PhDr. Natália Beharková, Ph.D., Mgr. Dana Soldánová
Výživa
základní lidská potřeba
Posouzení nutričního stavu
antropometrické vyšetření (hmotnost, výška, BMI, měření obvodu pasu, měření obvodu svalstva na nedominantní paži, měření kožní řasy)
biochemické parametry – vyšetření krve, moče
klinické indikátory – tělesná konstituce, příznaky malnutrice, stav hydratace
výživová anamnéza – stravovací zvyklosti
Nutriční péče
zajišťuje nutriční tým, multidisciplinárně – nutriční terapeut, sestra, lékař, ošetřovatelka, sanitárka, stravovací provoz
nutriční terapeut – provádí nutriční diagnostiku, řeší výživové problémy, konzultuje s lékařem, navrhuje a hodnotí nutriční opatření
sestra – rozpoznává, sleduje a řeší výživové problémy
lékař – provádí výživový screening při přijetí, diagnostikuje stav výživy, ordinuje dietní opatření, ordinuje řešení výživového problému
ošetřovatelka, sanitárka – asistuje při distribuci stravy, zajišťuje a sleduje konzumaci jídla
stravovací provoz – individualizuje stravu dle potřeb pacienta
Dietní systém
Dieta
součást léčebného režimu
strava individualizovaná dle ordinace lékaře
požadavky – energeticky a biologicky hodnotná, hygienicko-epidemiologicky nezávadná, pestrá, teplá, chutná, esteticky upravená
Základní diety
Číslo diety
Název diety
Energie kJ
Hlavní indikace
0
tekutá
6 000
podávání krátkodobě, po operaci dutiny ústní, nemocí hltanu a jícnu, poruch polykání, po tonzilektomii, u úrazů čelisti a stomatologických operací
1
kašovitá
9 500
poruchy žvýkání a polykání (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), akutní stavy vředové choroby žaludku a duodena, úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
2
šetřící
9 500
žaludeční a dvanáctníková onemocnění, po prodělám infarktu myokardu, kožní choroby, alergie
3
racionální
9 500
normální strava, není třeba dietních opatření
4
s omezením tuků
9 500
nemoci jater, žlučníku a pankreatu
5
s omezením zbytků
9 500
zánětlivá onemocnění střev, operace střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii
6
nízkobílkovinná
9 500
onemocnění ledvin
8
redukční
5 300
nadváha, obezita
9
diabetická
individuálně
Diabetes mellitus
10
neslaná šetřící
9 500
hypertenze, otoky, onemocnění srdce a cév
11
výživná
12 000
malnutrice, kachexie, realimentace, rekonvalescence, nádorová onemocnění, po ozařování, u popálenin a polytraumat
12
strava batolat (1–3 roky)
7 000
normální strava, složení a konzistence upraveny pro batolecí věk
* dieta č. 7 nízkocholesterolová – od roku 2008 není v dietním systému (každá strava má mít snížený obsah cholesterolu)
Speciální diety
Číslo diety
Název diety
Hlavní indikace
0-S
čajová
čaj po lžičkách
1-S
tekutá výživná
poruchy žvýkání a polykání + potřeba zvýšeného energetického příjmu (senioři, stavy po radioterapii a chemoterapii), úrazy a chirurgické výkony v DÚ, krku, jícnu
4-S
s přísným omezením tuků
akutní hepatitidy, akutní záněty žlučníku, po žlučníkovém záchvatu, po cholecystektomii, po hladovce u pankreatitidy
9-S
diabetická šetřící
Diabetes mellitus se současným onemocněním trávicího traktu
W
warfarinová
při léčbě warfarinem, vyloučena strava s vitaminem K (zelená listová zelenina)
KVM
kyselina vanilmandlová
při vyšetření obsahu kyseliny vanilmandlové, vyloučení ovoce, zeleniny a ovocných šťáv
Standardizované dietní postupy
Číslo diety
Název diety
Hlavní indikace
BLP
bezlepková
celiakie, sprue
BL
bezlaktózová
intolerance laktózy
P
pankreatická
postupná realimentace při pankreatitidě
OK
dieta OK
před vyšetřením na okultní (skryté) krvácení z GIT
přípravky obsahují jednotlivé živiny nebo všechny složky výživy
Zásady
pacientovi vysvětlit důvod a způsob podání, spolupracující pacient pije po malých doušcích během dne – prevence průjmů a nevolnosti
speciálně upravené sipping přípravky – pro pacienty s nehojící se ránou, onkologickým onemocněním, s dietním omezením (Diasip u diabetes mellitus, Nutridrink Juice Style při výživě bez tuku, Nutridrink Multi Fibre s vlákninou apod.)
teplota přípravku – dle pacienta (chladnější snižuje nevolnost, podporuje chuť k jídlu)
u onkologických pacientů v průběhu chemoterapie se doporučuje střídat pouze jednu nebo dvě příchutě – prevence averze na příchutě při nevolnosti v důsledku chemoterapie
Nasogastrická sonda (NGS)
Zajišťuje nutrici
do žaludku se podávají nutričně a chemicky definované přípravky
polyuretanová nebo silikonová tenká sonda
maximálně 4–6 týdnů, po 14 dnech výměna
polohování sondy – prevence dekubitů
Derivační sonda
zavedení PVC tlusté sondy
odsávání žaludečního obsahu (sledování charakteru a množství exkrece)
výplach žaludečního obsahu při intoxikacích
krátkodobě do 7 dní
polohování sondy – prevence dekubitů
Kontraindikace NGS
anatomické přepážky, poleptání jícnu, závažné krvácení ze sliznic, riziko perforace jícnu a žaludku
spolupráce a poloha pacienta – semi-Fowlerova poloha, hlava pacienta nejprve v záklonu, po překonání epiglottis pacient hlavu předkloní, nádech – polknutí (sondu posouváme) výdech (cyklus dýchání a polykání opakujeme až do označené délky na sondě), při nevolnosti pacienta v průběhu zavádění – přerušit zavádění, nechat několikrát prodechnout, slovně uklidnit)
správná délka – od mečovitého výběžku hrudní kosti za ucho ke špičce nosu, vyznačit na sondu
lokální znecitlivění – Mesocain gel
sondu lze před zavedením uložit cca na 30 min do mrazničky – snadnější zavádění
3) Ověření správné polohy
auskultačně – fonendoskop pod mečovitý výběžek hrudní kosti, Janettovou stříkačkou insuflovat 30 ml vzduchu, slyšitelné probublání vzduchu
vyšetření pH aspirovaného žaludečního obsahu pomocí pH indikátorů, fyziologické rozmezí 0–4, při zavedení do dýchacích cest aspirovaný obsah slámové barvy, pH 6–8
RTG kontrola – kontrastní sondy
4) Záznam do dokumentace
Vytažení NGS
na základě ordinace lékaře
nežádoucí vytažení pacientem
před vytažením klemovat sondu dle ordinace lékaře (např. hodinu před vytažením, den předem; sledovat pacienta – nadýmání, říhání, nauzea apod.)
insuflace 30–50 ml vzduchu – prevence zbytků v sondě
výživa do jejuna za Treitzovu řasu za sterilních podmínek (snižuje se riziko regurgitace, zvracení, aspirace)
farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
podávání pumpou pro enterální výživu
kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou (minimálně 20 ml třikrát za den, vždy při přerušení podávání výživy, vždy při zahájení podávání výživy)
výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
zavádí lékař, sestra asistuje
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG)
zavedení sondy do žaludku přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
podávání výživy bolusově nebo kontinuálně (stejně jako u NGS)
převazy rány a rotace sondy
výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
zavedení sondy do jejuna přes břišní stěnu s pomocí endoskopu
výživa do jejuna za sterilních podmínek
k dlouhodobému podávání enterální výživy (více než 6 týdnů)
farmaceutické výživové přípravky, nutričně a chemicky definované (Fresubin, Nutrison, Isosource)
podávání pumpou pro enterální výživu
kontinuálně 24 hodin nebo s noční pauzou
sonda se pravidelně proplachuje sterilním fyziologickým roztokem (polovičním) nebo sterilní aquou
převazy rány
výživa i několik měsíců, možno podávat v domácím prostředí (pacient, příbuzní)
Parenterální výživa
způsob dodání živin mimo trávicí trakt do cévního systému (přímo do krevního oběhu) – periferní žilní kanylou, centrální žilní kanylou, venózním portem
u pacientů s dysfunkčním trávicím traktem
může se kombinovat s enterální výživou
není fyziologickou cestou podávání živin
Cíl
zajistit uspokojivý nutriční stav pacienta a uspokojivý stav jeho vnitřního prostředí
Způsoby aplikace
Do periferní žíly
krátkodobá nutriční podpora
riziko flebitid
roztoky na úpravu hydratace (voda, elektrolyty)
úprava energetického příjmu – 5% Glukóza
doplnění proteinů a vitaminů
Do centrální žíly
dlouhodobá nutriční podpora
koncentrované roztoky bez rizika flebitidy
aplikace do véna subclavia a véna jugularis (konec katetru v horní duté žíle), nebo aplikace do venózního portu
Systémy podání
Multipple bottle systém – jednotlivé výživové složky zvlášť v lahvích, zastaralý systém
All in one – všechny složky výživy v jednom vaku, nejpoužívanější
All-in-one
firemně připravené vaky – obsah komor se smíchá těsně před aplikací
nebo vaky připravené v lékárně dle individuálních potřeb nemocného
podávání cyklicky s noční pauzou
Nevýhody parenterální výživy
neustálý žilní přístup (riziko infekce)
nepřirozený způsob výživy (obchází trávicí trakt)
riziko předávkování pacienta
narušení vlastností střevní sliznice (atrofie, pokles lokální imunity)
vysoká cena
Literatura
Jirkovský D. a kol. Ošetřovatelské postupy a intervence: učebnice pro bakalářské a magisterské studium, Praha, Czechia: Motol University Hospital, 2012. s. 389-411. ISBN: 978-80-87347-13-3
Krišková, A. a kol. Ošetrovateľské techniky – metodika sesterských činností. Martin, Slovakia: Osveta, 2006. pp. 179-220. ISBN 80-8063-202-2