LF:MNCH0821p Chirurgie II - př. - Informace o předmětu
MNCH0821p Chirurgie II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- MUDr. Filip Marek, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (přednášející)
Kateřina Grosche (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
doc. MUDr. Vladimír Procházka, Ph.D. (pomocník)
Eva Zahradníková (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Chirurgická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNCH0721 Chirurgie I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat vědomosti z oboru chirurgie z pohledu nutriční podpory.Špatný stav výživy před operací se podílí na zvýšeném výskytu komplikací po operací, včetně horšího hojení operační rány a potřeby dalších chirurgických výkonů. Adekvátní výživa je také silně spojena s imunitní kompetencí a snížením rizika infekcí. Optimální je podstoupit nutriční přípravu před operací především u pacientů s podvýživou.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student schopen popsat specializované nutriční postupy po chirurgickém výkonu s ohledem na charakter a místo zákroku.
- Osnova
- Vliv operačního stresu. Vliv podvýživy před operací na výsledky operační léčby. Zhodnocení nutričního rizika před operací.Předoperační nutriční příprava. Pooperační nutriční podpora. Program podporující časné uzdravení po operaci- program ERAS,akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast track). Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na GIT. Zajištění výživy u pacientů po zákroku v oblasti krku a hlavy. Perioperační výživa v traumatologii. Postupy a doporučení u chirurgických výkonů mimo GIT. Včasné použití prostředků enterální klinické výživy. Realimentační nutriční postupy. Nutriční podpora při hojení ran popálenin.
- Literatura
- povinná literatura
- TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
- doporučená literatura
- SATINSKÝ, Igor, Eduard HAVEL, Roman BEZDĚK, Ivo HANKE, Marcela KÁŇOVÁ, Pavel KOHOUT, Jan MAŇÁK, Viktor MAŇÁSEK, Jan MATEK, František NOVÁK, Ivo NOVÁK, Martin OLIVERIUS, J POLEDNÍK, Michal ŠENKYŘÍK, Zuzana ŠERCLOVÁ, Pavel TĚŠINSKÝ, Libor URBÁNEK a Zdeněk ZADÁK. Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKV. Rozhledy v chirurgii. Praha, 2018, roč. 97, S1, 10, s. 1-9. ISSN 1805-4579. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- neurčeno
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- Podmínkou pro udělení zápočtu je plná účast na všech přednáškách
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/MNCH0821p