Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
2. 2.
2009

Nové funkce a změny v aplikaci Lidé

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Aplikace Lidé v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) prošla několika změnami mj. proto, aby se IS MU stal plnohodnotným místem setkávání nejen současných studentů, ale i absolventů školy, prostřednictvím Absolventské sítě MU. Aplikace doposud vyhledávala a zobrazovala jen současné aktivní studenty a zaměstnance. Protože absolventům zůstává možnost využívat školní poštu i po skončení studia, přivítali možnost si vyhledat kontakt na spolužáky, kteří již také ukončili studium.

Vyhledávání osob

V polovině roku 2008 byly do ISu z archívů zavedeny záznamy o všech absolventech školy od jejího vzniku (jméno, absolvovaný obor, získané tituly, datum absolvování). Absolventi z období před zavedením ISu získali každý své učo tak, jako má každý student a zaměstnanec univerzity po roce 1990. Nyní je v ISu zavedeno více než 230 tisíc osob, z toho je přes 125 tisíc absolventů a více než 48 tisíc osob jsou současní studenti nebo zaměstnanci.

Pro zjednodušení práce s vyhledáváním zmizelo i dřívější omezení na výpis pouze prvního sta výsledků dotazu.

Vyhledávání funguje ve dvou režimech: mezi všemi osobami nebo jenom mezi absolventy.

Hledání studentů a zaměstnanců, které se základně omezuje na aktuální studenty a zaměstnance, lze rozšířit na vyhledávání mezi všemi osobami včetně absolventů zaškrtnutím volby "i mezi neaktivními". V neautentizované části ISu se ve vyhledávání zobrazují jenom aktuální studenti a zaměstnanci a úspěšní absolventi.

Pro zúžení výběru lze, stejně jako dříve, využít omezení dle fakult nebo pracoviště a vztahu ke škole (zda osoba na škole pracuje nebo studuje). Naproti tomu hledání absolventů lze zúžit omezením se na některou z fakult, včetně nyní již neexistujících - Farmaceutické fakulty a Pedagogického institutu Jihlava, nebo uvedením přibližného roku působení na škole.

Výsledkem vyhledávání je zobrazení stránky s informacemi o hledané osobě, tzv. Osobní stránky. Každá osoba zavedená v ISu má svou Osobní stránku, která slouží pro základní identifikaci studentů a zaměstnanců a nově umožňuje i vzájemný kontakt mezi absolventy.

Osobní stránky

Cílem změny Osobní stránky bylo rozšíření rozsahu údajů, které může uživatel zveřejnit na své univerzitní vizitce, a zároveň bylo záměrem nabídnout uživatelům větší kontrolu nad jejím obsahem. Chceme umožnit našim uživatelům vytvořit si reprezentativní osobní stránku. Podobnou možnost nabízí i řada dalších webových stránek, ale umístění na stránkách Masarykovy univerzity má vyšší kredibilitu.

Osobní stránka v minimálním režimu obsahuje fotografii, jméno, školní emailový kontakt, aktuální pracoviště, aktuální a úspěšně ukončená studia. Dále si každý může svou stránku rozšířit o kontakty, profesní a osobní vizitku.

Hlavička stránky

  • Přibylo zobrazování dřívějších jmen: např. pokud se studentka nebo absolventka vdala, je v systému dohledatelná i pod svým rodným jménem/minulým příjmením.
  • Absolventi (a další osoby, které nejsou současnými zaměstnanci ani studenty) si mohou nahrát svou vlastní fotografii. Absolvent po skončení studia nebude muset mít na své stránce fotografii z prváku, může zvolit takovou, která více odpovídá jeho současnému profesnímu zaměření, ale současně splňuje stanovená pravidla (jen pro autentizované v ISu).
  • K získání prvotního přehledu o osobě slouží informace vyjadřující výstižně hlavní profesní zaměření osoby, kterou lze doplnit v sekci 'Kdo jsem' - např. houslistka v České filharmonii. Tato informace se zobrazí v horní části Osobní stránky mezi jménem a školním e-mailem.
  • Obr. 1: V Informačním systému si můžete vytvořit osobní vizitku, kde výstižně charakterizujete své aktuální profesní zaměření.

Působení na škole

  • Na žádost studentů přibyla možnost zveřejnit vlastní rozvrh ostatním.
  • Absolventi se můžou rozhodnout, zda chtějí svá ukončená studia zobrazovat či nezobrazovat.

Profesní vizitka

Pro profesní vizitku byl zvolen netradiční formát, který se liší od běžných životopisů, ale více zapadá do strategie navazování kontaktů skrze Informační systém. Uživatelům je k dispozici několik rubrik: Kdo jsem, Obory, Aktuální pozice a projekty, Profesní zkušenost a orientace v kostce, Vzdělání a Kontaktujte mne, pokud. Poslední, „experimentální“ rubrika vyzývá ostatní ke kontaktu v profesních záležitostech („hledáte místo právníka v Berouně“) i ohledně volnočasových aktivit („chcete si zkusit zahrát curling“).

Osobní vizitka

Ze zájmů, které uživatelé vyplňují, vznikl Mrak zájmů. Díky němu mohou uživatelé najít kolegy se stejným koníčkem.

Obr. 2: Slova v mraku psaná velkými písmeny značí velmi často vyplňované zájmy.

Informace pro známé

Možnost vytvářet mezi uživateli ISu virtuální známosti se promítla i na rozšíření Osobní stránky. Sekce soukromý kontakt a Vzkazy pro známé se zobrazí jen osobám, které máte přidané v 'Moji známí'.

Obr. 3: Se svými známými může uživatel libovolně vytvářet společné kruhy. K editaci seznamu svých známých se dostane snadno přímo z Osobní stránky.

Nastavení stránky

Samotná Osobní stránka slouží zároveň jako rozcestník pro nastavení jednotlivých údajů. Není tak už třeba proklikávat se několika nepropojenými místy a hledat, kde jednotlivé údaje o sobě nastavit. Kontrolu nad Osobní stránkou mají uživatelé díky možnosti nastavení úrovně zobrazení. Sami si mohou zvolit, zda je ponechají nezveřejněné, viditelné jen přihlášeným uživatelům ISu nebo komukoliv v internetu.

Průvodce

S novou podobou Osobních stránek vznikl i Průvodce, který obsahuje přehled funkcí a zároveň slouží jako návod, jak si svoji stránku vylepšit.

Obr. 4: Průvodce uživatele stručně seznámí s funkcemi a možnostmi nastavení Osobní stránky.

Komentáře

Pro usnadnění navázání kontaktu mezi spolužáky slouží i část nazvaná Komentáře. Uživatelé ISu mohou přidat informace o svých spolužácích, které mohou být přínosné i pro další. Momentálně se nejčastěji vyskytují pochvalná hodnocení („Super přítel, spolužák a člověk vůbec.“), ale i smutná oznámení o úmrtích.

Zapojení uživatelů

Osobní stránka je postavena na současných principech vytváření webových aplikací. Uživatel je na jedné straně tvůrcem obsahu - může se podílet na podobě své osobní stránky. Zároveň však pomáhá udržovat kvalitní náplň - na každé Osobní stránce je k dispozici formulář Nahlásit závadný obsah, pomocí kterého může uživatel upozornit správce na výskyt nevhodného obsahu.

Možnosti vyhledávání a nastavení Osobní stránky - podrobněji

2. února 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 2.
2009

Dril - "opakujme méně, vybavme si více"

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

V závěru minulého roku byla v IS MU spuštěna nová e-learningová agenda, tzv. Dril. Jedná se o agendu experimentální, která nemá v nám známých univerzitních e-learningových systémech přímou obdobu.

Učí-li se člověk novou disciplínu, je zpravidla potřebné osvojit si sadu úvodních poznatků, bez kterých se nelze dostat dále, ke složitějším strukturám a vztahům. Typické je to při učení se slovní zásoby cizího jazyka. Existují různé přístupy, jak tyto "nesmysluplné" jednotky znalostí, které je potřeba se naučit zpaměti, dostat do dlouhodobé paměti. Záměrem agendy Dril je využít počítač k tomu, aby každému uživateli u každého jeho slovíčka počítal a operativně vyhodnocoval, kdy si uživatel má dané slovíčko zopakovat: abychom nemuseli opakovat příliš brzy (slovíčka, které nám relativně "jdou") a abychom neopakovali těžké slovíčko pozdě (až už jsme ho zapomněli).

Počítač předkládá uživateli kartičky, ten se zamyslí např. nad překladem a po jeho zobrazení (zobrazení správné odpovědi) vyznačí, jak dobře odpověd věděl.

Jedná se o variantu algoritmu pro učení s prodlevami, tzv. spaced repetition. Principy rodiny těchto algoritmů jsou známé nejméně desítky let, ale teprve rozvoj počítačů umožňuje jejich pohodlné využití.

Obr.: Graf tzv. učení s prodlevami znázorňuje, jak účinkuje opakování (drilování) na vaši paměť. Pokud si na 'kartičku' vzpomínáte zhruba na 90 %, je vhodné si ji zopakovat.

Implementace v IS MU posouvá celý nápad ještě dál: na univerzitě jsou totiž desítky i stovky osob, které mají zájem se učit podobný okruh, např. podobnou jazykovou učebnici. Protože se na MU velmi rutinně využívá Informační systém MU ke každodenní práci, je pro uživatele pohodlné drilovat přímo v IS MU, který ovládají, ve kterém mohou diskutovat s dalšími studijícími dané učebnice, reportovat autorovi chyby či navrhovat zlepšení.

Při pilotním spuštění byly do drilové aplikace v rámci e-learningového projektu naplněny dvě jazykové oblasti - tři učebnice angličtiny a jedna učebnice latiny pro mediky. Agenda je nicméně k dispozici celé uživatelské veřejnosti a spontánně vznikají další učebnice: nepravidelná anglická slovesa, francouzština, němčina, španělština, norština. Učebnice mohou být doplňkem univerzitní výuky, ale i nemusí (např. němčina pro samouky).

Systém je, jak už je v IS MU zvykem, navržen poměrně obecně - umožňuje na kartičku přidat např. i přehrání zvuku (využito v učebnicích AJ) či zobrazení obrázku (studenty připravovaná učebnice japonských Kanji).

K plánovaným funkcím patří zejména podpora spolupráce učících se uživatelů: lidé si například na kartičky vepisují své poznámky, příkladové věty, rozlišení synonym atd. a tyto velmi hodnotné poznámky mohou zveřejnit ostatním, kteří je mohou převzít na své kartičky. Je-li provozování učebnice moderováno vyučujícím, může je tento přímo zařadit do "oficiálního" znění kartiček, bude-li chtít.

Agendu Dril mohou využívat všichni uživatelé Informačního systému MU, tj. i například stále rostoucí obec absolventů, kteří letos oživují svůj záznam v IS MU a kontaktují se se svými spolužáky.

Podrobnosti a další zajímavosti či časté otázky ke drilu se nacházejí v Průvodci.

2. února 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 2.
2009

Aplikace pro absolventy MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Absolventská síť MU

V roce 2009 oslaví Masarykova univerzita 90. výročí svého založení. Při této příležitosti byl vytvořen prostor pro setkávání svých absolventů, jejichž počet se za uplynulých devadesát let vyšplhal až k číslu 125 000. Tímto prostorem se stala Absolventská síť MU, která je součástí Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU). Informace o setkávání absolventů prostřednictvím IS MU, kde mohou absolventi obnovit spojení se svými přáteli ze studií nebo zjistit, co nového se v absolventském světě chystá, lze nalézt také v předchozích článcích a zprávách: Masarykova univerzita hledá 125 000 absolventů, Nové funkce a změny v aplikaci Lidé.

Registrace absolventů

Prvním krokem bylo zpracování dat z archívů a vložení veškerých dostupných údajů o absolventech (jméno, absolvovaný obor, dosažený titul, datum absolvování atd.) do IS MU.

Bylo potřeba umožnit absolventům jednoduchou registraci do Absolventské sítě, kde si každý absolvent snadno najde sám sebe a projde registračním procesem.

Absolvent zadá své jméno a příjmení a v nabídnutém seznamu osob, které odpovídají tomuto zadání, si podle titulu, fakulty, oboru a roku absolvování vybere sám sebe. Pak vyplní povinné údaje jako kontaktní e-mail, adresu a datum narození, zodpoví kontrolní otázky týkající se jeho studia a odešle registrační formulář. Zodpovědný pracovník MU obvykle ještě ten den zkontroluje vyplněné údaje, a pokud jsou v pořádku, registraci schválí. Systém automaticky zašle na uvedenou e-mailovou adresu zprávu, v které je uvedeno tzv. učo absolventa a přístupové heslo.

Učo je číslo představující jedinečnou identifikace osoby. Získává je každý student při zápisu ke studiu či zaměstnanec při nástupu do zaměstnání na MU a tato identifikace jim zůstává např. i pokud studium či pracovní poměr ukončí.

Nově toto učo získává i každý absolvent, který se do Absolventské sítě zaregistruje. S takto získaným učo a heslem se zaregistrovaný absolvent již může přihlásit do IS MU. Tato základní registrace ovšem umožní přístup jen k některým agendám v IS MU. Pro plný přístup k dalším absolventským agendám viz níže je potřeba se validovat. Validaci lze provést doručením kopie diplomu, případně jiného dokladu ověřujícího jednoznačně totožnost absolventa. Kopii lze buď zaslat v papírové podobě poštou, nebo jednodušeji naskenovat a vložit do ISu. Kopii dokladu opět zkontroluje pověřený pracovník, a pokud je vše v pořádku, je žadatel validován a získává tak plný přístup ke všem absolventským agendám v IS MU.

Do Absolventské sítě MU lze vstoupit přes http://is.muni.cz/.

Obr. 1: Kliknutím na odkaz Absolventská síť se absolvent dostane k registračnímu formuláři.

Absolvent je systémem provázen krok po kroku a postupuje tak, aby prokázal svou identitu a ve finále získal přístup k absolventským agendám v IS MU.

Obr. 2: Absolvent se schválenou validací může užívat všechny agendy.

Co nabízí Absolventská síť MU v ISu?

Absolventi mohou od okamžiku schválení validace využívat e-mail, Osobní stránku, Kruhy lidí, agendu Moji známí, Úschovnu a Můj web. Ke každé agendě byl v IS MU vytvořen Průvodce, který uživatele naučí, jak s jednotlivými agendami manipulovat. Je zpracován jednoduchou, názornou a snadno pochopitelnou formou s ukázkami a tipy. Průvodce je dostupný uživateli v příslušných agendách.

E-mail
má podobu učo\@mail.muni.cz. Místo učo si může absolvent zavést přezdívku, např. své jméno a příjmení. Lze samozřejmě také nastavit přeposílání pošty.
Osobní stránka
je něco jako univerzitní vizitka. Záměrem je vyhovět jak potřebám školní administrativy, tak potřebám uživatelů. Proto zobrazí IS u všech automaticky Základ informací (o studiu osoby ap.) Zbytek stránky, například kontakty, profesní vizitku a osobní vizitku si může každý doplnit podle své úvahy a zveřejnit pouze svým známým, uživatelům IS, nebo komukoliv v Internetu.
Kruh lidí
je místo v ISu, kde se může setkávat určitá skupina lidí, povídat si a sdílet třeba fotky. Co se v kruhu stalo v poslední době lze zjistit v Aktivitě v kruhu, kterou si lze nechat posílat e-mailem. Každý absolvent má v IS připraven tzv. Promoční kruh, jehož členy jsou absolventi, kteří promovali ve stejném oboru a roce. Lze proto předpokládat, že se potkávali ve škole jako spolužáci a rádi se v IS zase sejdou. Kromě toho lze zakládat vlastní Kruhy, do kterých si zakladatel může pozvat kohokoli, kdo je v IS registrován. S Kruhy jsou spojeny další agendy jako je Nástěnka určená pro vyvěšování zpráv, Diskuze sloužící k „povídání“ či Náš web, na kterém lze vystavit společné fotky, ať už nové či staré.

Obr. 3: V aplikaci Náš web lze zveřejnit různé typy dokumentů nebo například fotografie.

Moji známí
agenda umožňuje sdílet některé soukromější informace, ovšem pod podmínkou souhlasu obou stran se "známostí". Pokud k tomu dojde, tak lidé v této skupince mají přístup k informacím v rubrice 'Kontakt pro Mé známé' či blogu 'Vzkazy pro Mé známé'.
Úschovna
je velký prostor (gigabajty), do kterého lze krátkodobě umístit soubor, který je tak velký, že jej není možné zaslat e-mailem. Do e-mailu pak lze vložit odkaz na tento soubor.
Můj web
je naopak menší webový prostor, do kterého lze odkládat různé soubory na dobu dle potřeby, tedy i trvale. Navíc lze souborům nastavit, kdo je smí vidět (např. jen majitel webu, či uživatelé IS, nebo kdokoliv v Internetu).

Úschovna i Můj web fungují v rámci tzv. Správce souborů. Pro práci v obou aplikacích je tedy potřeba zvládnout manipulaci se soubory. To lze jednoduše pomocí ikonek, nebo pomocí textových příkazů.

Prezentace absolventa
Absolventi také mohou novým způsobem využívat agendu Lidé, kde si vytvářejí prezentační stránku s Profesní a Osobní vizitkou, zájmy a přistupují do dalších agend Absolventské sítě. Více v novince k aplikaci Lidé.

Průvodci aplikacemi

Další podrobnosti k Osobní stránce, Mým známým a Kruhům lidí lze nalézt v Průvodcích:

Absolventská síť byla spuštěna 1. 11. 2008. Na začátku roku 2009 bylo schváleno již více než 1 200 žádostí a validováno více než 200. Věk těchto absolventů se pohybuje v rozmezí 25 až 96 let. I geografický rozptyl absolventů je zajímavý – kromě států Evropy jsou zaregistrováni absolventi s trvalým bydlištěm v USA, Kanadě či Egyptě. Převažují ale samozřejmě absolventi z České republiky.

2. února 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
9. 1.
2009

Zvolte si vlastní přezdívku odesílatele e-mailu

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Na titulce v našem ISu
přezdívečku zvolte si,
bude chodit na dopisu
jako součást adresy.

Volba vlastní přezdívky pro odesílatele e-mailu

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) poskytuje svým uživatelům doživotní přístup do systému a tím uživatel získává také doživotní e-mailovou schránku s adresou ve tvaru 106349\@mail.muni.cz, kde číslo reprezentuje univerzitní číslo osoby (učo) v systému. Každý uživatel IS MU má navíc možnost si místo přiděleného učo v adrese zvolit vlastní přezdívku, např. lucieforejtova\@mail.muni.cz.

Nastavení přezdívky lze v autentizované části IS MU provést přes odkaz "volba přezdívky" v sekci "Přístup". Dosud adresa se zvolenu přezdívkou fungovala pouze jako adresa příjemce, nikoli odesílatele - na adresu s přezdívkou bylo tedy možné e-maily doručovat, ovšem při odesílání e-mailu z IS MU se adresátovi e-mailu vždy zobrazovala adresa ve tvaru 106349\@mail.muni.cz.

Obr. 1: E-mailová adresa s použitím učo.

Novinkou pro uživatele je nyní možnost jimi zvolenou přezdívku používat také v adrese odesílatele. Tuto volbu lze nastavit v aplikaci Pošta → Adresář, nastavení, složky.

Obr. 2: Nastavení přezdívky v adrese odesílatele.

Díky této volbě má každý uživatel IS MU možnost získat reprezentativní adresu v univerzitní doméně \@mail.muni.cz s vlastní přezdívkou.

Obr. 3: E-mailová adresa s nastavenou volbou používat vlastní přezdívku.

E-mail pro absolventy MU

Jste absolventy Masarykovy univerzity? Rádi byste také měli svou univerzitní e-mailovou adresu a nejen to?
Zaregistrujte se pomocí Absolventské sítě a získejte e-mailovou adresu v doméně \@mail.muni.cz s přezdívkou dle vlastní volby a přístup k celé řadě užitečných aplikací IS MU.

Absolventi od roku 1999 (vznik IS MU), již přístup do systému mají. Mohou nadále používat své učo a heslo z doby studia a také mají k dispozici nejen své studijní materiály a řadu dalších služeb IS MU, ale i nové agendy určené absolventům MU. E-mailová adresa, stejně jako přístup do IS MU, je uživatelům k dispozici doživotně.

9. ledna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink