Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  ... 102 »
10. 1.
2012

Nové funkce a design agendy Přístupová práva

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Agenda Přístupová práva spravuje přístup jednotlivých skupin uživatelů Informačního systému MU (IS MU) k různým údajům, dokumentům, operacím či aplikacím ISu. Vývojový tým IS MU nyní zpřehlednil design této agendy a přidal i několik nových funkcí.

Uživatelé ISu najdou jednodušší úvodní stránku aplikace a seznam svých práv (příp. i práv, se kterými mohou manipulovat) v přehlednější podobě.

Obr. 1: Přehled přístupových práv.

Fakultním správcům práv pak nové funkce usnadní manipulaci s právy, např. práva určité osoby si mohou nejen zobrazit, ale i zkopírovat jiné osobě či hromadně odebrat.

Obr. 2: Manipulace s právy vybrané osoby.

Určité právo lze také hromadně přidat více osobám najednou. Na úvodní stránce aplikace stačí pouze vybrat právo a do vyhledávacího pole zadat požadovaná jména nebo uča.

Obr. 3: Hromadné přidání práva více osobám.

Správci práv si mohou také zobrazit uživatele, kteří mají přidělena práva, ale na MU již aktivně nepůsobí. Výpis lze omezit na jednotlivá pracoviště a podpracoviště.

Obr. 4: Manipulace s právy neaktivních osob.

Aplikace je dostupná přes Osobní administrativa -> Systém -> Přístupová práva.

10. ledna 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 12.
2011

Překvapující nominace Theses.cz v Křišťálové Lupě 2011

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Příjemným předvánočním překvapením Vývojového týmu IS MU byla nominace systému Theses.cz pro odhalování plagiátů v závěrečných pracích v anketě Křišťálová lupa 2011 - Cena českého internetu. Systém Theses.cz využívá 35 vysokých škol pro sběr a kontrolu závěrečných prací na podobnosti. Slouží jako centrální úložiště závěrečných prací a poskytuje podobné služby, jako znají uživatelé IS MU z Archivu závěrečných prací.

Umístění na 8. místě bylo pro tvůrce systému opravdovým překvapením. Jednak proto, že autoři systému nedělali pražádnou propagaci, aby získali hlasy, a také proto, že uživatelé systému tvoří poměrně úzkou cílovou skupinu ve srovnání s ostatními nominovanými systémy, neboť jde o systém, který využívají nejčastěji akademici a studenti vysokých škol v České republice. V neposlední řadě hraje roli i vysoká konkurence všech nominovaných nástrojů a služeb, v dnešním internetovém světě pochopitelná. Theses.cz byl odborným panelem expertů vybrán na základě nominací veřejnosti mezi 10 nominovaných projektů v kategorii Nástroje a služby.

Výsledky ankety Křišťálová Lupa 2011

Další informace o systému Theses.cz naleznete na http://is.muni.cz/clanky/.


20. prosince 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 12.
2011

Burza seminárních skupin

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přichází s novou aplikací, která umožňuje studentům vyměňovat seminární skupiny předmětu s jinými studenty. Tato aplikace byla z řad studentů velmi poptávaná.

Na začátku semestru, v období registrace do seminárních skupin, si studenti vybírají seminární skupiny ke studovaným předmětům. Kapacita těchto skupin je většinou omezená a jejich počet je předem daný. Každý semestr se tudíž stává, že studenti přihlášení na jednu seminární skupinu by chtěli navštěvovat skupinu jinou - ať již z jakéhokoliv důvodu (do požadované skupiny se nevešli, současná skupina jim časově nevyhovuje, …). Proto v rámci IS MU vznikla aplikace Burza seminárních skupin.

Obr. 1: Výměna seminární skupiny.

Studenti v této aplikaci vidí přehled inzerátů poptávajících jejich seminární skupinu. Na tyto inzeráty mohou reagovat (respektive mohou si vyměnit skupiny mezi sebou) a samozřejmě mohou vkládat vlastní inzeráty na výměnu seminární skupiny. Aplikace navíc poskytuje vkládání neveřejných inzerátů, které se nezobrazují ostatním studentům, ale umožňují bezpečnou výměnu skupiny s konkrétním spolužákem. Burza seminárních skupin také upozorňuje uživatele na kolize v rozvrhu, aby nepoptávali skupiny, které by nemohli navštěvovat.

Obr. 2: Založení nového inzerátu.

Mimo této nové aplikace byla vývojovým týmem IS MU upravena i stávající aplikace pro přihlašování do seminárních skupin, která nově studenty také informuje o kolizích v rozvrhu. Dalším vylepšením je možnost zobrazení pouze těch skupin, ke kterým se student může přihlásit. Posledním vylepšením této aplikace je možnost přehlášení ze skupiny do skupiny jiné pouze na jedno kliknutí.

Uživatelé tuto aplikaci naleznou v Osobní administrativa → Student → Burza seminárních skupin.

Podrobnější návod k aplikaci najdete v Nápovědě.

16. prosince 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 12.
2011

Institucionální repozitář MU

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

V říjnu 2010 se podpisem Berlínské deklarace přihlásila Masarykova univerzita k aktivní podpoře hnutí prosazující otevřený přístup k vědeckým informacím - Open Access (OA). Univerzita tak deklarovala zájem poskytnout bezplatný on-line přístup k plným textům vědeckých publikací produkovaných zaměstnanci MU.

Dle Směrnice MU č. 7/2011 vznikne od 1. 1. 2012 zaměstnancům MU povinnost vkládat plné texty zaměstnaneckých děl do institucionálního repozitáře v IS MU. Vývojový tým IS MU proto implementoval ve stávající agendě Publikace (pro evidenci a vykazování publikací) rozšíření o nahrání plného textu publikace. Uživatelé mají nově možnost ke každému publikačnímu záznamu nahrávat libovolné množství souborů (ať už textových nebo multimediálních). K vloženým souborům lze nastavovat nejen přístupová práva (včetně tzv. odloženého zveřejnění), ale také volit verzi přiloženého souboru (preprint, postprint, …) nebo přiřadit plnému textu licenci Creative Commons (více o licencích Creative Commons najdete na: http://www.creativecommons.cz).

Obr. 1: Repozitář v IS MU (Agenda Publikace).

Kromě usnadnění přístupu k plným textům, zvýšení citovatelnosti odborníků z MU či trvalé archivace obohatí plné texty publikací databázi porovnávaných dokumentů v systémech na odhalování plagiátů. Jak veřejnost, tak i autentizovaní uživatelé budou moci na stránce https://is.muni.cz/repozitar/ fulltextově vyhledávat v metadatech i plných textech nebo využít vyhledávání dle autora, oboru, jazyka, roku, štítků aj.

Obr. 2: Veřejná stránka Univerzitní repozitář MU pro vyhledávání v plných textech či metadatech.

Kromě univerzitního repozitáře v IS MU byl v roce 2011 vyvinutý také centrální systém Repozitar.cz v rámci rozvojového projektu MU a 14 veřejných vysokých škol v ČR. Ukazuje se, že i další univerzity budou sledovat tyto trendy a v rámci plánovaného rozvojového projektu na rok 2012 společně s MU nejen rozvíjet systémy na odhalování plagiátů, ale podobně přijímat organizačně technická opatření umožňující řízený sběr a prezentaci nejen závěrečných prací, ale i zaměstnaneckých děl, čímž dojde ke vzájemnému sdílení publikovaných děl a vysokoškolských prací.

16. prosince 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  ... 102 »