JARKOVSKÁ, Lucie a Kateřina LIŠKOVÁ. Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli. Praha: Universum, 2023, 232 s. První vydání. ISBN 978-80-242-8740-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli
Název anglicky Becoming a feminist. The fast and furious companion
Autoři JARKOVSKÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Kateřina LIŠKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Praha, 232 s. První vydání, 2023.
Nakladatel Universum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50403 Social topics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/23:00130706
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-242-8740-9
Klíčová slova česky feminizmus; gender; rovnost; humor; odolnost
Klíčová slova anglicky feminism; gender; equality; humor; resilience
Štítky age, body, classroom, Czech Republic, disinformation, Education, equal opportunities, feminism, gender, gender equality, gender identity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Lucie Jarkovská, Ph.D., učo 21642. Změněno: 21. 3. 2024 10:49.
Anotace
Feministky řeší nesmysly jako je pouštění žen do dveří. Ženy by měly mít děti. Mělas prostě říct ne. To jsou jen některé z mnoha poznámek, s nimiž se každý během rozhovorů o feminismu a právech žen dříve či později setká. Dávat neustále dohromady argumenty a nabízet jinou perspektivu je přinejmenším únavné. Socioložky Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková alias Duo docentky proto napsaly knihu, která vám v tomto boji může ušetřit čas a energii. Nabízí vtipné a trefné příspěvky do debat s rodinou i přáteli, jež vám pomůžou zůstat nad věcí a stát se odolnějšími ve společnosti, která je stále únavně nerovná. Dočtete se například o odvrácené straně romantické lásky, o tom, že studijní materiály od základek po vysoké mají k genderové vyváženosti daleko nebo že ne každý kompliment je ve skutečnosti komplimentem. Knihu ilustracemi a komiksovými stripy podle předlohy autorek doprovodila výtvarnice Leny Vítková.
Anotace anglicky
You should have children. You should lean in. You should have just said no. You should smile more. These are just a few of the many comments that everyone encounters sooner or later in conversations about feminism and women's rights. Endlessly assembling arguments and offering a different perspective is tiresome at best. Sociologists Lucie Jarkovská and Kateřina Lišková, a.k.a. Duo Docents, have written a book that can save you time and energy in this struggle. It offers witty and pertinent contributions to debates with family and friends that will help you stay on top of things and perhaps even offer you new food for thought. You'll read about the flip side of romantic love, how study materials from primary school to college are far from gender balanced, and how not every compliment is complimentary. The book is accompanied by illustrations and comic strips by artist Leny Vítková, based on the authors' designs.
Návaznosti
LX22NPO5101, projekt VaVNázev: Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (Akronym: SYRI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, 5.1 EXCELES
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:55