Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34  ... 43 »
10. 6.
2015

Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

E-learningový portál Masarykovy univerzity - Elportál nabízí učitelům MU možnost elektronicky publikovat výukové pomůcky. E-publikace získají ISSN Elportálu a navíc mohou autoři požádat ediční radu o recenzi díla a přidělení ISBN.

Již od roku 2012 je množství publikací dostupných široké veřejnosti také v ePub formátu pro tablety, chytré telefony a elektronické čtečky knih. Publikace jsou dostupné ke stažení do mobilního zařízení a čtenáři si je mohou číst například ve vlaku, v parku či doma na zahradě, aniž by potřebovali připojení k Internetu. Pokud publikace obsahuje verzi pro mobilní zařízení, je tato verze k dispozici na titulní straně webové publikace, stejně jako například PDF pro účely snadného tisku.

Obr. 1: Výukové publikace ve verzi pro mobilní zařízení a tablety jsou k dispozici na Elportále MU.

Nově mohou autoři publikací žádat po technicích Servisního střediska pro e-learning i zpracování verze pro mobilní zařízení včetně multimédií, jako jsou videa, animace a zvukové soubory. Formát ePub je rozšířený otevřený standard pro tvorbu e-knih, který začlenění multimédií umožňuje.

Obr. 2: Součástí elektronických knih jsou i multimédia, např. videa či animace.

Nejčtenější publikace na Elportálu zaznamenala ve svých 2 vydáních téměř 170 000 přístupů za necelých 5 let existence. Průměrný měsíční počet přístupů k publikaci tak činí téměř 3 000 přístupů.

O publikacích na Elportálu jsme vás dříve informovali v novinkách Publikace vydané na Elportále MU mohou mít nově přiděleno ISBN a Publikace na Elportále získala cenu konference Inforum 2011.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
14. 4.
2015

Snadné vkládání ikonek do interaktivních osnov

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Interaktivní osnova předmětu v Informačním systému MU (IS MU) slouží učiteli k informování studentů o výuce v jeho kurzu a je rozcestníkem pro nejrůznější e-learningové aktivity, které učitel připravil. Kromě informací o průběhu výuky nebo studijních materiálech zde zařazuje např. zadávání úkolů, prezentace z přednášek, procvičovací testy apod.

Vývojový tým IS MU nyní rozšířil Interaktivní osnovy o možnost jednoduchého vkládání ilustračních ikonek, které mají didaktický význam v e-learningu a slouží k navigaci ve výukových materiálech i k jejich atraktivitě. Počet vyučujících, kteří ikonky využívají, se od roku 2011, kdy byly ikonky zveřejněny, neustále zvyšuje. Díky poslední úpravě si již vyučující nemusí pamatovat úložiště ikonek v dokumentovém serveru, ale snadno je přidají přímo v interaktivní osnově. K dispozici je celkem 23 ikonek a každá z nich je dostupná ve třech různých velikostech, aby si učitel mohl vybrat, jak moc chce upoutat pozornost studentů, upozornit na text nebo graficky sladit s dalšími prvky.

Obr. 1: Odkaz na vložení ikonek.

Obr. 2: Ukázka použití ikonek.

Návod na vložení ikonek do osnov naleznete v Nápovědě.

Seznam ikonek a další informace k nim jsou k dispozici na samostatné webové stránce.

O možnostech interaktivních osnov jsme vás dříve informovali v novinkách Tisk interaktivní osnovy nebo Barevné ikonky oživují Interaktivní osnovy.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
14. 4.
2015

Inspirativní postery k elektronickému zkoušení v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Tým Servisního střediska pro e-learning ve spolupráci s e-techniky připravil pro 5. Open space konferenci informační postery, které se vztahují k elektronickému zkoušení v Informačním systému MU (IS MU).

Smyslem posterů je přitažlivou formou znázornit a seznámit uživatele se zajímavostmi, procesy, i možnostmi, které s využitím aplikace Odpovědníky v IS MU ve výuce souvisejí. Zajímáte-li se o tuto problematiku, pak si můžete prohlédnout a inspirovat se postery s následujícími tématy:

  • Otázky z různých oborů
  • Variabilita využití odpovědníků v IS MU
  • Proces skenování testů
  • Jak funguje elektronické testování
  • Jak získat data z IS MU pro analýzu odpovědí studentů
  • Tradiční testy vs. skenované testy do IS MU

Obr. 1: Informační poster zachycující proces skenování testů.

Všechny postery jsou dostupné na Elportálu: http://is.muni.cz/elportal/prezentace/postery/index.pl.

Pokud máte zájem o více informací nebo zvažujete zavést elektronické zkoušení do výuky, kontaktujte e-techniky na adrese etech@fi.muni.cz.

O možnostech elektronického zkoušení jsme vás informovali v novinkách Export odpovědí z Odpovědníků, Novinky v e-learningových aplikacích nebo Počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
25. 3.
2015

Kopírování stromové struktury studijních materiálů

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) rozšířil možnosti kopírování studijních materiálů. Vyučující, kteří chtějí ve svém předmětu použít studijní materiály z předchozího období, kopírují na začátku semestru tyto materiály do dalšího období pomocí aplikace v Záznamníku učitele. Obvyklé bylo kopírovat celou adresářovou strukturu včetně souborů (studijních materiálů, testů apod.), s výjimkou odevzdaných úkolů v odevzdávárnách z předchozího semestru.

Na přání uživatelů lze nově zkopírovat jen adresářovou strukturu, tj. pouze složky (prázdné), nikoli soubory. Tato možnost dosud existovala u Odevzdáváren, kde při kopírování mezi semestry není potřeba kopírovat starší odevzdané úkoly, ale pouze strukturu odevzdávárny.

Proto po dobrých zkušenostech Vývojový tým IS MU rozšířil aplikaci Kopírování studijních materiálů v Záznamníku učitele o novou volbu pro učitele "kopírovat jenom strukturu složek bez souborů (v celém stromě)".

Obr. 1: Kopírování studijních materiálů v Záznamníku učitele.

Zároveň byla možnost kopírování adresářové struktury doplněna i do Správce souborů, kde lze nově zvolit možnost "kopírovat jenom strukturu složek bez souborů".

Obr. 2: Kopírování adresářové struktury ve Správci souborů.

O předchozích změnách v oblasti e-learningu jsme již dříve informovali v novinkách Nová verze agendy Rozpisy témat, Novinky v e-learningových aplikacích nebo Počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34  ... 43 »