BVKP0222 Technologie přípravy pokrmů II-cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2024
Rozsah
0/3/0. 45. 1 kr. Doporučované ukončení: k. Jiná možná ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Kamila Kroupová (cvičící), Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 19. 2. 11:00–12:40 A21/107, Pá 23. 2. 13:00–14:40 A21/232, Po 26. 2. 11:00–12:40 A21/107, Po 4. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 8. 3. 13:00–14:40 A21/232, Po 11. 3. 11:00–12:40 A21/107, Po 18. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 22. 3. 13:00–14:40 A21/232, Po 25. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 5. 4. 13:00–14:40 A21/232, Po 8. 4. 11:00–12:40 A21/107, Po 15. 4. 11:00–12:40 A21/107, Pá 19. 4. 13:00–14:40 A21/232, Po 22. 4. 11:00–12:40 A21/107, Po 29. 4. 11:00–12:40 A21/107, Pá 3. 5. 13:00–14:40 A21/232, Po 6. 5. 11:00–12:40 A21/107, Po 13. 5. 11:00–12:40 A21/107, Pá 17. 5. 13:00–14:40 A21/232, Po 20. 5. 11:00–12:40 A21/107, Po 27. 5. 11:00–12:40 A21/107, Pá 31. 5. 13:00–14:40 A21/232
Předpoklady
BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I && BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je seznámit studenty se základními pojmy z oblasti dietologie a objasnit historický vývoj dietního systému až po současnost. Seznámit studenty s rozdělením diet podle technologických základů a podle základních charakteristik s důrazem na získání znalostí a dovedností naplánovat a normovat jídelníček pro základní, speciální šetřící diety, popsat technologické postupy pokrmů pro jednotlivé diety, připravit dietní pokrmy pro skupinu šetřících, diabetických, racionálních a speciálních diet. Naučit studenty dodržovat výběr vhodných a nevhodných potravin nebo technologických úprav podle typu připravované diety.
Výstupy z učení
Po ukončení kurzu budou studenti schopni prakticky využít kulinární postupy při plánování a přípravě léčebné výživy.
Osnova
  • Studenti se seznámí se s technologií přípravy polévek, příloh, mas, bezmasých pokrmů, moučníků a dezertů, výrobků studené kuchyně i s ohledem výběru potravin pro dietní stravování včetně využití modulárních dietetik.
Literatura
    povinná literatura
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
    doporučená literatura
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie : víte si rady s bezlepkovou dietou? 1., přeprac. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 129 s. ISBN 9788087250099. info
  • ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
    neurčeno
  • BALÍKOVÁ, Marieta. Receptury dětských pokrmů pro kojence, batolata, předškolní a školní děti. 1. vydání. Praha: Společnost pro výživu, z. s., 2018. 255, [4]. ISBN 9788090665910. info
  • KOHOUT, Pavel, Petr KESSLER a Lucie RŮŽIČKOVÁ. Dieta při antikoagulační léčbě. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 59 s. ISBN 9788090382015. info
  • LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004. 87 s. ISBN 807254473X. info
  • WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003. 135 s. ISBN 807254408X. info
  • HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003. 71 s. ISBN 8070216328. info
  • MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003. 75 stran. ISBN 8072544128. info
  • KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002. 67 s. ISBN 8072542958. info
  • VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999. 76 stran. ISBN 807254019X. info
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
kolokvium - písemný test
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BVKP0222