Deníček: Co je nového v IS MU?

RSS Provozovatelé, vývojáři a další pracovníci okolo IS MU se budou snažit sem psát o nových věcech, změnách, opravách apod. v systému. Budou psát o věcech, které se nějak dotýkají uživatelů. I když se budou snažit psát tak, aby uživatelé obsahu sdělení rozuměli, nebude možné pochopit vše. Zvláště pak vyjádření o aplikacích, ke kterým všichni uživatelé nemají přístup. Nepředpokládáme, že všichni budou tento blog číst. Je jen pro zájemce. Neočekávejte prosíme dlouhé příspěvky obsahující úvahy, buďte připraveni na krátká oznámení.
Vlastníci blogu: FI:E-technici, FI:IS-technici, FI:servistech, FI:Vývojový tým IS MU, Ing. Jitka Brandejsová, 2893, doc. Ing. Michal Brandejs, 2116
Vlastníci blogu: FI:E-technici, FI:IS-technici, FI:servistech, FI:Vývojový tým IS MU, Ing. Jitka Brandejsová, 2893, doc. Ing. Michal Brandejs, 2116
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
« 1  ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83  ... 91 »
6. 4.
2011

Sudý nebo lichý týden v rozvrhu?

Zajímavé | 4 | 4
doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. (CVT FI MU), učo 2116
uživatel
Je-li v rozvrhu vyznačeno, že se výuka koná v sudý nebo lichý týden, vyhodnocuje se sudost nebo lichost týdne dle pořadí týdne v kalendářním roce, nikoli dle pořadí týdne v semestru. Provedli jsme průzkum mezi pracovníky, kteří rozvrh připravují, zda způsob vyhodnocování změnit na pořadí týdne v semestru.

V odpovědích nepřevážil názor preferující změnu vyhodnocování. Proto nebudeme stávající způsob vyhodnocování měnit a nadále se bude pořadí týdne vyhodnocovat dle pořadí týdne v kalendářním roce.

Každý uživatel najde pořadí aktuálního týdne v roce na spodku každé stránky ISu, např.: 6. 4. 2011 20:09, 14. (sudý) týden.

Přikládáme anonymizované odpovědi na provedené dotazování.

m.br.


Hlasy pro vyhodnocování dle pořadí týdne v semestru

Nemám proti změně vyhodnocování lichého a sudého týdne v rozvrhu žádné námitky, naopak: níže popsaná změna mi připadá logická.

Osobně v tom nevidím problém, dokonce mi to přijde jako lepší varianta.

Změnu vítáme, v dobách, kdy měla fakulta vlastní rozvrh, tak jsme tento systém (1. výukový týden = lichý) používali a od počátku se nám zdálo nelogické nynější uspořádání. A ještě větší problém to bylo vysvětlovat vyučuícím.

Ano, souhlasíme.

Hlasy pro vyhodnocování dle pořadí týdne v kalendáři

Rozhodně jsem pro, aby zůstal zachován současný systém kalendářních týdnů. Hlavní důvod je ten, že je to už zajetý systém. Zvykli si na to vyučující i studenti a trvalo to docela dlouho, tak proč to ten měnit? Také si myslím, že počítání po kalendářních týdnech je jednodušší. Podíváte se v polovině semestru do kalendáře a vidíte, který týden zrovna je. Nemusíte to počítat od začátku semestru, nebo se dívat do ISu. Navrhovaná varianta je mnohem komplikovanější. Fakt, že někdy začne semestr jiný týden než před rokem je podle podružná, protože se to stává zřídka. Začátky semestrů jsou většinou ustálené (trvání vždy 13 týdnů), např. u nás na fakultě v posledních třech letech začínal jarní semestr vždy v sudém kalendářním týdnu.
Prosím tedy o zachování stávajícího systému.

Přeji pěkný dobrý den, děkuji Vám za vylepšování ISu a přemýšlení o jeho agendách. Za sebe musím napsat, že jsem věnoval nemálo úsilí tomu, aby si učitelé na fakultě zvykli na používání sudého a lichého týdne podle normy ISO 8601. Osobně si myslím, že jde jen o dohodu o tom co se bude používat. Při uvedení vámi navrhované změny do praxe se najde prostor pro aktivitu fakultního istechnika.

No moc by nas to nepotesilo: museli bychom predelat program na tvorbu rozvrhu. Neni to krok zpet? Tak, jak to chcete zmenit, to uz v minulosti bylo a prave diky tomu, ze nesla lichost/sudost zjistit jednoduse v libovolnem kalendari, se to zmenilo do soucasne podoby.

Uznavam, ze cas od casu se nejake nedorozumeni objevi, nicmene podle meho nazoru kalendarni vnimani sudych/lichych tydnu jednoznacne prevlada. Zda se mi pro rozvrhova vyjednavani urcite praktictejsi, protoze obe strany mohou mit pri komunikaci po ruce jakykoli kalendar, coz je vetsinou dostupnejsi dokument nez harmonogram nebo prehled sudych/lichych tydnu v ISu. Navic jinou nez kazdotydenni periodicitu vyuky vyuzivaji predevsim externi a hostujici kantori, kteri casto ani do ISu pristup nemaji a mohou mit na domovskem pracovisti zacatek semestru v jinem tydnu.
Z meho pohledu by bylo lepsi nadale vychazet z kalendarniho uzu, ktery je jednotny, jasny a snadno zjistitelny pro kohokoli.

Současný stav, kdy sudým resp. lichým týdnem se myslí týden, jenž má v kalendáři sudé resp. liché pořadí, je podle mého názoru vyhovující. Nenarazil jsem na žádné problémy v interpretaci. Myslím si, že kdybychom označení obrátili a nazývali sudé týdny lichými a naopak, mohlo by to způsobit řadu nedorozumění. Pokud by pro jednoznačnost nestačilo prosté pojmenování "sudý týden", resp. "lichý týden", doporučuji ho rozšířit na explicitní "sudý kalendářní týden" resp. "lichý kalendářní týden". Když bude žádoucí zavést v ISu zvláštní skupiny týdnů (například majících určité pořadí ve výukovém období semestru), doporučuji, aby jejich označení neobsahovala slova "sudý" a "lichý", pokud nebudou respektovat kalendář.

Zmena vyhodnocovani sudeho/licheho tydne rozvrharum neprijde stastna a doporucujeme zachovat soucasny stav. Duvod vidime v tom, ze:
* Is umoznuje jednotlivym fakultam odlisne upravit obdobi vyuky (pokud se nepletu v minulosti to tak nekolikrat bylo) a potom bude na jedne fakulte tyden sudy a na druhe lichy. Fakulta ma znacny podil mezifakultni vyuky.
* Pojem lichy a sudy tyden je vzity podle kalendare.
Jinak fakulta sudych a lichych tydnu v rozvrhu temer nepouziva a proto nam zmena vyznamne komplikace neprinese.

Nevim, koho to napadlo, ale mam hned dve pripominky:
1. Pokud nezacne na vsech fakultach semestr stejne, bude mit student nekde lichy a jinde sudy tyden? Jak to pak bude resit rozvrhar pro mezifakultni obory??
Mozna se to da obejit nejakym silovym resenim, narizujicim vsem fakultam sjednotit se.
2. Ted mozna spis z pohledu zamestnance: Domnivam se, ze neni vyjimkou, ze zamestnanci univerzity maji jeste jine pracovni aktivity - tyto se tez mohou vazat na sude a liche tydny... A jsme v podobnem problemu jako v 1.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
23. 2.
2011

Ikona otazníku vpravo nahoře - kontextová nápověda

Informačně přínosné | 4 | 4
RNDr. Miroslava Misáková (abs FI MU), učo 2660
uživatel
Ikona otazníku vpravo nahoře na stránce ukrývá krátký popis účelu aplikace, odpovědi na vybrané nejčastěji kladené otázky a tipy na důležité možnosti aplikace.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
19. 2.
2011

Sledování používání/stahování záznamů přednášek (video.muni.cz)

Vtipné | 19 | 19
doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. (CVT FI MU), učo 2116
učitel

Od 20. 2. 2011 jsou nově zaznamenávány počty čtení záznamů přednášek, které
některé fakulty cestou www.video.muni.cz ukládají do Studijních materiálů ISu do
složky /el/fakulta/semestr/předmět/um/vi/. Po rozkliknutí ikony montážního klíče
se objeví odkaz Statistika přístupů.

Dosud se počty čtení/stahování záznamů přednášek nesledovaly.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
14. 2.
2011

Žádost o zápis do semestru již nelze stáhnout

Informačně přínosné | 5 | 5
Mgr. Juraj Hudák (abs FI MU), učo 60505
student

Jednou podanou žádost o zápis do semestru již nelze vzít zpět.

Budete-li chtít stáhnout svou žádost, obraťte se na své Studijní oddělení s
žádostí a uveďte důvod.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83  ... 91 »