Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 »
9. 1.
2009

Autorský zákon - použití děl jiných autorů ve výuce

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

E-learning je v mnoha směrech v terciálním vzdělání stále považován za novou formu učení, kde vyvstává mnoho otázek. Problematika autorských práv, užití děl ve výuce, tvoří jejich významnou část, se kterou se učitelé potýkají při přípravě svých výukových materiálů. Mezi nejčastější otázky, které pak řeší, patří: zda mohou zpřístupnit audio vizuální nahrávky svým studentům v e-learningovém kurzu, zpřístupnění studijních materiálů v digitální podobě (naskenované části knih, článků z časopisů, plné texty článků stažených z elektronických zdrojů) uvnitř Informačního systému MU. Mezi další časté dotazy se řadí, jakým způsobem lze legálně užít cizí dílo pro potřeby výuky, a s tím samozřejmě často vyvstává otázka poplatků spojených s užitím díla, či pořizováním rozmnoženin. Samostatnou kapitolou je okruh otázek souvisejících s užitím a úpravou díla pro potřeby studentů se specifickými nároky na jejich studium – nejčastěji jsou to zrakově hendikepovaní studenti.

Na základě podnětů učitelů a e-techniků vznikla iniciativa, aby se tato problematika uceleněji zpracovala a byla včleněna na Elportál, který je univerzitním prostorem pro inspiraci učitelům, zpřístupnění informací a podporuje rozvoj e-learningu na univerzitě. Proto zde byl následně umístěn dokument „Autorský zákon – použití děl jiných autorů ve výuce“. Dokument objasňující užití tzv. „autorského zákona“ vznikl ve spolupráci s Právním odborem RMU a je v souladu se Zákonem č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

„Autorský zákon – použití děl jiných autorů ve výuce“ se zabývá převážně těmi pasážemi zákona, které bezprostředně souvisí s přípravou a zveřejňování výukových materiálů. Definuje „dílo“, obecně platné zásady užití děl a řeší problematiku volného užití díla nebo bezúplatných zákonných licencí. Součástí je i tzv. FAQ (často kladené dotazy), kde mohou zájemci o tuto problematiku najít odpovědi na nejčastěji kladené otázky spojené s užitím díla ve výuce, a video záznam semináře o autorském právu s JUDr. Radimem Polčákem, Ph.D. z PrF MU.

Obr. 1: Na Elportálu lze nalézt odpovědi na nejčastější otázky.

Obr. 2: Seminář o autorském právu byl rozdělen do několika kapitol, které lze shlédnout jako jednotlivé video záznamy.

9. ledna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 12.
2008

Ohlédnutí za sérií fakultních prezentací o e-learningu a Obchodním centru

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

V době od 22. září do 29. října 2008 probíhala série prezentací o e-learningu, multimédiích a Obchodním centru MU, na níž jsme zvali již v této novince Fakultní prezentace pro vyučující o e-learningu a Obchodním centru. Prezentace byly cíleně pořádané na jednotlivých fakultách nejen proto, aby k nim posluchači měli blízko, co se týče místa konání, ale také tematicky, neboť prezentované ukázky byly vybírány pečlivě a na míru požadavkům vyučujících dané fakulty.

Posluchači se nejprve dozvěděli o možnostech e-learningu a tvorby multimediálních pomůcek s pomocí týmu e-techniků a s-techniků, ale především se mohli nechat inspirovat ukázkami děl svých kolegů přímo z fakulty nebo vyučujících z jiných fakult. Ukázky byly velmi pestré - od animací, rozsáhlých webů, videozáznamů až po interaktivní tutoriály, multimediální odpovědníky či možnosti digitalizace a úpravy dokumentů. Příklady hotových zakázek Servisního střediska můžete také vidět na stránce Zakázky střediska v praxi.

Obr. 1: Ne všichni Servisní středisko znali, proto na úvod nechybělo jeho stručné představení. Obr. 2: S-technici ukazovali možnosti e-learningu a multimédií přímo na zpracovaných dílech.

Následující prezentace změřená na Obchodní centrum MU vyučujícím ukázala možnosti jeho využití, zazněly i informace o chystaných novinkách a nabídkách dané fakulty. Posluchači zjistili, že prodávat kurzy nebo knihy přes Obchodní centrum není těžké, zmíněna byla i možnost vybíraní poplatků z konferencí či poplatků spojených se studiem.

Prezentace se nesly ve velmi příjemné a přátelské atmosféře, někde vyučující kladli otázky ihned v průběhu jednotlivých výstupů, jinde si počkali na konec prezentace, kde byl vyčleněn dostatečný prostor právě pro dotazy a podněty. Přítomnost členů týmu e-techniků a s-techniků mnozí využili i k domluvě spolupráce na konkrétních zakázkách či pomoci při rozjezdu vlastních e-learningových aktivit.

Obr. 3: Posluchači zjistili více podrobností o Obchodním centru MU.

Obr. 4: Prostor pro dotazy nikdy nezůstal nevyužitý.

Protože termíny prezentací vybírali zástupci jednotlivých fakult, účast na prezentacích byla mnohem větší než na stejně tematicky zaměřené prezentaci v dubnu 2008, která byla ovšem společná pro všechny fakulty.

Obr. 5: Celkově se na fakultní prezentace přišlo podívat 133 osob. Obr. 6: Celkově celouniverzitní prezentaci navštívilo 44 osob.

20. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 12.
2008

Vyhledávání a kategorie v E-publikacích na Elportále

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Už více než dva roky mohou vyučující MU vystavovat svá autorská výuková díla na Elportále v sekci E-publikace. Za tu dobu Elportál získal ISSN, uzavřel smlouvu s WebArchivem a zpřístupnil 66 multimediálních elektronických výukových materiálů, ze kterých mohou čerpat při studiu studenti, vyučující MU i veřejnost. Od podzimu 2008 přehlednost aplikace a pohodlí uživatele v této sekci na Elportálu zvýší nové uspořádání dle kategorií a nástroje pro vyhledávání.

Kategorizace podle oborů koresponduje s klasifikací oborů dle číselníku RIVu. Na Elportále se uživatelům obory zobrazují v abecedním pořadí a pouze ty, které jsou přiřazeny k nějaké publikaci vystavené na Elportále. Dále mohou uživatelé publikace prohlížet dle fakult, kde je dílo zpravidla využito v konkrétním předmětu k výuce. Nástroje pro vyhledávání umožňují kombinovat podmínky, zda dílo bylo recenzováno, rok vydání a textové řetězce z názvů, autorů a klíčových slov. Pro orientaci v klíčových slovech navrhli vývojáři Elportálu tzv. mrak klíčových slov. Další novinkou v E-publikacích na Elportále, která si klade za cíl zvýšit komfort uživatele, je automaticky generovaná alternativa citačního záznamu, kterou si uživatel může dle potřeby vytvořit ve formátu pro LaTeX, HTML či text.

Každá publikace, která je vystavena na Elportále, je zavedena do IS MU ( v aplikaci Publikace) a má v rámci Internetu svou jedinečnou adresu. Díky tomu se autorům dílo automaticky objevuje na webové osobní stránce nebo při vyhledávání dle autora. Má-li autor zájem, může si publikační záznam vytvořit sám, může si jej přidat do životopisu a/nebo ho napojit na příslušný výzkumný záměr nebo projekt a přenést do centrální databáze RIV (Registr informací o výsledcích státem podporovaného výzkumu a vývoje). Aplikace poté sama zajistí korektní předání údajů do centrálního registru RIV, které je jednou ze základních podmínek pro poskytnutí institucionálních prostředků na výzkum a vývoj. O novinkách v agendě Publikace jsme již informovali.

Obr. 1: [1] Obory, do kterých jsou publikace zařazeny.
[2] Výběr publikací podle fakult.
[3] Vyhledávací a filtrovací formulář.
[4] Nejnovější vložené publikace.
[5] Mrak klíčových slov. Po kliknutí na příslušné heslo se objeví všechna díla, ve kterých je uvedeno toto heslo jako klíčové slovo.

Obr. 2: Jedinečná ID stránka publikace.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 12.
2008

Recenzní řízení a výukové publikace na Elportále

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Od podzimu 2008 je autorům z řad vyučujících Masarykovy univerzity při podávání žádosti o zveřejnění jejich autorského výukového díla na Elportále umožněno požádat o recenzi. Možnost recenzování díla byla implementována v reakci na nemalý zájem autorů i vedoucích akadamických pracovníků, kteří usilují o to, aby jejich fakulta produkovala velmi kvalitní díla. Proto jim možnost recenzování díla vystaveného na Elportále chyběla. Ediční rada Elportálu požádala o spolupráci zástupce edičních rad či komisí jednotlivých fakult, aby se svými podněty a připomínkami podíleli na zformulování a schválení pravidel recenzního řízení. Velmi pozitivní odezvu obdržela možnost recenzování děl např. na Fakultě sportovních studií, Přírodovědecké fakultě či Právnické fakultě, kde předsedové edičních komisí na recenze doslova reagovali slovy potřebujeme a hodí se nám, podobně jako i na dalších fakultách MU.

Proces získání recenze k dílu se zahajuje na žádost autora a následně po pokynu Ediční rady Elportálu. Výraznou roli v něm však hrají fakultní ediční komise či rady. V rámci řízení je hodnocena především odborná kvalita díla a jeho vhodnost pro výuku. O recenzi mohou požádat i ti autoři, kteří již své dílo zveřejněné mají. Dílo, které podstoupilo recenzní řízení, je na Elportále výrazně označeno logem „recenzováno“. Recenze výrazně zvyšuje hodnotu samotného díla, zvyšuje však i jeho úroveň a prestiž.

Obr.: Dílo označené logem recenze.

Další informace o recenzním řízení, pravidlech zveřejňování děl na Elportále, vymezení působnosti Ediční rady Elportálu a edičních rad fakult apod. naleznete v Pravidlech pro zveřejňování a recenze děl na Elportále.

Jak postupovat, chce-li autor publikovat na Elportále, se dozví v informacích pro autory.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 »