LF:BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c - Informace o předmětu
BVVP0321c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 15. 9. 13:00–16:20 A21/112, St 22. 9. 13:00–16:20 A21/112, St 29. 9. 13:00–16:20 A21/112, St 6. 10. 13:00–16:20 A21/112, St 13. 10. 13:00–16:20 A21/112, St 20. 10. 13:00–16:20 A21/112, St 27. 10. 13:00–16:20 A21/112, St 3. 11. 13:00–16:20 A21/112, St 10. 11. 13:00–16:20 A21/112, St 24. 11. 13:00–16:20 A21/112, St 1. 12. 13:00–16:20 A21/112, St 8. 12. 13:00–16:20 A21/112, St 15. 12. 13:00–16:20 A21/112
- Předpoklady
- BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVCP0222c Potr. chemie II - cv. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn. && BKUV011p Základy výživy - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců (s ohledem na specifika těhotných žen, dětí a adolescentů, seniorů), výživu ve sportu, alternativní způsoby stravování a výživové poradenství. Dále je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii a problematiku ochrany spotřebitele. Například seznámit studenty se základními poznatky legislativy na úseku ochrany spotřebitele v EU a ČR a s fungováním systémů rychlé výstrahy jak celosvětovými, tak se systémy EU. Dále seznámit s fungováním státního dozoru jak preventivního, tak běžného na úseku ochrany veřejného zdraví. Měl by obsahovat témata zaměřená na aktivní přístup člověka k ochraně vlastního zdraví i svého okolí.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva,)
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím, vytvořit preventivní výživový programy. - Osnova
- Cvičení: Výživová spotřeba. 24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba. Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno). Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii. Výživový stav. Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření. Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG. Různé podoby výživových doporučení. Kojení – kazuistiky. Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku. Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup. Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí. Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace. Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců. Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování. Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů. Hodnocení připravených intervenčních materiálů. Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování. Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- neurčeno
- KOLLÁROVÁ, Helena, Dagmar HORÁKOVÁ a Kateřina AZEEM. Základy epidemiologické metodologie. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, 60 stran. ISBN 9788024441016. info
- Present knowledge in nutrition. Edited by John W. Erdman - Ian MacDonald - Steven H. Zeisel. 10th ed. Ames, Iowa: International Life Sciences Institute, 2012, xxii,1305. ISBN 9780470959176. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
- Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
- OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992, 85 s. info
- Výukové metody
- Jako metoda jsou použita cvičení.
- Metody hodnocení
- výuka je povinná, závěrečný zápočtový test - úspěšnost při 80% zvládnutí testu, zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVMV041p Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVST041c Statistika - cvičení
BVVP0321c - BVST041p Statistika - přednáška
BVVP0321c - BVVP0422c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení
BVVP0321p&&BVVP0321c - BVVP0422p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška
BVVP0321p&&BVVP0321c
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/BVVP0321c