Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
26. 6.
2009

Sběr žádostí o změnu adresy pomocí Průvodce zadáním adresy

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) neustále pracuje na zvyšování komfortnosti práce s jednotlivými aplikacemi. V průběhu dubna letošního roku tak např. byly vylepšeny aplikace Kontrola osobních údajů a sběr žádostí o změnu a E-přihláška. Dříve pro zadávání poštovních adres tyto aplikace používaly vyhledávání jednotlivých údajů. Novinkou tedy je použití jednotného nástroje — Průvodce zadáním adresy. Použití Průvodce se již osvědčilo např. v Obchodním centru a v absolventské agendě.

Obr. 1: Do průvodce zadáním adresy vstoupíte přímo z aplikace pro kontrolu osobních údajů.

Obr. 2 a 3: V průvodci pohodlně dohledáte postupně celou adresu.

Obr. 4 a 5: Po dohledání kompletní adresy ji potvrdíte, aby se načetla do formuláře ke kontrole údajů.

Obr. 6: Adresa se jedním klikem z Průvodce načte do formuláře pro Kontrolu údajů.

Obr. 7: Adresa se jedním klikem z Průvodce načte do E-přihlášky.

Průvodce zadáním adresy používá pro české adresy číselník zvaný Územně identifikační registr adres, ve zkratce UIR-ADR. Tento číselník je spravován a aktualizován Ministerstvem práce a sociálních věci ČR a pokrývá všechna existující adresní místa v České republice.

Použití tohoto číselníku nám dává jistotu, že uživatelé budou vyplňovat pouze skutečně platné české adresy. Pravidelné aktualizace číselníku reflektují změny, k nimž dochází výstavbou nových domů a bytů nebo slučováním či rozdělováním obcí.

Do aplikace lze vstoupit ze stránky Osobní administrativa → Personální → Kontrola a změny osobních údajů nebo do e-přihlášky přes Osobní administrativa → Přijímací řízení .. podání přihlášky → podání žádosti o úpravu adresy trvalého bydliště.

1. července 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 6.
2009

Systém na odhalování plagiátů Theses získal cenu INFORUM

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Projekt Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací a systém na odhalování plagiátů (Theses), jehož koordinátorem je Masarykova univerzita, získal cenu INFORUM 2009 za významný počin v oblasti elektronických zdrojů. Cena je udělována na základě hlasování stovek účastníků konference INFORUM, jejíž patnáctý ročník se uskutečnil 27. až 29. května 2009, a která je zaměřena na elektronické informační zdroje a jejich profesionální využívání ve vědě, výzkumu, vzdělávání a podnikání. Je určena pro pracovníky odborných a veřejných knihoven, manažery, vědecké a výzkumné pracovníky, lékaře, vysokoškolské učitele, specialisty v oblasti ICT, pracovníky veřejné správy, studenty a další zájemce o tuto problematiku.

Systém Theses je provozován Fakultou informatiky MU a v současné době se do projektu zapojilo již 22 vysokých škol v České republice a na Slovensku. Jsou mezi nimi školy veřejné, soukromé i státní. Databáze prohledávaných prací obsahuje více než 73 tisíc závěrečných prací a okolo 1,3 miliónu dokumentů (nejen závěrečných prací). Podrobněji v tiskové zprávě Systém na odhalování plagiátů získal cenu Inforum 2009.

Tým z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity získal cenu INFORUM již podruhé. Poprvé to bylo v roce 2007 za Archiv závěrečných prací, který je součástí celouniverzitního Informačního systému MU (IS MU) pro podporu studia. Systém Theses je vzájemně provázán s informačními systémy pro podporu studia, který tým FI MU provozuje. Více si o ceně INFORUM 2007 přečtěte v novince Elektronický archiv závěrečných prací MU získal prestižní cenu.

2. června 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 5.
2009

"Zkrácená" titulní stránka IS pro studenty

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) se každým dnem rozrůstá o nové aplikace a funkce, které zvyšují komfort uživatelů při administrativních úkonech spojených se studiem, výukou a řadou dalších činností. Komplexnost IS MU a zejména možnost provádět prakticky veškeré administrativní úkony elektronicky na jediném místě oceňují zejména uživatelé, kteří byli v minulosti nuceni tyto úkony provádět osobně, písemně či telefonicky na řadě míst, ale také ti, kteří měli již možnost srovnávat IS MU s jinými univerzitními systémy, které také zajišťují elektronickou administrativu, ale ne v tak rozsáhlé míře nebo společně s velkým množstvím e-elarningových nástrojů, obchodním centrem, komunikačními nebo dalšími službami v rámci jediného a pro všechny uživatele jednotného systému.

Protože však ne každý student začínající své první studium na MU má tuto zkušenost, či možnost srovnání, je snaha cestu poznávání systému začínajícím uživatelům co nejvíce usnadnit a zpříjemnit.

Pro studenty, jež mají jedno či více studií trvající méně než 6 měsíců a současně nemají žádné studium tuto dobu přesahující, byla připravena funkce pro přepnutí titulní strany Osobní administrativy na její zjednodušenou podobu. Zjednodušená titulní strana zahrnuje pouze aplikace, které student využije již v prvních měsících studia a měl by se s nimi tedy primárně seznámit.

Obr. 1: Na zjednodušené titulní stránce jsou skutečně pouze ty nejnutnější aplikace, se kterými by se měl nový student seznámit ze všeho nejdříve.

Termín zobrazování zjednodušené titulní strany závisí na období, kdy byl student přijat ke studiu:

  • Byl-li student zapsán v 5. až 10. kalendářním měsíci, zobrazuje se zjednodušená titulní strana v době 1. 5. - 15. 10.
  • Byl-li student zapsán v 1. až 3. kalendářním měsíci, zobrazuje se zjednodušená titulní strana v době 1. 1. - 15. 3.

Chce-li si student zobrazit kompletní nabídku agend, může využít možnost přepnutí na úplnou titulní stranu. Po uplynutí termínu zobrazování se titulní strana sama již nevratně přepně do plného zobrazení.

Obr. 2: Ze zjednodušené titulní stránky ISu se lze snadno jediným tlačítkem přepnout do plné verze.

Zobrazení titulní strany slouží začínajícím studentů k snadnějšímu orientaci v systému a pochopení nejzákladnějších agend, bez kterých se při svém studiu neobejdou.

27. května 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 5.
2009

Rozcestník k aplikaci Dril

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Před nedávnem byl představen nástroj pro snadné a efektivní memorování slovíček, termínů a jiných učebních jednotek s názvem Dril. Tato aplikace si získává stále širší pole příznivců a větší oblibu mezi studenty i vyučujícími Masarykovy univerzity. Nyní se naskýtá možnost informovat o novém o rozcestníku, který poskytuje uživatelům veškeré informace týkající se Drilu. Rozcestník drilu ocení zejména ti zájemci, kteří by se rádi s novou aplikací seznámili sami, tj. dávají přednost kvalitně zpracovaným a jasným návodům a instrukcím (psaným, mluveným i vizuálním) před osobní konzultací či školením.

Obr. 1: Z rozcestníku se snadno dostanete k zajímavostem, radám, návodům i k samotné aplikaci Dril.

Rozcestník je umístěný na Elportálu (v Nástroje pro výuková multimédia -> Dril: Chci si vyzkoušet/dozvědět se více…) a primárně slouží ke snazší orientaci v samotné aplikaci. Jak celý princip funguje teoreticky, je podrobně vysvětleno zasvěcenými odborníky prostřednictvím videozáznamu. Grafický audioprůvodce napomůže rychle se v prostředí zorientovat a umožní během několika minut pochopení základních ovládacích prvků. V Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) mají uživatelé k dispozici diskusní fórum věnované nejrůznějším tématům týkajících se Drilu. Čtenář zde mimo jiné najde informace o nejaktuálnějších verzích aplikace, novinkách a zkušenostech uživatelů.

Chce-li se uživatel dozvědět, co Dril je, nebo už jej zná a chce si jen osvěžit jeho používání, je mu k dispozici stručný průvodce. Všechny užitečné odkazy na informace o aplikaci a zajímavosti jsou dostupné na stránce rozcestníku.

Bez zajímavosti není ani fakt, že jakýkoli uživatel si může v Drilu v IS MU založit vlastní učebnici z oblasti, která je mu blízká. Svou učebnici může zpřístupnit všem uživatelům a třeba tak rozšířit povědomí o daném tématu. Informace k tvorbě vlastní učebnice jsou průběžně doplňovány do nápovědy, do které se lze dostat také přes rozcestník. V případě potíží či nejasností jsou uživatelům k dispozici kromě nápovědy s častými dotazy i správci systému a fakultní e-technici.

27. května 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink