Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
31. 10.
2008

Digitalizace starších závěrečných prací na FI

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Centrum výpočetní techniky FI MU realizuje v letošním roce projekt digitalizace starších závěrečných prací na Fakultě informatiky MU. Navazuje na zkušenosti z minulého roku 2007, kdy se tým IS MU podílel na širším projektu pod vedením RNDr. Miroslava Bartoška, CSc., který se týkal se digitalizace starších závěrečných prací na více fakultách MU.

V loňském projektu digitalizace závěrečných prací se skenovaly závěrečné práce na vybraných fakultách tak, že se nejprve rozřezávaly, skenovaly a výsledky pak byly předávány Vývojovému týmu IS MU. V naskenovaných souborech byl OCR nástroji automaticky detekován a rozpoznáván text a následně byly vytvářeny jak textové verze prací pro vyhledávání podobných souborů a odhalování plagiátů, tak PDF verze umožňující narozdíl od naskenovaného originálu navíc i vyhledávání a extrakci textu. Všechny verze se pak ukládaly do IS MU do agendy závěrečných prací konkrétnímu uživateli.

Při projektu bylo nutné řešit problém, kdy se jedna práce rozpoznávala 5-30 minut, a proto se zakoupily další počítače pro paralelní zpracování prací. Celkem bylo zavedeno přes 2000 prací.


Obr. 1: Příklad digitalizované práce


Obr. 2: Evidence digitalizované závěrečné práce v archivu

Proto se nabyté zkušenosti z loňska využily a digitalizují se letos závěrečné práce z FI MU. Za tuto dobu zaznamenala agenda pro rozpoznávání naskenovaných dokumentů v IS MU velký pokrok, a tak byla dokonce nabídnuta jako aplikace všem uživatelům IS MU. Podrobněji o této službě v novince o OCR.

Předpokládá se i další využití této služby, plánuje se například i její nabídnutí absolventům MU, kteří by stáli o to, mít svoji závěrečnou práci v elektronické verzi. Samotné skenování by probíhalo na fakultách a mnozí knihovníci se tak ochotně rozhodli vyhovět těmto případným zájemcům z řad absolventů.

To umožňuje přijímat jakékoli závěrečné práce z doby před existencí IS MU a velkou výhodou plošné digitalizace se stává možnost zrušení tištěných verzí závěrečných prací a úsporu prostor i financí knihovnám v budoucnu.

31. října 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 10.
2008

Program rektora Masarykovy univerzity na podporu tvůrčí činnosti studentů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Cílem Programu rektora je podpora samostatné tvůrčí činnosti studentů v oblasti výzkumu a vývoje směřující k intenzivnímu zapojení studentů do problematiky řešené zejména v rámci týmové výzkumné a vývojové činnosti na fakultách. Rektor vyhlašuje program pro každý akademický rok v šesti kategoriích:

  • Podpora vynikajících diplomových prací v oborech zdravotnictví, přírodovědy a informatiky,
  • Podpora vynikajících diplomových prací v oborech humanitních věd, společenských věd, práva a ekonomie,
  • Podpora vynikajících disertačních prací v oborech lékařství, zdravotnictví, přírodovědy a informatiky,
  • Podpora vynikajících disertačních prací v oborech humanitních věd, společenských věd, práva a ekonomie,
  • Podpora výzkumné činnosti studentů v oborech lékařství, zdravotnictví, přírodovědy a informatiky,
  • Podpora výzkumné činnosti studentů v oborech humanitních věd, společenských věd, práva a ekonomie.

Přihláškou do soutěže je návrh projektu tvůrčí činnosti, pro niž má být podpora poskytnuta. Návrhy projektů jsou hodnoceny ve vstupním oponentním řízení a o přidělení podpory projektům v jednotlivých kategoriích rozhoduje rektor v předem určené lhůtě. Řešení projektů, kterým byla přiznána podpora, pak probíhá přibližně 1 akademický rok.

V IS MU nově implementovaná aplikace Evidence studentských projektů v podpůrných programech umožňuje vypisovat sběr přihlášek do soutěže elektronicky a facilituje celý administrativní proces s Programem rektora spojený.

Obr. 1: Ukázka aplikace

Student, který má zájem se do Programu zapojit, podá přihlášku přes odkaz ve své studentské agendě a přihlášku spojí se jménem odborného garanta svého projektu. Při podání přihlášky se studentovi automaticky vytvoří složka v Dokumentovém serveru, kam může vložit svůj návrh projektu a další dokumenty nezbytné k přihlášení. Do této složky jsou následně postupně vkládány i všechny dokumenty od oponentů, v případě řešených projektů i závěrečná zpráva. Přístupová práva jsou ve složce již ve chvíli založení nastavena tak, aby mohl kdokoli číst návrh i posudky k projektu, ale současně aby se složkou mohli manipulovat pouze pracovníci zaštiťující program rektora, vedoucí práce a řešitel projektu.

Obr. 2: Složka v dokumentovém serveru pro návrh projektu a potřebné dokumenty

Aplikace pro administraci Programu rektora, kterou zajišťuje Odbor pro vědu a výzkum na RMU, umožňuje kromě vypsání jednotlivých běhů, do nichž se studenti přihlašují, také přehledné zobrazení podaných přihlášek, které je možné omezovat po jednotlivých fakultách, a především možnost evidování rozhodnutí o přidělení či zamítnutí podpory.

Obr. 3: Zobrazení přihlášek
2. října 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 10.
2008

Fakultní prezentace pro vyučující o e-learningu, multimédiích a Obchodním centru MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

V dubnu 2008 proběhla celouniverzitní prezentace "E-learning a multimédia aneb Co se podařilo nasadit do výuky". Protože se na celou akci sešly velmi dobré ohlasy, rozhodli jsme se uspořádat fakultní prezentace, vždy se zaměřením na typické požadavky a potřeby vyučujících dané fakulty. Podívejte se, kdy probíhá prezentace právě u Vás, a přijďte se inspirovat a získat nové podněty k výukovým materiálům.

Seznam fakultních prezentací naleznete na Elportále, konají se od 22. září do 16. října 2008 přímo na fakultách.

Fakulta informatiky
Kde: FI, Botanická 68a, místnost D3
Kdy: 2. října 2008, začátek v 15:00

Lékařská fakulta
Kde: LF, Komenského nám. 2, Velká posluchárna
Kdy: 30. září 2008, začátek v 15:00
nebo
Kde: LF, Jihlavská 20, pavilon A9, posluchárna KUK
Kdy: 3. října 2008, začátek v 14:00

Právnická fakulta
Kde: PrF, Veveří 70, místnost 038
Kdy: 9. října 2008, začátek v 9:30

Pedagogická fakulta
Kde: PedF, Poříčí 7, učebna 18A
Kdy: 9. října 2008, začátek v 11:45

Přírodovědecká fakulta
Kde: PřF, Kotlářská 2, budova č. 11, místnost IBA 1
Kdy: 10. října 2008, začátek v 13:00

Ekonomicko-správní fakulta
Kde: ESF, Lipová 41a, učebna P1
Kdy: 16. října 2008, začátek v 14:30

2. října 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 10.
2008

Další vysoké školy se zapojují do odhalování plagiátorství

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

K odhalování plagiátorství mezi závěrečnými bakalářskými a diplomovými pracemi se k sedmnácti vysokým školám, zapojeným do projektu Národního registru VŠKP a systému na odhalování plagiátů, připojily další vysoké školy. Projekt Theses.cz byl spuštěn na adrese Vysokoškolské závěrečné práce.

Připojily se dvě soukromé vysoké školy Vysoká škola finanční a správní a Brno International Business School a učinily tak bezprostředně po spuštění systému Theses.cz. Podrobnosti o systému Theses.cz naleznete v několika publikovaných článcích.
Podobně se velmi brzy nato rozhodla připojit i první slovenská univerzita Ekonomická univerzita v Bratislavě.

Postupně se do odhalování plagiátorství zapojují další vysoké školy z řad veřejných, státních, zahraničních vysokých škol a původně národní projekt tak přesáhl hranice České republiky a stal se projektem mezinárodním.

2. října 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink