2.6 Skripty

Skript je obyčejný textový soubor, do kterého napíšete R-kové výrazy jeden za druhý – každý nový výraz na nový řádek. Když pak skript spustíte, tyto řádky se provedou úplně stejně, jako byste je napsali přímo do konzoly. Vše na řádku za znakem křížku (#) se považuje za komentář; R tuto část řádku ignoruje.

Skripty je zvykem ukládat do souborů s koncovkou .R. Soubor se skriptem můžete vytvořit v jakémkoli textovém editoru, který k textu nepřidává žádné značky, tj. např. ne v MS Wordu. RStudio však poskytuje velmi dobrý editor, který umí barevně zvýraznit syntaxi, odhalit některé chyby, napovědět vám, jak se funkce jmenuje a jaké má parametry atd.

Kvůli ladění chyb i kvůli čitelnosti je dobré skripty pěkně formátovat. Doporučuji dodržovat např. styl Hadleyho Wickhama (http://adv-r.had.co.nz/Style.html) nebo (http://r-pkgs.had.co.nz/style.html) nebo styl Googlu (https://google.github.io/styleguide/Rguide.xml). RStudio vás dokáže upozornit na špatný styl, pokud si tuto volbu zapnete, a umí i částečně váš skript přeformátovat do pěknějšího (v menu Code\(\rightarrow\)Reformat code); pomáhá také možnost automaticky odsadit řádky kódu (v menu Code\(\rightarrow\)Reindent lines) a pěkně zarovnat komentáře (v menu Code\(\rightarrow\)Reflow comments).

Jednou napsaný skript můžete spouštět znovu a znovu. Ke spuštění skriptu slouží funkce

 # jméno souboru do uvozovek
 source("jmeno_skriptu_a_cesta_k_němu")

Funkce source() má mnoho dalších parametrů, viz dokumentace. Užitečný je zejména logický parametr echo, který ovlivňuje, zda se při spuštění skriptu vypisují do konzoly výrazy, které se právě vyhodnocují.

Skript, který máte otevřený v editoru v RStudiu spustíte snadno tím, že kliknete na tlačítko Source v pravém horním rohu editoru. I zde můžete nastavit, co se bude při zpracování skriptu vypisovat do konzole.

Někdy je užitečné spouštět i jednotlivé řádky skriptu otevřeného v editoru RStudia. Aktuální řádek nebo skupinu vybraných řádků spustíte klávesovou zkratkou Ctrl+Enter. Další možnosti spuštění skupin řádků a jejich klávesové zkratky najdete v menu Code.