerstvení jsou na Sklenném, Ryšavě, Třech Studních, Vlachovicích, Ski hotelu. Pokud budete mít čas do odjezdu vlaku, na vlakové zastávce je bufet.

Mapa

Trasa 3

Za pěkného počasí velmi pěkná a často navštěvovaná trasa. Někdy bývá upravena pro lyžaře pomocí sněžného skútru, jindy jen projetá lyžemi. V obou případech se vyhýbáme lyžařské stopě a tvoříme si vlastní tak, abychom lyžařskou neničili. Trasa je dlouhá zhruba 17 km, s celkovým převýšením kolem 500 m. Pro průměrně zdatného turistu to znamená asi 4-5 hod. chůze.Za dobrého počasí jsou v průběhu vycházky nádherné výhledy na masív Pradědu, Dlouhé stráně, Jeseník, Kralický Sněžník. Občerstvení je možné na trase obdržet na začátku na Červenohorském Sedle, na trase na Šeráku a při čekání na vlak na Ramzové.

Mapa

Trasa 4

Dvoudenní túra se zimním tábořením v oblasti Rychlebských hor. Délka zhruba 35 km, celkové převýšení kolem 700 m. Začátek v obci Travná, kam se lze dopravit MHD, odtud po modré TZ ke hranicím s Polskem, přes Hraničky postupujeme dále po červené TZ. V oblasti Hraniček nebo Špičáku jsou vhodná místa pro táboření. Odtud se ráno vydáme přes sedlo Peklo, vrchy Kovadlina, Karkulka na Smrk. Podle času odjezdu vlaku může sejít na Ramzovou nebo dále do Ostružné.

Mapa

PaedDr. Pavel Korvas, CSc., Mgr. Jan Došla, PhD. |
Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, nahoru |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU, 2007
| Stránky střediska na Elportále