Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku

Výživa

  • základní lidská potřeba
  • Posouzení nutričního stavu
    • antropometrické vyšetření (hmotnost, výška, BMI, měření obvodu pasu, měření obvodu svalstva na nedominantní paži, měření kožní řasy)
    • biochemické parametry – vyšetření krve, moče
    • klinické indikátory – tělesná konstituce, příznaky malnutrice, stav hydratace
    • výživová anamnéza – stravovací zvyklosti

Nutriční péče

  • zajišťuje nutriční tým, multidisciplinárně – nutriční terapeut, sestra, lékař, ošetřovatelka, sanitárka, stravovací provoz
  • nutriční terapeut – provádí nutriční diagnostiku, řeší výživové problémy, konzultuje s lékařem, navrhuje a hodnotí nutriční opatření
  • sestra – rozpoznává, sleduje a řeší výživové problémy
  • lékař – provádí výživový screening při přijetí, diagnostikuje stav výživy, ordinuje dietní opatření, ordinuje řešení výživového problému
  • ošetřovatelka, sanitárka – asistuje při distribuci stravy, zajišťuje a sleduje konzumaci jídla
  • stravovací provoz – individualizuje stravu dle potřeb pacienta

Dietní systém

Dieta

  • součást léčebného režimu
  • strava individualizovaná dle ordinace lékaře
  • požadavky – energeticky a biologicky hodnotná, hygienicko-epidemiologicky nezávadná, pestrá, teplá, chutná, esteticky upravená

Základní diety

Číslo diety Název diety Energie kJ Hlavní indikace
0 tekutá 6 000 podávání krátkodobě, po operaci dutiny ústní, nemocí hltanu a jícnu, poruch polykání, po tonzilektomii, u úrazů čelisti a stomatologických operací
1 kašovitá 9 500 poruchy žvýkání a polykání (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), akutní stavy vředové choroby žaludku a duodena, úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
2 šetřící 9 500 žaludeční a dvanáctníková onemocnění, po prodělám infarktu myokardu, kožní choroby, alergie
3 racionální 9 500 normální strava, není třeba dietních opatření
4 s omezením tuků 9 500 nemoci jater, žlučníku a pankreatu
5 s omezením zbytků 9 500 zánětlivá onemocnění střev, operace střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii
6 nízkobílkovinná 9 500 onemocnění ledvin
8 redukční 5 300 nadváha, obezita
9 diabetická individuálně Diabetes mellitus
10 neslaná šetřící 9 500 hypertenze, otoky, onemocnění srdce a cév
11 výživná 12 000 malnutrice, kachexie, realimentace, rekonvalescence, nádorová onemocnění, po ozařování, u popálenin a polytraumat
12 strava batolat (1–3 roky) 7 000 normální strava, složení a složení a konzistence upraveny pro batolecí věk
13 strava dětí (do 15 let) 9 500 normální strava, složení upraveno pro dětský věk
14 výběrová 9 500 malnutrice, kachexie, mentální anorexie, bulimie, výběr pokrmů dle přání pacienta (zajišťuje nutriční terapeut)

* dieta č. 7 nízkocholesterolová – od roku 2008 není v dietním systému (každá strava má mít snížený obsah cholesterolu)

Speciální diety

Číslo diety Název diety Hlavní indikace
0-S čajová čaj po lžičkách
1-S tekutá výživná poruchy žvýkání a polykání + potřeba zvýšeného energetického příjmu (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
4-S s přísným omezením tuků akutní hepatitidy, akutní záněty žlučníku, po žlučníkovém záchvatu, po cholecystektomii, po hladovce u pankreatitidy
9-S diabetická šetřící Diabetes mellitus se současným onemocněním trávicího traktu
W warfarinová při léčbě warfarinem, vyloučena strava s vitaminem K (zelená listová zelenina)
KVM kyselina vanilmandlová při vyšetření obsahu kyseliny vanilmandlové, vyloučení ovoce, zeleniny a ovocných šťáv

Standardizované dietní postupy

Číslo diety Název diety Hlavní indikace
BLP bezlepková celiakie, sprue
BL bezlaktózová intolerance laktózy
P pankreatická postupná realimentace při pankreatitidě
OK dieta OK před vyšetřením na okultní (skryté) krvácení z GIT

Enterální výživa

  • podávání farmaceuticky připravených výživových přípravků
  • účel – udržení dobrého stavu výživy a vnitřního prostředí, zlepšení nutričního stavu
  • podmínkou je zachovaná funkce gastrointestinálního traktu

Způsoby aplikace

  • sipping
  • výživa nazogastrickou sondou
  • výživa nasojejunální sondou
  • PEG – perkutánní endoskopická gastrostomie
  • PEJ – perkutánní endoskopická jejunostomie
  • výživné sondy zavedené operačně – jejunostomie, gastrostomie

Přípravky enterální výživy

  • přípravky pro sipping
  • polymerní (vysokomolekulární) přípravky
  • polymerní modifikované přípravky – upravené pro specifická onemocnění
  • oligomerní (nízkomolekulární) přípravky

Výhody

  • stimulace motility trávicího traktu a sekrece hormonů a enzymů
  • zamezení atrofie sliznice, udržení přirozené imunologické bariéry a bakteriologické rovnováhy
  • nižší náklady než parenterální výživa

Sipping

  • nejjednodušší forma enterální výživy
  • popíjení tekutých přípravků (Nutridrink, Diasip, Cubitan, Fresubin…)
  • přípravky obsahují jednotlivé živiny nebo všechny složky výživy
    Zásady
    • pacientovi vysvětlit důvod a způsob podání, spolupracující pacient, pije po malých doušcích během dne – prevence průjmů a nevolnosti
    • speciálně upravené sipping přípravky – pro pacienty s nehojící se ránou, onkologickým onemocněním, s dietním omezením (Diasip u diabetes mellitus, Nutridrink Juice Style při výživě bez tuku, Nutridrink Multi Fibre s vlákninou apod.)
    • teplota přípravku – dle pacienta (chladnější snižuje nevolnost, podporuje chuť k jídlu)
    • u onkologických pacientů v průběhu chemoterapie se doporučuje střídat pouze jednu nebo dvě příchutě – prevence averze na příchutě při nevolnosti v důsledku chemoterapie

Nasogastrická sonda (NGS)

  • Zajištění nutrice
    • do žaludku se podávají nutričně a chemicky definované přípravky
    • polyuretanová nebo silikonová tenká sonda
    • maximálně 4–6 týdnů, po 14 dnech výměna
    • polohování sondy – prevence dekubitů
  • Derivační sonda
    • zavedení PVC tlusté sondy
    • odsávání žaludečního obsahu (sledování charakteru a množství exkrece)
    • výplach žaludečního obsahu při intoxikacích
    • krátkodobě do 7 dní
    • polohování sondy – prevence dekubitů
  • kontraindikace NGS – anatomické přepážky, poleptání jícnu, závažné krvácení ze sliznic, riziko perforace jícnu a žaludku

Zavedení NGS

  • Příprava pacienta
    • poloha semi-Fowlerova (nízká Fowlerova)
    • vysmrkat se
    • posouzení průchodnosti nosních dírek
    • vyjmout a uložit zubní náhradu
    • edukace – nadechnout nosem, polknout, vydechnout
    • Příprava pacienta na zavádění NGS
      Příprava pacienta na zavádění NGS
      Pomůcky k zavádění NGS

      Pomůcky k zavádění NGS
      *připravené pomůcky neukládáme do emitní misky

      Pomůcky k zavádění NGS

      Pomůcky k zavádění NGS
      *připravené pomůcky neukládáme do emitní misky

  • Zavádění NGS
    • spolupráce a poloha pacienta – semi-Fowlerova poloha, hlava pacienta nejprve v záklonu, po překonání epiglottis pacient hlavu předkloní, nádech – polknutí (sondu posouváme) výdech (cyklus dýchání a polykání opakujeme až do označené délky na sondě), při nevolnosti pacienta v průběhu zavádění – přerušit zavádění, nechat několikrát prodechnout, slovně uklidnit)
    • správná délka – od mečovitého výběžku hrudní kosti za ucho ke špičce nosu, vyznačit na sondu
    • lokální znecitlivění – Mesocain gel
    • sondu lze před zavedením uložit cca na 30 min do mrazničky – snadnější zavádění
    • Zavádění NGS
      Zavádění NGS
  • Ověření správné polohy
    • auskultačně – fonendoskop pod mečovitý výběžek hrudní kosti, Janettovou stříkačkou insuflovat 30 ml vzduchu, slyšitelné probublání vzduchu
    • vyšetření pH aspirovaného žaludečního obsahu pomocí pH indikátorů, fyziologické rozmezí 0–4, při zavedení do dýchacích cest aspirovaný obsah slámové barvy, pH 6–8
    • RTG kontrola – kontrastní sondy
  • Záznam do dokumentace

Vytažení NGS

  • na základě ordinace lékaře
  • nežádoucí vytažení pacientem
  • před vytažením klemovat sondu dle ordinace lékaře (např. hodinu před vytažením, den předem; sledovat pacienta – nadýmání, říhání, nauzea apod.)
  • insuflace 30–50 ml vzduchu – prevence zbytků v sondě
  • edukace pacienta – nádech, zadržet dech, při zadrženém dechu sondu vytáhnout
  • záznam do dokumentace
Vytažení NGS
Vytažení NGS

Způsoby aplikace výživy do NGS

  • Bolusové podávání
    • mezi 6–22 hodinou po 2–3 hodinách, Janettovou stříkačkou, 150–300 ml
    • noční pauza
    • výživa pokojové teploty
    • pacient v semi – Fowlerově poloze
    • aspirace žaludečního obsahu, při množství nad 100 ml vynechat dávku, aspirovaný obsah vrátit zpět do žaludku (obsahuje žaludeční šťávy)
    • přiměřená rychlost a tlak podání
    • propláchnutí sondy převařenou vodou a uzavření na 30 minut, pacient po podání v semi – Fowlerově poloze
  • Kontinuální podávání
    • enterální pumpou (60–140 ml/hod)
    • méně rizikové, nehrozí aspirace
    • noční pauza
Enterální pumpa

Enterální pumpa

Enterální pumpa

Enterální pumpa

Enterální pumpa – založení soupravy pumpy

Enterální pumpa – založení soupravy pumpy

Enterální pumpa – založení soupravy pumpy

Enterální pumpa – založení soupravy pumpy

Nasojejunální sonda (NJS)

  • výživa do jejuna za Treitzovu řasu za sterilních podmínek (snižuje se riziko regurgitace, zvracení, aspirace)
  • farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
  • podávání pumpou pro enterální výživu
  • kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
  • sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou (minimálně 20 ml třikrát za den, vždy při přerušení podávání výživy, vždy při zahájení podávání výživy)
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
  • zavádí lékař, sestra asistuje

Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG)

  • zavedení sondy do žaludku přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
  • k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
  • podávání výživy bolusově nebo kontinuálně (stejně jako u NGS)
  • převazy rány a rotace sondy
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)

Perkutánní endoskopická jejunostomie (PEJ)

  • zavedení sondy do jejuna přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
  • výživa do jejuna za sterilních podmínek
  • k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
  • farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
  • podávání pumpou pro enterální výživu
  • kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
  • sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou
  • převazy rány
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
  • Způsoby podání enterální výživy
    Způsoby podání enterální výživy
    (Obrazový materiál je převzatý z webových stránek www.cmp-manual.wbs, [cit. 2016-07-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cmp-manual.wbs.cz/107-Vyziva.html

Parenterální výživa

  • způsob dodání živin mimo trávicí trakt do cévního systému (přímo do krevního oběhu) – periferní žilní kanylou, centrální žilní kanylou, venózním portem
  • u pacientů s dysfunkčním trávicím traktem
  • může se kombinovat s enterální výživou
  • není fyziologickou cestou podávání živin

Cíl

  • zajistit uspokojivý nutriční stav pacienta a uspokojivý stav jeho vnitřního prostředí

Způsoby aplikace

  • Do periferní žíly
    • krátkodobá nutriční podpora
    • riziko flebitid
    • roztoky na úpravu hydratace (voda, elektrolyty)
    • úprava energetického příjmu – 5% Glukóza
    • doplnění proteinů a vitaminů
  • Do centrální žíly
    • dlouhodobá nutriční podpora
    • koncentrované roztoky bez rizika flebitidy
    • aplikace do véna subclavia a véna jugularis (konec katetru v horní duté žíle), nebo aplikace do venózního portu

Systémy podání

  • Multipple bottle systém – jednotlivé výživové složky zvlášť v lahvích, zastaralý systém
  • All in one – všechny složky výživy v jednom vaku, nejpoužívanější

All-in-one

  • firemně připravené vaky – obsah komor se smíchá těsně před aplikací
  • nebo vaky připravené v lékárně dle individuálních potřeb nemocného
  • podávání cyklicky s noční pauzou
  • Firemně připravený all-in-one vak
    Firemně připravený all-in-one vak

Nevýhody parenterální výživy

  • neustálý žilní přístup (riziko infekce)
  • nepřirozený způsob výživy (obchází trávicí trakt)
  • riziko předávkování pacienta
  • narušení vlastností střevní sliznice (atrofie, pokles lokální imunity)
  • vysoká cena