Výživa

  • základní lidská potřeba

Posouzení nutričního stavu

  • antropometrické vyšetření (hmotnost, výška, BMI, měření obvodu pasu, měření obvodu svalstva na nedominantní paži, měření kožní řasy)
  • biochemické parametry – vyšetření krve, moče
  • klinické indikátory – tělesná konstituce, příznaky malnutrice, stav hydratace
  • výživová anamnéza – stravovací zvyklosti

Nutriční péče

  • zajišťuje nutriční tým, multidisciplinárně – nutriční terapeut, sestra, lékař, ošetřovatelka, sanitárka, stravovací provoz
  • nutriční terapeut – provádí nutriční diagnostiku, řeší výživové problémy, konzultuje s lékařem, navrhuje a hodnotí nutriční opatření
  • sestra – rozpoznává, sleduje a řeší výživové problémy
  • lékař – provádí výživový screening při přijetí, diagnostikuje stav výživy, ordinuje dietní opatření, ordinuje řešení výživového problému
  • ošetřovatelka, sanitárka – asistuje při distribuci stravy, zajišťuje a sleduje konzumaci jídla
  • stravovací provoz – individualizuje stravu dle potřeb pacienta

Dietní systém

Dieta

  • součást léčebného režimu
  • strava individualizovaná dle ordinace lékaře
  • požadavky – energeticky a biologicky hodnotná, hygienicko-epidemiologicky nezávadná, pestrá, teplá, chutná, esteticky upravená

Základní diety

Číslo diety Název diety Energie kJ Hlavní indikace
0 tekutá 6 000 podávání krátkodobě, po operaci dutiny ústní, nemocí hltanu a jícnu, poruch polykání, po tonzilektomii, u úrazů čelisti a stomatologických operací
1 kašovitá 9 500 poruchy žvýkání a polykání (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), akutní stavy vředové choroby žaludku a duodena, úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
2 šetřící 9 500 žaludeční a dvanáctníková onemocnění, po prodělám infarktu myokardu, kožní choroby, alergie
3 racionální 9 500 normální strava, není třeba dietních opatření
4 s omezením tuků 9 500 nemoci jater, žlučníku a pankreatu
5 s omezením zbytků 9 500 zánětlivá onemocnění střev, operace střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii
6 nízkobílkovinná 9 500 onemocnění ledvin
8 redukční 5 300 nadváha, obezita
9 diabetická individuálně Diabetes mellitus
10 neslaná šetřící 9 500 hypertenze, otoky, onemocnění srdce a cév
11 výživná 12 000 malnutrice, kachexie, realimentace, rekonvalescence, nádorová onemocnění, po ozařování, u popálenin a polytraumat
12 strava batolat (1–3 roky) 7 000 normální strava, složení a konzistence upraveny pro batolecí věk
13 strava dětí (do 15 let) 9 500 normální strava, složení upraveno pro dětský věk
14 výběrová 9 500 malnutrice, kachexie, mentální anorexie, bulimie, výběr pokrmů dle přání pacienta (zajišťuje nutriční terapeut)

* dieta č. 7 nízkocholesterolová – od roku 2008 není v dietním systému (každá strava má mít snížený obsah cholesterolu)

Speciální diety

Číslo diety Název diety Hlavní indikace
0-S čajová čaj po lžičkách
1-S tekutá výživná poruchy žvýkání a polykání + potřeba zvýšeného energetického příjmu (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
4-S s přísným omezením tuků akutní hepatitidy, akutní záněty žlučníku, po žlučníkovém záchvatu, po cholecystektomii, po hladovce u pankreatitidy
9-S diabetická šetřící Diabetes mellitus se současným onemocněním trávicího traktu
W warfarinová při léčbě warfarinem, vyloučena strava s vitaminem K (zelená listová zelenina)
KVM kyselina vanilmandlová při vyšetření obsahu kyseliny vanilmandlové, vyloučení ovoce, zeleniny a ovocných šťáv

Standardizované dietní postupy

Číslo diety Název diety Hlavní indikace
BLP bezlepková celiakie, sprue
BL bezlaktózová intolerance laktózy
P pankreatická postupná realimentace při pankreatitidě
OK dieta OK před vyšetřením na okultní (skryté) krvácení z GIT

Enterální výživa

  • podávání farmaceuticky připravených výživových přípravků
  • účel – udržení dobrého stavu výživy a vnitřního prostředí, zlepšení nutričního stavu
  • podmínkou je zachovaná funkce gastrointestinálního traktu

Způsoby aplikace

  • sipping
  • výživa nazogastrickou sondou
  • výživa nasojejunální sondou
  • PEG – perkutánní endoskopická gastrostomie
  • PEJ – perkutánní endoskopická jejunostomie
  • výživné sondy zavedené operačně – jejunostomie, gastrostomie

Přípravky enterální výživy

  • přípravky pro sipping
  • polymerní (vysokomolekulární) přípravky
  • polymerní modifikované přípravky – upravené pro specifická onemocnění
  • oligomerní (nízkomolekulární) přípravky

Výhody

  • stimulace motility trávicího traktu a sekrece hormonů a enzymů
  • zamezení atrofie sliznice, udržení přirozené imunologické bariéry a bakteriologické rovnováhy
  • nižší náklady než parenterální výživa

Sipping

  • nejjednodušší forma enterální výživy
  • popíjení tekutých přípravků (Nutridrink, Diasip, Cubitan, Fresubin…)
  • přípravky obsahují jednotlivé živiny nebo všechny složky výživy

Zásady

  • pacientovi vysvětlit důvod a způsob podání, spolupracující pacient pije po malých doušcích během dne – prevence průjmů a nevolnosti
  • speciálně upravené sipping přípravky – pro pacienty s nehojící se ránou, onkologickým onemocněním, s dietním omezením (Diasip u diabetes mellitus, Nutridrink Juice Style při výživě bez tuku, Nutridrink Multi Fibre s vlákninou apod.)
  • teplota přípravku – dle pacienta (chladnější snižuje nevolnost, podporuje chuť k jídlu)
  • u onkologických pacientů v průběhu chemoterapie se doporučuje střídat pouze jednu nebo dvě příchutě – prevence averze na příchutě při nevolnosti v důsledku chemoterapie

Nasogastrická sonda (NGS)

Zajišťuje nutrici

  • do žaludku se podávají nutričně a chemicky definované přípravky
  • polyuretanová nebo silikonová tenká sonda
  • maximálně 4–6 týdnů, po 14 dnech výměna
  • polohování sondy – prevence dekubitů

Derivační sonda

  • zavedení PVC tlusté sondy
  • odsávání žaludečního obsahu (sledování charakteru a množství exkrece)
  • výplach žaludečního obsahu při intoxikacích
  • krátkodobě do 7 dní
  • polohování sondy – prevence dekubitů

Kontraindikace NGS

  • anatomické přepážky, poleptání jícnu, závažné krvácení ze sliznic, riziko perforace jícnu a žaludku

Zavedení NGS

1) Příprava pacienta

  • poloha semi-Fowlerova (nízká Fowlerova)
  • vysmrkat se
  • posouzení průchodnosti nosních dírek
  • vyjmout a uložit zubní náhradu
  • edukace – nadechnout nosem, polknout, vydechnout
Příprava pacienta na zavádění NGS
Příprava pacienta na zavádění NGS
Příprava pacienta na zavádění NGS
Pomůcky k zavádění NGS (připravené pomůcky neukládáme do emitní misky)
Pomůcky k zavádění NGS
*připravené pomůcky neukládáme do emitní misky
Pomůcky k zavádění NGS (připravené pomůcky neukládáme do emitní misky)
Pomůcky k zavádění NGS
*připravené pomůcky neukládáme do emitní misky
Pomůcky k zavádění NGS (připravené pomůcky neukládáme do emitní misky)
Pomůcky k zavádění NGS (připravené pomůcky neukládáme do emitní misky)

2) Zavádění NGS

  • spolupráce a poloha pacienta – semi-Fowlerova poloha, hlava pacienta nejprve v záklonu, po překonání epiglottis pacient hlavu předkloní, nádech – polknutí (sondu posouváme) výdech (cyklus dýchání a polykání opakujeme až do označené délky na sondě), při nevolnosti pacienta v průběhu zavádění – přerušit zavádění, nechat několikrát prodechnout, slovně uklidnit)
  • správná délka – od mečovitého výběžku hrudní kosti za ucho ke špičce nosu, vyznačit na sondu
  • lokální znecitlivění – Mesocain gel
  • sondu lze před zavedením uložit cca na 30 min do mrazničky – snadnější zavádění
Zavádění NGS
Zavádění NGS
Zavádění NGS

3) Ověření správné polohy

  • auskultačně – fonendoskop pod mečovitý výběžek hrudní kosti, Janettovou stříkačkou insuflovat 30 ml vzduchu, slyšitelné probublání vzduchu
  • vyšetření pH aspirovaného žaludečního obsahu pomocí pH indikátorů, fyziologické rozmezí 0–4, při zavedení do dýchacích cest aspirovaný obsah slámové barvy, pH 6–8
  • RTG kontrola – kontrastní sondy

4) Záznam do dokumentace

Vytažení NGS

  • na základě ordinace lékaře
  • nežádoucí vytažení pacientem
  • před vytažením klemovat sondu dle ordinace lékaře (např. hodinu před vytažením, den předem; sledovat pacienta – nadýmání, říhání, nauzea apod.)
  • insuflace 30–50 ml vzduchu – prevence zbytků v sondě
  • edukace pacienta – nádech, zadržet dech, při zadrženém dechu sondu vytáhnout
  • záznam do dokumentace
Vytažení NGS
Vytažení NGS
Vytažení NGS

Způsoby aplikace výživy do NGS

Bolusové podávání

  • mezi 6–22 hodinou po 2–3 hodinách, Janettovou stříkačkou, 150–300 ml
  • noční pauza
  • výživa pokojové teploty
  • pacient v semi – Fowlerově poloze
  • aspirace žaludečního obsahu, při množství nad 100 ml vynechat dávku, aspirovaný obsah vrátit zpět do žaludku (obsahuje žaludeční šťávy)
  • přiměřená rychlost a tlak podání
  • propláchnutí sondy převařenou vodou a uzavření na 30 minut, pacient po podání v semi – Fowlerově poloze

Kontinuální podávání

  • enterální pumpou (60–140 ml/hod)
  • méně rizikové, nehrozí aspirace
  • noční pauza
Enterální pumpa
Enterální pumpa
Enterální pumpa
Enterální pumpa
Enterální pumpa
Enterální pumpa
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy
Enterální pumpa – založení soupravy pumpy

Nasojejunální sonda (NJS)

  • výživa do jejuna za Treitzovu řasu za sterilních podmínek (snižuje se riziko regurgitace, zvracení, aspirace)
  • farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
  • podávání pumpou pro enterální výživu
  • kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
  • sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou (minimálně 20 ml třikrát za den, vždy při přerušení podávání výživy, vždy při zahájení podávání výživy)
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
  • zavádí lékař, sestra asistuje

Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG)

  • zavedení sondy do žaludku přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
  • k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
  • podávání výživy bolusově nebo kontinuálně (stejně jako u NGS)
  • převazy rány a rotace sondy
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
PEG u pacienta
PEG u pacienta
PEG u pacienta
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) – sonda
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Přípravek pro enterální výživu a set pro enterální pumpy
Enterální pumpa – příslušenství
Enterální pumpa – příslušenství
Enterální pumpa – příslušenství
Vložení setu do enterální pumpy
Vložení setu do enterální pumpy
Vložení setu do enterální pumpy
Vložení setu do enterální pumpy
Vložení setu do enterální pumpy
Vložení setu do enterální pumpy
Batoh pro enterální pumpu – na transport a externí použití
Batoh pro enterální pumpu – na transport a externí použití
Batoh pro enterální pumpu – na transport a externí použití

Perkutánní endoskopická jejunostomie (PEJ)

  • zavedení sondy do jejuna přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
  • výživa do jejuna za sterilních podmínek
  • k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
  • farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
  • podávání pumpou pro enterální výživu
  • kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
  • sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou
  • převazy rány
  • výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
  • Způsoby podání enterální výživy
    Způsoby podání enterální výživy
    (Obrazový materiál je převzatý z webových stránek www.cmp-manual.wbs, [cit. 2016-07-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cmp-manual.wbs.cz/107-Vyziva.html
    Způsoby podání enterální výživy

Parenterální výživa

  • způsob dodání živin mimo trávicí trakt do cévního systému (přímo do krevního oběhu) – periferní žilní kanylou, centrální žilní kanylou, venózním portem
  • u pacientů s dysfunkčním trávicím traktem
  • může se kombinovat s enterální výživou
  • není fyziologickou cestou podávání živin

Cíl

  • zajistit uspokojivý nutriční stav pacienta a uspokojivý stav jeho vnitřního prostředí

Způsoby aplikace

Do periferní žíly

  • krátkodobá nutriční podpora
  • riziko flebitid
  • roztoky na úpravu hydratace (voda, elektrolyty)
  • úprava energetického příjmu – 5% Glukóza
  • doplnění proteinů a vitaminů

Do centrální žíly

  • dlouhodobá nutriční podpora
  • koncentrované roztoky bez rizika flebitidy
  • aplikace do véna subclavia a véna jugularis (konec katetru v horní duté žíle), nebo aplikace do venózního portu

Systémy podání

  • Multipple bottle systém – jednotlivé výživové složky zvlášť v lahvích, zastaralý systém
  • All in one – všechny složky výživy v jednom vaku, nejpoužívanější

All-in-one

  • firemně připravené vaky – obsah komor se smíchá těsně před aplikací
  • nebo vaky připravené v lékárně dle individuálních potřeb nemocného
  • podávání cyklicky s noční pauzou
  • Firemně připravený all-in-one vak
    Firemně připravený all-in-one vak
    Firemně připravený all-in-one vak

Nevýhody parenterální výživy

  • neustálý žilní přístup (riziko infekce)
  • nepřirozený způsob výživy (obchází trávicí trakt)
  • riziko předávkování pacienta
  • narušení vlastností střevní sliznice (atrofie, pokles lokální imunity)
  • vysoká cena

Literatura

  • Jirkovský D. a kol. Ošetřovatelské postupy a intervence: učebnice pro bakalářské a magisterské studium, Praha, Czechia: Motol University Hospital, 2012. s. 389-411. ISBN: 978-80-87347-13-3
  • Krišková, A. a kol. Ošetrovateľské techniky – metodika sesterských činností. Martin, Slovakia: Osveta, 2006. pp. 179-220. ISBN 80-8063-202-2
  • Zeleníková, R. a Mandysová, P. Kontrola umístění nazogastrické sondy před zahájením enterální výživy u dospělých pacientů. Profese [online]. 2008, č. 2. http://profeseonline.upol.cz/archive/2008/2/POL_CZ_2008-2-6_Zelenikova.pdf Accessed May 11, 2016