Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35  ... 107 »
5. 4.
2018

Vyhledávání v popředí mezi navigačními prvky v IS MU

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky

Se zveřejněním nového responzivního designu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU), zahrnujícího i přehlednější rozmístění prvků na stránce, se změnila také koncepce navigace uživatele v systému. Kromě tematických dlaždic umístěných na titulní straně systému a uživatelsky konfigurovatelného levého panelu s odkazy na jednotlivé aplikace zveřejnil Vývojový tým IS MU zcela novou verzi vyhledávání s novinkou v podobě podpory našeptávače.

Zjednodušení titulní strany a přizpůsobení IS MU pro mobilní zařízení vedlo k nasazení vyhledávání jako jednoho z hlavních navigačních prvků v systému. Pro urychlení procesu vyhledání požadavku byl také implementován našeptávač, který se uživatelům snaží nabízet pravděpodobné výsledky z relevantních kategorií již během psaní dotazu do vyhledávače.

Navrhované výsledky našeptávač kvůli přehlednosti a širokému spektru dat agreguje do těchto kategorií:

  • Aplikace
  • Lidé
  • Dokumenty
  • Předměty
  • Nápověda
  • Ostatní

Obr. 1: Nové vyhledávání s našeptávačem.

Uživatelé se mohou podílet na vylepšování vyhledávání prostřednictvím funkce "Nenašli jste, co jste hledali?". S její pomocí lze popsat výsledek, který pro zadaný vyhledávaný výraz očekávali, ale nenašli. Vývojový tým IS MU tento seznam průběžně zpracovává a zasahuje do vyhledávacích procesů tak, aby bylo docíleno požadované optimalizace, ale zároveň touto úpravou nedošlo ke změně preferovaných a již dříve optimalizovaných výsledků.

Pokud uživatel v našeptaných výsledcích nenajde, co hledal, stačí kliknout na "Najít více" (nebo stisknout Enter) a vyhledávání ho přesměruje na fulltextové výsledky vyhledávání, jak tomu bylo doposud. Ve vyhledávání lze pokračovat také pouze v rámci jedné agendy pomocí šipky u každé kategorie našeptaných výsledků.

Vyhledávání je neustále vylepšováno. Již nyní mohou uživatelé vyzkoušet jeho nové funkce, například:

  • zadávání chytřejších dotazů typu "rektor", "rmu pravnik", "proděkan esf",
  • vyhledávání dle klapky osoby (ve tvaru "klapka xxxx"),
  • podpora mých aplikací (například "moje úschovna", "moje přihlášky", "moje témata", "můj rozvrh"),
  • podpora vyhledávání například akademických senátů nebo vědeckých rad.

Mezi připravované funkce patří vyhledávání i mezi pracovišti a oprava překlepů při vyhledávání.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
5. 4.
2018

Hromadné e-maily pro uchazeče v nové podobě

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Pracovníci Masarykovy univerzity, kteří komunikují s uchazeči, mají nově k dispozici vylepšenou aplikaci na rozesílání hromadných e-mailů.

Může se zdát, že odeslat e-mail je v dnešní době naprosto triviální záležitost, většina z nás tak učiní i několikrát denně. Po technické stránce je ovšem zásadní rozdíl, zda se takový e-mail rozesílá jednotlivě, nebo, jako je tomu například při komunikaci s uchazeči, se rozesílají desítky tisíc e-mailů najednou. Pro Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) je v tomto případě primárním cílem to, aby e-mail nebyl poštovním serverem, který jej přijímá, vyhodnocen jako spam a byl uchazeči doručen. Z tohoto důvodu byly doposud omezeny možnosti formátování hromadných e-mailů.

Vývojový tým IS MU nyní přichází s novým technickým řešením, díky kterému hromadné e-maily pro uchazeče již nemusí být čistě textové, ale pro formátování obsahu lze využít i tzv. HTML editor. Pracovník navíc může využít i některou z předpřipravených HTML šablon, která celý e-mail zabalí do elegantního hávu. Před odesláním aplikace nabídne náhled na podobu e-mailu včetně záhlaví a zápatí doplněného ze šablony pro kontrolu. Samozřejmostí je zachování možnosti zaslat odlišné znění mužům a ženám.

Obr. 1: Ukázka hromadného e-mailu zasílaného uchazečům.

O dalších vylepšeních v agendě přijímacího řízení jsme informovali v novince Uchazeči o studium na MU nyní využívají možností nové E-přihlášky.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 2.
2018

Kompletní inovace rozcestníku Student

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

S postupnou modernizací jednotlivých aplikací v rámci nového designu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) se významné změny dočkal i rozcestník Student. Uživatelé, kteří si přepnuli IS do nového responzivního designu, již vidí nové rozložení všech nezbytných položek aplikace Student. První pohled do aplikace prozradí, co může uživatel od inovace čekat. Je to značné vizuální odlehčení a zpřehlednění celé aplikace, které zjednodušuje orientaci v této agendě.

Hlavní stránka aplikace Student nabízí informace o zapsaných předmětech a událostech. Právě přehled důležitých studijních událostí v dolní části doznal na nové titulce výrazné změny. Student vidí události aktuální (Co se právě děje), budoucí (Co Vás čeká) a minulé (Poslední studijní události), navíc chronologicky nebo účelově rozčleněné (zkoušky, státnice, zkouškové období, zápisy či semináře).

Obr. 1: Rozcestník Student.

Rozcestník Student je výchozím bodem v ISu pro úplně každého studenta MU po celou dobu jeho studia. Provází ho každým semestrem od začátku do konce studia a tomu odpovídají i názvy hlavních záložek aplikace, které vedou k podrobnějším informacím a jednotlivým operacím.

  • Záložka Začátek studia obsahuje operace související s registrací a zápisem předmětů, manipulacemi se seminárními skupinami a základními žádostmi (např. žádost o zápis do semestru).
  • Pod záložkou Výuka se nacházejí informace o e-learningové podpoře jednotlivých předmětů, o údajích z poznámkových bloků, dále rozvrh a přehled o tom, kdy je studující omluven.
  • Záložka Konec semestru nabízí přehled o získaných známkách, zkušebních termínech a v neposlední řadě obsahuje i předmětovou anketu.
  • V záložce Během studia najde studující kromě nezbytných administrativních agend (úřadovna, poplatky, stáže a pobyty) také rozpisy témat svých prací, kontrolu průchodem studia nebo informace o dokumentech v přijímárně či o spolužácích.
  • Závěr studia je poslední záložkou v novém rozcestníku studenta. Informuje o dosažených studijních výsledcích a obsahuje náležitosti spojené se závěrečnými zkouškami ve studiu.

Obr. 2: Ukázka záložky Výuka.

Postupnou změnou designu prochází i aplikace, které se v rozcestníku Student nachází.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 2.
2018

Uchazeči o studium na MU nyní využívají možností nové E-přihlášky

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Na Masarykovu univerzitu se každoročně hlásí desítky tisíc zájemců o studium. Aby první kontakt s univerzitou byl co nejpříjemnější, připravil Vývojový tým IS MU pro uchazeče novou verzi agendy E-přihláška.

První změna, která uživatele upoutá, je nový odlehčený design. Důraz byl kladen zejména na vzdušnost, přehlednost a použitelnost na mobilních zařízeních.

Pro výběr oboru lze využít buď fulltextové vyhledávání nebo nabídku s filtry, která funguje podobně, jako jsou zákazníci zvyklí při nákupu zboží na internetu. Uchazeč může dle různých kritérií omezit, jaké obory ho zajímají, a systém vypíše všechny odpovídající. Novinkou je také zařazení oboru do tzv. oblasti studia, což pomůže ve chvíli, kdy uchazeč ještě neví, jaké obory pro jeho oblast zájmu MU nabízí.

Obr. 1: Výběr oboru.

Jakmile si uchazeč vybere obor nebo oborovou kombinaci, přejde k samotnému podání přihlášky, které probíhá v několika krocích. Nejprve zadá svůj e-mailový kontakt a vyplní základní osobní údaje a heslo. Tím si založí účet v prostředí e-přihlášky, ke kterému se může kdykoliv vrátit.

Dále uchazeč vyplňuje podrobnější osobní údaje, poté údaje provázané s konkrétním studijním oborem, na který se hlásí (např. preferovaný termín zkoušky nebo jméno vybraného školitele pro doktorské studium). Novinkou je podpora sběru požadovaných dokumentů v elektronické podobě. Minimalizuje se tedy nutnost zasílat různá potvrzení papírovou poštou, což přináší pro uchazeče další pohodlí. Uchazeči tedy mohou elektronicky vložit motivační dopis, potvrzení od lékaře nebo žádost o prominutí přijímací zkoušky.

Obr. 2: Založená přihláška.

V dalším kroku agenda přehledně vypíše všechny informace pro kontrolu a pokud je vše v pořádku, uchazeč může přihlášku podat a následně zaplatit. Placení probíhá v prostředí Obchodního centra MU, samozřejmostí je možnost platby kartou.

Uchazeč se do prostředí přihlášky vrací i po jejím zaplacení, protože díky přehledové aplikaci „Co se bude dít dál?“ se dozví, za jak dlouho může očekávat pozvání k přijímací zkoušce, kdy najde v přihlášce její výsledek a v jakém termínu se pak v případě úspěchu bude konat zápis do studia.

Obr. 3: Harmonogram přijímacího řízení.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35  ... 107 »